Navigatie

Samsung OLED – Het beste van 2 werelden

Zeg je Samsung, dan zeg je QLED. Deze techniek met zogenaamde Quantum Dots vormt al jaren de centrale pijler van de premium tv’s van Samsung. De Quantum Dots zorgen voor een hoge helderheid en garanderen schitterende kleuren, zodat jij de mooiste films ervaart met de levensechte beelden. Samsung gaat nog een stap verder met de introductie van Samsung OLED-tv’s: de Samsung OLED 55S95B en de Samsung OLED 65S95B. OLED-televisies met de karakteristieke Quantum Dots. Wij vertellen je er meer over op deze pagina.

Om uit te leggen wat Samsung OLED-tv’s zo bijzonder maakt is het verstandig om eerst even het geheugen op te frissen wat betreft OLED en QLED.

QLED in het kort:

Kort gezegd zijn QLED-tv’s ‘gewone’ LCD LED-tv’s met een laag Quantum Dots. Kleine leds belichten het LCD-paneel waardoor het beeld ontstaat. Vervolgens gaat het licht door de laag Quantum Dots om de kleuren op te krikken en jou van levensecht beeld te voorzien.

Het nadeel hiervan is dat elke led een heel stuk van het LCD-paneel belicht, waardoor het moeilijk is om specifieke delen te belichten. Dit valt vooral op in scènes met één lichtbron in het donker, bijvoorbeeld een kaars in een donkere kamer. Hierdoor krijg je snel last van beeldfouten zoals blooming. Wil je daar meer over weten? Lees dan onze adviespagina ‘Wat is blooming’.

Ook is het voor LCD-tv’s zoals QLED-tv’s lastig om diep zwart beeld te tonen. De leds staan altijd aan, waardoor zwart vaak overkomt als donkergrijs. Overigens heeft Samsung vorig jaar Neo QLED-tv’s geïntroduceerd die door gebruik te maken van MiniLED’s dit nadeel al voor een groot deel teniet doen.

OLED in het kort:

OLED-tv’s werken anders. Deze hebben geen leds die een LCD-paneel aansturen, maar hierbij zorgen de leds zelf voor het beeld. Elke pixel bestaat uit leds die specifieke kleuren kunnen tonen en, en dit is het grootste voordeel van OLED, uitgeschakeld kunnen worden. Is het beeld zwart, dan gaat de pixel helemaal uit, zodat je echt een puur zwart beeld hebt.

Doordat elke pixel zelf verantwoordelijk is voor het licht heb je bij OLED-tv’s ook geen blooming. Felverlichte delen kunnen direct naast een donker onderwerp in beeld zijn zonder dat er licht ‘lekt’. Dit zorgt tevens voor een zeer sterk contrast, waardoor beelden heel goed naar voren komen.

Het nadeel van OLED-tv’s is dat de helderheid een stuk lager is dan dat van QLED-tv’s. Kijk je graag overdag naar een mooie film of serie, dan kan het voorkomen dat details niet helemaal goed naar voren komen en wegvallen.

Wat maakt Samsung OLED-tv’s bijzonder

Samsung OLED-tv’s zijn niet zomaar OLED-televisies. Deze tv’s beschikken namelijk over het nieuwe QD OLED. Hierbij wordt het kleurenfilter van een OLED-scherm vervangen door een laag Quantum Dots. Deze Quantum Dots filteren het licht niet, maar zetten het direct om naar de correcte kleur. Hierdoor blijft de helderheid volledig intact zodat je op elk moment van de dag duidelijk beeld hebt. Ook voorkomt de nieuwe laag de groene tint die bij OLED kan ontstaan en zorgt het voor een extra groot kleurvolume, wat inhoudt dat elke kleurnuance die wij met het blote oog kunnen zien ook door de tv weergegeven worden.

Het resultaat is een fenomenaal beeld waarmee elke film en serie helemaal tot leven komt. Hiermee ga jij helemaal op in de mooiste verhalen en geniet je al nooit tevoren.

Samsung OLED S95B

De Samsung OLED 55S95B en de Samsung OLED 65S95B zijn de eerste nieuwe Samsung OLED-tv’s op de markt en beloven een groot succes te worden. Naast het fantastische beeld hebben deze tv’s een ultradun design waardoor ze in elke kamer mooi staan en zijn ze voorzien van allerlei technieken die zich al jaren bewijzen bij de Samsung QLED-serie. Zo draaien deze Samsung smart-tv’s op Tizen, het besturingsprogramma van Samsung waarmee je in een handomdraai je favoriete content bekijkt, en wordt elk beeld dat minder scherp is dan 4K slim opgeschaald zodat geen enkel detail verloren gaat.

Let op: om gebruik te maken van het Samsung Tizen smart-systeem is een account vereist.

En ook wat betreft geluid haalt de Samsung OLED S95B alles uit de kast. Zo beschikken de tv’s over Dolby Atmos, waarmee je het geluid door de hele kamer hoort en over Object Tracking Sound. Hiermee volgt het geluid de actie op beeld. Praat een acteur terwijl hij van links naar rechts loopt, dan hoor je het geluid met hem meebewegen.

En heb je een geschikte Samsung-soundbar, dan werken de tv en soundbar via Q-Symphony samen. De speakers van de tv worden dan niet uitgeschakeld, maar werken in harmonie met de soundbar om een ruimtelijker en levensechter geluid te produceren.

Conclusie

Al met al belooft de Samsung OLED S95B een regelrechte top-tv te worden. Het beeld is fenomenaal en alles wat we van Samsung waarderen is beschikbaar op deze tv’s; van het prettige Tizen besturingssysteem tot de exclusieve audio-features die waarmee je de bioscoopervaring in huis haalt. Wil je het beste van het beste, dan is dit misschien wel de tv waar je op hebt gewacht.