Navigatie

Bekende beeldfouten - dit is blooming

Beeldfoutjes

Tv’s leveren tegenwoordig waanzinnig mooie beelden. Maar hoe goed ze ook zijn, ze zijn nog niet perfect. Bij het produceren van beeld ontstaan nog altijd beeldfoutjes. Tv-fabrikanten verzinnen allerlei slimme manieren om deze foutjes zo goed mogelijk weg te werken, maar een 100% perfect beeld is er nog niet. Een van de bekendste beeldfouten is Blooming. Wat dat is en hoe fabrikanten het tegengaan, dat leggen we uit op deze pagina.

Wat is blooming

De meeste tv’s werken met een achterlicht. Dit houdt in dat de pixels verlicht worden door leds die erachter geplaatst zijn. Niet elke pixel heeft een aparte led, wat betekent dat 1 led meerdere pixels belicht. Heb je een beeld met een scherp contrast, bijvoorbeeld een enkel kaarslicht in een donkere kamer, dan is de kans groot dat de led die de vlam moet belichten ook de donkere delen ernaast aanstuurt. Hierdoor lekt er wat licht van de kaars-pixels naar de pixels van de donkere kamer, waardoor je een lichte waas rond de vlam zien. Deze waas is blooming, ook wel een halo genoemd.

Blooming tegenwerken

Zoals gezegd hebben fabrikanten allerlei manieren om dit tegen te gaan. Een van de manieren is door gebruik te maken van Dimming Zones. Hierbij wordt het scherm verdeeld in zones die donkere beelden extra verduisteren.

Ook heeft de aansturing zelf veel invloed. Kies je voor een tv met zogenaamd ‘edge-lit’ achterlicht, dan zal je meer last hebben van blooming dan een Full Array- of MiniLED-tv. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze adviespagina ‘Dit zijn de soorten led-tv’s - Alles over Full Array, Edge-lit en miniled’.

Blooming op OLED

OLED-tv’s werken net iets anders. De pixels zorgen zelf voor het licht en hebben geen achterlicht nodig. Hierdoor is de aansturing zeer precies en lekt er geen licht naar donkere delen van het beeld. Desondanks kan je nog steeds was blooming ervaren. Zie je alsnog een waas om het lichte object, dan is dat geen fout van je tv, maar komt dit door je eigen ogen. Simpel gezegd komt dit doordat je pupillen niet snel genoeg reageren op het veranderende licht.

Ook kan een vieze bril ervoor zorgen dat je meer blooming ervaart, dus ben je een brildrager, dan kan het helpen deze eens goed schoon te maken.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt