Navigatie

Was sneller en energiezuiniger met Samsung QuickDrive

Samsung QuickDrive | Gratis bij jou thuisbezorgd bij Expert

De meeste mensen zullen bij een wasmachine denken: “Als de was maar schoon wordt.” Dat is immers alles waar het om draait bij een wasmachine, of niet? Toch zijn er bij wasmachines noemenswaardige ontwikkelingen die zeker de moeite waard zijn. Ooit wel eens gehoord van QuickDrive bijvoorbeeld? Het klinkt misschien als een snel ritje met de auto, maar nee, het gaat hier toch echt om een wasmachine. Ik zal straks haarfijn uitleggen wat QuickDrive is, en waarom het zo handig is.

Om even terug te komen op de “als mijn was maar schoon wordt” gedachte. Mijn moeder had een wasmachine waar ze ruim 25 jaar mee heeft gedaan. Het was een grote bovenlader (dus met de klep aan de bovenkant) met twee wastrommels. Eén om in te wassen en één om in te centrifugeren. Dat hield in dat je tijdens elke wasbeurt met je handen in de natte was moest grabbelen om het over te hevelen naar de centrifugetrommel. Wist je trouwens dat natte was door al het water best heel zwaar is? Dus als je elke keer zo voorover moest hangen met een kluwen natte was in je armen, was dat niet echt fijn voor je rug. Het apparaat was niet stuk te krijgen en de was werd schoon, dus ja, over de degelijke kwaliteit viel niet te twisten. Maar in vergelijking met de wasmachines die we tegenwoordig gewend zijn, was het totaal niet praktisch.

Stiller en zuiniger

Tegenwoordig is er een race tussen de verschillende fabrikanten om een zo energie- en waterzuinig mogelijke wasmachine te maken. Zelfs zo energiezuinig dat het oude energielabel niet meer voldeed. Daarom is er sinds maart 2021 een nieuw energielabel. In plaats van een wasmachine met energieklasse A+++ -50%, zoals op het oude label, gaat het nieuwe label weer gewoon van A tot G, waarbij een klasse A wasmachine het meest energiezuinig is.

Als je bedenkt hoeveel zuiniger een moderne wasmachine met water en energie omgaat dan die 25 jarige machine van mijn moeder, dan verdien je alleen al met de veel lagere energierekening de aanschafkosten terug. Wat dat betreft had ze dus beter wat eerder op een nieuwe wasmachine over kunnen stappen.

Naast dat de was goed schoon wordt in een wasmachine, wat toch wel een eerste vereiste is, is het dus ook fijn als de machine weinig energie en water gebruikt. Dat is immers niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee wanneer de energierekening weer betaalt moet worden.

En naast een laag water- en energieverbruik: ook een stille wasmachine, die tijdens het centrifugeren niet klinkt als een opstijgende jumbojet, is wel fijn. Gelukkig zijn de meeste moderne wasmachines heel stil.

Engelstalige termen en innovatie

Fabrikanten elk jaar weer met nieuwe technologische snufjes. Meestal gekoppeld aan tot de verbeelding sprekende Engelstalige termen, zonder dat je nou echt weet wat het eigenlijk is… Meestal staat zo’n term voor iets relatief eenvoudigs, bijvoorbeeld dat de wasmachine zelf na gebruik zijn eigen zeepbakje schoonspoelt. Of dat de wasmachine een extra grote trommel heeft zodat je meer wasgoed tegelijk kunt wassen. Maar soms staat zo’n term voor iets groots. Dat is bijvoorbeeld het geval bij QuickDrive. Met de race naar de meest zuinige wasmachine zijn er nu een aantal interessante ontwikkelingen. Wat denk je bijvoorbeeld van een wasmachine die net zo schoon wast, maar dan in de helft van de tijd? Of een wasmachine die een flink stuk zuiniger wast? Of wat denk je van sneller en zuiniger, allebei tegelijk? Nou, dat is in hele simpele termen dus precies wat Samsung QuickDrive doet.

Samsung wasmachines

Samsung QuickDrive: Q-Drum - sneller en zuiniger tegelijk

Eens in de zoveel tijd is er een nieuwe ontwikkeling op wasmachinegebied waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Samsung QuickDrive: Q-Drum wast in de helft van de tijd, en met 20% minder energie, terwijl de was net zo schoon wordt. Een echte win-win voor Samsung dus. Zuinig wassen is fijn voor milieu en de energierekening, dus dat is iets waar iedereen sowieso wel blij van wordt. Van twee keer zo snel wassen denk je nu misschien nog dat je het niet per se nodig hebt, omdat je het al snel genoeg vond en omdat je het altijd zo hebt gedaan, maar laat me enkele scenario’s schetsen waarbij het toch wel degelijk heel erg fijn is als je even snel een wasje kunt draaien.

Als je sportende kinderen hebt, hoef ik je denk ik niet meer te overtuigen, want dan ben je waarschijnlijk al gewend dat dat favoriete shirt elke keer op het laatst nog snel gewassen moet worden omdat ze het nu aan willen. En dan wel zo snel mogelijk want de training begint over een uur en ze willen toch niet voor schut staan in hun ouwe shirt.

Maar ook voor ons ouders komt een snel wasje vaak van pas. Denk bijvoorbeeld aan een hond met modderpoten die tegen je op springt, of nog leuker, als je met regen over het trottoir loopt en een auto besluit om net even te hard door die enorme regenplas te rijden. Of als je je tweede jeugd hebt ontdekt en zelf ook wel eens in de speeltuin aan de kabelbaan wil hangen, ongeacht de modderpoel beneden, want dat zal wel goed gaan, toch? Tip: nee, dat gaat niet goed want de kabelbaan is niet op het gewicht van een volwassene gebouwd, dus je belandt precies met je achterste in die modderpoel. En dat terwijl je van huis bent en geen reservekleding bij je hebt… Dat zijn dus precies de momenten waarop een wasmachine die in de helft van de tijd de was doet zijn nut bewijst. En geloof me, het komt vaker voor dan je denkt…

Hoe werkt Samsung QuickDrive: Q-Drum?

Ok, je was is dus twee keer sneller klaar en je wast 20% zuiniger. Maar, hoe werkt het? Dat ga ik je nu uitleggen. De trommel (dus waar je je wasgoed in doet) van een Quickdrive wasmachine heeft een speciaal ontwerp. Het is namelijk niet alleen de trommel die ronddraait. Achterin de trommel zit een plaat die ook draait, maar dan in tegengestelde richting. Doordat de trommel en de achterplaat in twee verschillende richtingen draaien, ontstaat een dynamische waterstroom. Een soort draaikolk in je wasmachine. Doordat het wasgoed in verschillende richtingen beweegt, wordt het vuil sneller en beter uit je kleding verwijderd. En dat zonder dat de machine daar nou veel extra moeite voor hoeft te doen. Hierdoor wordt de was in de helft van de tijd schoon, en was je superzuinig. En doordat je kleding minder lang in de wasmachine zit, slijt het ook minder. En dat is dus waarom ik van QuickDrive: Q-Drum best enthousiast word. QuickDrive: Q-Drum vind je terug in de 8000 serie wasmachines van Samsung.

Een tweede soort QuickDrive: Q-Bubble

Samsung heeft nog een tweede vorm van QuickDrive. Naast QuickDrive: Q-Drum, die ik hierboven heb beschreven, is er ook QuickDrive: Q-Bubble. Ook met Q-Bubble verkort je de wastijd tot wel 50%. Q-Bubble combineert trommelrotatie met extra watershots en maakt daarbij krachtige bubbels. Hierdoor dringt wasmiddel veel sneller door, zodat je kleding heel efficiënt wordt gewassen. Ten opzichte van Q-Drum mis je alleen de extra 20% energiebesparing. QuickDrive: Q-Bubble vind je terug in de Samsung 7000 serie wasmachines.

Samsung QBubble

Conclusie

Een moderne wasmachine heeft veel voordelen. Al was het alleen maar omdat de moderne machines wel heel erg zuinig zijn! Zo verdien je via de lagere energierekening vanzelf de aanschafsprijs terug. En ook al klinken die mooie Engelstalige termen op het label soms best wazig, het gaat in de meeste gevallen om praktische functies die wel degelijk een voordeel zijn. Soms zijn dat kleine voordelen, of zoals in het geval van de Samsung QuickDrive een heel groot voordeel. Dus als je oude wasmachine zo langzamerhand aan vervanging toe is, dan is dit een goed moment om eens naar een van de nieuwe QuickDrive modellen te gaan kijken.

Deel deze blog via: