Navigatie

Tips voor een geslaagde Sinterklaasavond

Nog 8 nachtjes slapen en het is weer zover: Sinterklaasavond. Een avond waar kinderen het hele jaar naar uit kijken, vol gezelligheid en leuke cadeautjes. Net als verjaardagen en andere feestdagen, vieren we het Sinterklaasfeest dit jaar anders dan normaal. Maar de aanpassingen hoeven de pret niet te drukken. Met de tips uit deze blog wordt jouw Sinterklaasavond namelijk helemaal geslaagd!

Pepernoten bakken

Denk je aan het Sinterklaasfeest, dan denk je aan pepernoten. Je kunt ze in allerlei variaties en bijzondere smaken in de winkel kopen, maar er gaat niks boven zelfgebakken pepernoten. Tijdens het bakken stiekem wat deeg snoepen en het huis dat helemaal naar pepernoten ruikt: heerlijk! De pepernoten kan je natuurlijk bakken in de oven, maar dit kan ook heel gemakkelijk in de airfryer! Philips heeft daar een recept voor bedacht:

Benodigdheden:

 • 150 gram boter
 • 15 gram speculaaskruiden
 • 125 gram basterdsuiker
 • 40 ml melk
 • 250 gram bloem
 • 15 gram bakpoeder
 • Een theelepel zout
 • 1 reep chocolade (smaak naar keuze)
 • Mini-Smarties

Bereidingswijze:

 1. Laat de boter op kamertemperatuur komen. Zeef ondertussen de bloem met het bakpoeder en doe dit samen met het zout, de basterdsuiker, speculaaskruiden, melk en boter in een kom. Kneed hier een mooi deeg van en maak er een vierkante plak van.
 2. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat dit 1 uur rusten in de koelkast. Haal vervolgens het deeg uit de koelkast. Trek steeds wat deeg van de grote plak af en maak hier bolletjes van.
 3. Duw deze bolletjes plat en leg ze in de grillpan van de airfryer. Zet deze in je airfryer. Bak de platte schijfjes gedurende 10 minuten op 200 graden tot pepernoten.
 4. Let op als je de pepernoten eruit haalt: ze zijn nog een beetje zacht. Smelt de chocolade in de magnetron en doe dit in een klein spuitzakje.
 5. Spuit de pepernoten in met chocolade en garneer kleurrijk af met de mini-Smarties. Superleuk om samen met de kinderen te maken!

Eetsmakelijk!

Verbonden op afstand

Vier je normaal gesproken Sinterklaas met de hele familie of doe je al jaren een dobbelspel met jouw vriendengroep? Dat is dit jaar wat lastiger, waardoor je misschien geneigd bent om het feest een jaar uit te stellen. Echter, er zijn verschillende manieren om ook dit jaar jouw familie en/of vrienden te verwennen met leuke cadeaus.

Verzamel de adressen van de personen die je graag een kleinigheidje stuurt en laat een cadeau bij ze bezorgen. Het zal waarschijnlijk een verrassing zijn en gaat om het gebaar. Een chocoladeletter of een ander kleinigheidje is dus al goed!

Of trek met jouw familie of vrienden lootjes en plan een avond in voor een online Sinterklaasavond. Organiseer vast een meeting, bijvoorbeeld via Zoom of Microsoft Teams. Dat scheelt een hoop gedoe op de avond zelf. Iedereen bestelt voor degene van wie ze het lootje hebben getrokken één of meerdere cadeaus en zorgt ervoor dat deze vóór de afgesproken avond bij diegene is of zijn bezorgd. Ook maakt iedereen een gedicht voor de persoon van wie ze het lootje hebben getrokken. Eén iemand verzamelt alle gedichten. Op de avond zelf gaan jullie videobellen en vieren jullie het Sinterklaasfeest op afstand, maar toch met elkaar. Degene die aan de beurt is, krijgt het gedicht van de persoon die deze had verzameld en pakt zijn of haar cadeau voor de camera uit. Gezelligheid gegarandeerd en een bijkomend voordeel: koop of bak jouw eigen pepernoten en je hoeft ze niet te delen. Meer pepernoten voor jou!

Fijne avond!

Warme chocolademelk

Het Sinterklaasfeest is natuurlijk het feest van de cadeaus, maar ook van het lekkere eten en drinken. Pepernoten, taaitaai en schuimpjes zijn er in overvloed en een heerlijke mok warme chocolademelk mag niet ontbreken.

Warme chocolademelk kan je op verschillende manieren maken:

 • Warm chocolademelk op in een magnetron of in een pannetje.
 • Warm gewone melk op in de magnetron of in een pannetje op het vuur en voeg daar cacaopoeder of kleine stukjes pure chocolade aan toe. Laat dit smelten en roer het goed.
 • Met de meeste melkopschuimers kan je naast opschuimen ook melk verwarmen. Doe melk in een melkopschuimer en warm het op. Voeg daarna cacaopoeder of kleine stukjes pure chocolade toe en roer dit er goed doorheen. Het handige en prettige van een melkopschuimer is dat je er geen velletje op de melk komt te liggen, wat je in een pannetje of in de magnetron vaak wel hebt.

Enjoy!

Film kijken

De Sinterklaassfeer en -gezelligheid haal je natuurlijk ook in huis door leuke Sinterklaasfilms te kijken. Ieder jaar wordt er voor jong en oud wel een nieuwe Sinterklaasfilm uitgebracht. Zo is dit jaar de film 'De Grote Sinterklaasfilm' uitgekomen. De film gaat erover dat het kasteel van Sinterklaas op instorten staat, waardoor hij en de Pieten noodgedwongen op een camping moeten logeren. Gegarandeerd een leuke en hilarische familiefilm. Natuurlijk kan je ook een reeds uitgekomen film gaan kijken, want de keuze is reuze. De film ‘Waar is het paard van Sinterklaas?’ is een klassieker voor jonge kinderen. Voor wat oudere kinderen en volwassenen is 'Alles is liefde' een all time favourite. Een film voor volwassenen die van horror houden, is de horrorfilm 'Sint'. Al zorgt die laatste film niet per se voor gezelligheid, er is voor ieder wat wils.

Het wordt een andere Sinterklaasavond dan normaal, maar dit hoeft de pret niet te drukken. Met heerlijk eten en drinken, een fijn, klein (online) gezelschap en een toepasselijke film zorg jij ook dit jaar voor een geslaagde Sinterklaasavond.

Deel deze blog via:

Blog van:

Jill

Productredacteur bij Expert