Navigatie

Tips voor het kopen van een laptop

Op dit moment genieten velen nog van een welverdiende zomervakantie, maar voordat je het weet zijn die laatste weken omgevlogen. Het is daarom verstandig om je vast voor te bereiden op het schooljaar van 2020-2021. Wat daar ook bij kan horen is een laptop. Ga je naar de bovenbouw, start je met een nieuwe studie of heb je gewoon een nieuwe laptop nodig? Dan heb je de keuze uit een enorm assortiment laptops. Om de laptop te kiezen die het beste bij jou en jouw gebruik past, geef ik je in deze blog een aantal handige tips!

Wat ga je met de laptop doen?

Welke laptop het beste bij jou past, hangt sterk af van wat je ermee gaat doen. Gebruik je hem enkel voor het maken van aantekeningen en opdrachten, om op internet van alles op te zoeken voor je studie en voor mailen? Of ga je er ook op gamen, foto’s en video’s mee bewerken en andere zware software op gebruiken? Voor beide doeleinden heb je hele verschillende laptops nodig. Bedenk dit van tevoren goed. Het is zonde om een laptop aan te schaffen die eigenlijk niet geschikt is voor de zware programma’s die je mogelijk wilt gebruiken. Laptops voor zware software kosten vaak meer. Koop je er één die daarvoor geschikt is, maar gebruik je eigenlijk alleen Word en een internetbrowser? Dan is dat ook zonde van je geld.

Het is natuurlijk fijn als de laptop een mooie behuizing en een prettig besturingssysteem heeft, maar verschillende andere onderdelen van de laptop bepalen pas echt hoe fijn je het gebruik ervan gaat vinden. Verderop in de blog leg ik je punt voor punt uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een laptop.

Het scherm van de laptop

Allereerst het scherm, het meest bepalende onderdeel voor comfortabel gebruik van de laptop. Je kijkt er namelijk continu naar wanneer je jouw laptop gebruikt. Er zijn drie belangrijke punten waar je op moet letten bij het scherm van een laptop:

Het formaat

Het formaat van een beeldscherm is belangrijk voor het gebruiksgemak en voor het gemak waarmee je de laptop meeneemt in de trein of naar een afspraak. Wanneer je veel onderweg bent, wil je dat de laptop niet al te groot is. Met een scherm van maximaal 14 inch zit je daarvoor meestal wel goed. Werk je vooral thuis en/of op één vaste plek met jouw laptop? Dan kan hij wat groter zijn, wat direct zorgt voor meer gebruiksgemak.

De beeldschermtechniek

Dit onderdeel is vooral van belang wanneer je veel films en series kijkt of foto’s en video’s bewerkt. Deze wil je natuurlijk in de beste kwaliteit zien met realistische kleuren. Ook heb je daarvoor een scherm met veel contrast nodig. Met deze wensen kun je het beste een laptop met een IPS-scherm kiezen. Wanneer je jouw laptop vooral voor aantekeningen en opdrachten gaat gebruiken, hoeft het beeldscherm minder hoogstaand te zijn. Een TN- of VA-beeldscherm is voldoende en bovendien goedkoper.

De resolutie

De resolutie van een beeldscherm bepaalt de scherpte van het beeld. Dit wordt uitgedrukt in het aantal pixels en is afhankelijk van het formaat van het scherm. De meeste laptops hebben een FullHD-resolutie, een resolutie van 1920x1080 pixels. Wil jij een kleine laptop aanschaffen, die je onderweg en vooral voor tekstbewerking gaat gebruiken? Dan is een lagere resolutie ook voldoende, zoals HD.

De processor

Vervolgens is het belangrijk om te kijken naar de processor van een laptop. Dit is het onderdeel van een laptop dat berekeningen uitvoert die nodig zijn om een actie uit te laten voeren. Dit kan een simpele actie zijn, zoals een muisklik, maar ook een zwaardere actie, zoals het besturen van jouw karakter in een game. De snelheid van de processor wordt aangeduid in frequentie (GHz). Dat geeft aan hoeveel berekeningen de processor per seconde kan uitvoeren. Een processor met een frequentie van bijvoorbeeld 2 GHz kan per seconde 2 miljard berekeningen uitvoeren.

De meest gangbare processors zijn de Intel Core i3, i5 en i7:

  • De Intel Core i3 is geschikt voor ‘licht’ gebruik van de laptop, zoals tekstbewerking, browsen en mailen. Wanneer je vooral voor jouw studie aantekeningen of samenvattingen maakt, is dit een prima processor.
  • De Intel Core i5 kan je het beste kiezen wanneer je de laptop dagelijks gaat gebruiken, iets zwaardere programma’s gebruikt en meerdere programma’s tegelijk open wilt hebben staan. Voor foto’s bewerken en het (niet heel fanatiek) spelen van games is deze processor voldoende.
  • Een laptop met een Intel Core i7 processor is bedoeld voor de ‘high-end’ gebruiker. Kies hiervoor wanneer je veeleisende programma’s gebruikt, veel zal multitasken en ook veel snelheid van jouw laptop vraagt. Voor zwaardere games en het bewerken van video’s kan je het beste voor deze processor kiezen.

Een processor met een frequentie van 2 GHz voert per seconde 2 miljard berekeningen uit

Het RAM werkgeheugen

Vervolgens komen we aan bij het werkgeheugen, wat iets anders is dan het geheugen dat bepaalt hoeveel foto’s en video’s je kan opslaan. Het werkgeheugen wordt ook wel RAM genoemd en is bepalend voor de snelheid waarop taken worden uitgevoerd. Het kan gezien worden als het tijdelijke geheugen dat veelgebruikte informatie opslaat. Daardoor hoeft de processor voor bepaalde acties niet steeds te zoeken en zijn bestanden snel toegankelijk. Hoe meer RAM jouw laptop heeft, hoe meer taken hij tegelijkertijd kan uitvoeren en hoe zwaardere programma’s de laptop aan kan.

  • 2 GB = voor internet en mailen
  • 4 GB = voor tekstbewerking, multitasken en grotere bestanden
  • 8 GB = in combinatie met een Intel Core i5 processor geschikt voor fotobewerking en casual gamen en in combinatie met een Intel Core i7 processor voor videomontage en enthousiast gamen
  • 16 GB = voor grotere videoprojecten, VR en fanatiek gamen

Het opslaggeheugen

Anders dan het RAM werkgeheugen is dit geheugen wel bepalend voor hoeveel bestanden, foto’s en video’s je op jouw laptop kunt opslaan. Het wordt opgeslagen op de harde schijf, die tegenwoordig wordt onderscheiden in twee typen: de Hard Drive Disk (HDD) en de Solid State Disk (SSD).

HHD

De HDD is de traditionele schijf waarmee je vooral profiteert van meer opslaggeheugen en een relatief lagere prijs. Er zijn HDD schijven met een opslag capaciteit tot wel 16 TB. Wel heeft een HDD schijf een lagere snelheid en betrouwbaarheid en een hoger energieverbruik. Ook draait de schijf net als een platenspeler, wat zorgt voor een zoemend geluid wanneer hij in gebruik is.

SSD

De SSD is de modernere harde schijf. Deze is tien keer zo snel, veel stiller in gebruik en ook lichter. Bovendien heeft hij een hogere betrouwbaarheid. In tegenstelling tot de HDD schijf heeft een SSD geen bewegende onderdelen, waardoor er minder warmte wordt geproduceerd. Daardoor blijft hij koeler en is er minder kans op beschadiging. De voordelen van de SSD gaan wel gepaard met een hogere prijs.

Naast de type harde schijf is het natuurlijk ook belangrijk om te beslissen hoeveel opslagruimte jouw laptop nodig heeft. Daar waar we vroeger al onze bestanden, afbeeldingen, video’s en muziek op onze laptop bewaarden, wordt dat tegenwoordig veelal op andere plekken gedaan. Zo slaan veel mensen hun bestanden en foto’s op in de cloud of op een externe harde schijf. Gaat jouw laptop onverhoopt kapot, dan ben je jouw bestanden niet kwijt als ze daarop zijn opgeslagen. Voor het luisteren van muziek gebruiken veel mensen tegenwoordig streamingsdiensten als Spotify en Deezer en films en series kijken we massaal op streamingsdiensten als Netflix, Videoland, Disney+ en NLziet. Daardoor slaan we die bestanden niet meer op onze laptops op, wat veel opslagruimte scheelt. Voor een gemiddelde gebruiker is een opslagruimte van 256 GB tegenwoordig ruim voldoende.

Een videokaart

Ben je een fanatiek gamer of maak je veel gebruik van foto- of videobewerkingsprogramma’s? Dan kan je het beste kiezen voor een laptop met een extra videokaart. Deze speciale processor is gespecialiseerd in het uitvoeren van berekeningen die nodig zijn om digitale beelden zo mooi mogelijk weer te geven. Voor de gebruikelijke, dagelijkse taken heb je dit niet nodig, maar voor de bovengenoemde is dit zeker verstandig. Het getal in de naam van de videokaart geeft aan hoe krachtig deze is. Een fanatieke gamer die gamet op de maximale setting, kan het beste kiezen voor een krachtige gaming-laptop met een forse videokaart.

Heb jij een nieuwe laptop nodig voor het aankomende schooljaar? Bedenk dan eerst wat je precies met het apparaat gaat doen. Let bij de aankoop op het formaat, de beeldtechniek en de resolutie van het scherm, op de processor, het RAM werkgeheugen en het opslaggeheugen. Wanneer je fanatiek gaat gamen of foto's en/of video's op de laptop gaat bewerken, is het ook verstandig om voor een videokaart te kiezen. Ik wens je veel succes met jouw keuze en alvast een goed, nieuw schooljaar!

Deel deze blog via:

Blog van:

Jill

Productredacteur bij Expert