Navigatie

Tips voor snel een schoon huis

Het vieren van Kerst doen we dit jaar anders dan we gewend zijn. Waar velen normaal gesproken met de hele familie of vriendengroep samenkomen en heerlijk gaan dineren, kan dat dit jaar niet. Mogelijk vier je het met een paar anderen of gewoon met je eigen gezin. Hoe dan ook gaan we het vieren en is het altijd fijn als ons huis dan opgeruimd en schoon is. Natuurlijk heb je je handen al vol aan het diner, de versiering en de cadeaus, waardoor er weinig tijd overblijft voor het schoonmaken. Daarom volgen hier een aantal tips waarmee je jouw huis in no time hebt schoongemaakt.

Een blinkende keuken

De keuken zal één van de belangrijkste ruimtes in jouw huis zijn waar jouw gasten en jij zelf vaak zullen zijn tijdens de Kerstdagen. De heerlijkste diners worden er bereid en vaak bevindt de eettafel zich er ook. Deze wil je dus goed schoon hebben en dat doe je razendsnel door middel van de volgende stappen.

Allereerst is het belangrijk om bij het schoonmaken van boven naar beneden te werken. Ga je eerst stofzuigen en daarna het keukenblad schoonmaken? Grote kans dat er dan kruimels op de grond vallen die je weer moet opzuigen.

Ruim eerst alles op wat op het keukenblad staat. Door dat eerst te doen, kan je de keuken vervolgens overal goed schoonmaken. Doe de vaat in de vaatwasser, laat hardnekkig vieze vaat eventueel weken in een sopje in een emmer of in de gootsteen, gooi het afval weg en vervang de zakken. Leg spullen die niet in de keuken thuis horen, op de plek waar ze wel horen.

Vervolgens kan het echte schoonmaken beginnen. Maak het aanrecht en de gootsteen schoon. Haal ook een doekje over de kookplaat. Zitten er etensresten aan vastgekoekt? Deze kan je er voorzichtig af krabben met een oud pasje. Doe dit niet met een mesje of vork, want daarmee maak je lelijke krassen op de kookplaat. Ook citroensap kan hierbij helpen. Knijp één of twee citroenen uit in een kommetje en wrijf met een doek het sap over het fornuis. Laat het even intrekken en maak het vervolgens schoon met een vochtige doek. Het resultaat is een glanzende kookplaat.

Als laatste ga je de vloer stofzuigen. Heb je nog genoeg tijd over? Haal dan snel een dweil door de keuken.

Een opgeruimde woonkamer en hal

Als de keuken schoon is, gaan we op naar de volgende ruimtes. Voor de woonkamer en de hal geldt dezelfde effectieve aanpak.

Allereerst leg je alle losse spullen en rommel terug op de plek en recht, waarna het schoonmaken gaat beginnen. Ook hier werk je weer van boven naar beneden. Stof dus eerst de bovenkant van kasten en schilderijen af en haal spinnenwebben weg. Denk ook aan stof op de lampen.

Vervolgens klop je de kussens op de bank en stoelen op en haal je een doekje over de oppervlakken heen, zoals over de tafels. Vergeet ook niet om de deurklinken goed schoon te maken.

Daarna zuig je met het geschikte opzetstuk op een stofzuiger stof en vuiligheid van de bank en ga je de vloer stofzuigen.

Tot slot dweil je de vloer schoon. Let erop dat je niet de klassieke fouten maakt bij het dweilen. Begin in de hoekjes en zorg ervoor dat je eindigt op een goede plek. Eindig je bijvoorbeeld in een hoek, dan moet je weer over de gedweilde vloer heen lopen om ergens anders heen te gaan. Je kunt het beste eindigen in een deuropening.

Werk bij het schoonmaken altijd van boven naar beneden

De vloer: 2-in-1 stofzuiger en dweil

Stofzuigen is een huishoudelijke taak die weinig tijd kost. Vooral een steelstofzuiger pak je er snel even bij, wat ideaal is voor een korte en snelle schoonmaak. Dweilen daarentegen heeft wat meer tijd nodig. Tijd in de voorbereiding, want je moet de vloer vrijmaken en het sopje maken, maar het heeft achteraf ook tijd nodig om te drogen. Daardoor zal het dweilen, zoals je bij het schoonmaken van de keuken ook al leest, er snel bij in schieten.

Een ideale oplossing hiervoor is een 2-in-1 stofzuiger en dweil! Hiermee kan je moeiteloos dweilen, zonder van te voren stof te zuigen. Dit wordt gedaan met roterende en automatisch bevochtigde walsborstels van microvezel. De Floor Cleaner kan zowel droge als vochtige vuil opzuigen en -dweilen. Bovendien bespaart het gemiddeld 85% van het water en levert het vaak een betere reinigingsprestatie op ten opzichte van traditionele manieren van dweilen. Het is eigenlijk net zo gemakkelijk als stofzuigen en behaalt onwijs veel tijdwinst. De tijd die je normaal gesproken aan dweilen kwijt was, heb je nu gewonnen.

Je hele huis in een uur schoonmaken

Wil je graag in één keer je hele huis schoonmaken, omdat je bijvoorbeeld logés krijgt of je in een klein appartement woont? Dan is er een ideale 15 minuten methode, waardoor je snel jouw hele huis hebt schoongemaakt. Met deze methode maak je natuurlijk niet grondig schoon, maar win je wel behoorlijk veel tijd. Daardoor kan je meer tijd steken in het voorbereiden van het kerstdiner of het versieren van de woonkamer. Kortom, het is een ideale manier om jouw huis voor het zicht schoon te maken!

Met deze methode heb je 15 minuten de tijd voor het opruimen van iedere kamer:

1. Je begint bij de woonkamer:

 • Ruim alle troep die in het zicht ligt op en gooi afval in de prullenbak.
 • Stof de meest zichtbare stofplekken af.
 • Haal een stofzuiger door de woonkamer en ga vooral langs de plekken waar stof zich verzamelt. Stof trekt namelijk meer stof aan en verplaatst door luchtstromen. Bepaalde plekken waar je regelmatig langs loopt, tegen de muur aan en onder banken en kasten zal je de meeste stof vinden.
 • Zet en leg alles netjes. Zo ziet het er een stuk opgeruimder uit.

2. Vervolgens ga je door met de keuken:

 • Ruim het aanrecht op, zet de vaat in de vaatwasser en stop hardnekkig vuile vaat in een emmer met sop, zodat deze kan weken. Doe deze later in de vaatwasser.
 • Gooi alle afval in de vuilnisbak en verwissel de zak.
 • Haal alle spullen uit de keuken die er niet thuis horen, zoals verdwaalde folders en sleutels.
 • Maak het aanrechtblad, de kraan, de gootsteen en de kookplaat schoon.

3. Daarna volgen de slaapkamers:

 • Pak gedragen kleding van de grond of van die ene stoel waar je de kleding altijd overheen hangt. Gooi vieze kleren in de was en leg de kleding die je nog een keer aan kan terug in de kast.
 • Gooi troepjes en losse papiertjes weg.
 • Maak je bed strak op en schud kussens op. Het lijkt daardoor veel opgeruimder.
 • Haal de stofzuiger door de kamer.

4. Als laatste is de badkamer aan de beurt:

 • Gooi alle was in de wasmand en lege of gebruikte tubes en tandenborstels in de prullenbak.
 • Maak de spiegels, kraan en wasbak schoon.
 • Haal een borstel door het toilet en giet er een scheutje schoonmaakazijn in om te ontkalken.

Dankzij deze snelle en efficiënte methode heb je in een uur jouw hele huis opgeruimd en voor het oog schoongemaakt. Laat de gezellige avond maar beginnen!

Een heerlijke geur

Iedereen kent wel die reclames en voorbeelden waarbij je geurenblind wordt voor de geuren in jouw huis. Zelf vind ik niets vervelender dan dat. Hoewel je bij het schoonmaken waarschijnlijk gebruik maakt van schoonmaakmiddelen met een frisse geur, verdwijnt die op den duur. Wil je er verzekerd van zijn dat er constant een lekkere geur in jouw huis hangt, dan gaat dat het beste met aromatherapie.

Een diffuser is daarvoor hét apparaat. De precieze werking kan per diffuser verschillen, maar over het algemeen heeft het apparaat een bakje waar je water in doet met een paar druppels heerlijk ruikende, etherische oliën. Wanneer je het apparaat aanzet, wordt het water door middel van trillingen omgezet in een nevel. Deze verspreidt zich, met de heerlijke geur van de olie, door de ruimte. Sommige luchtreinigers zijn ook voorzien van deze functie.

Met dit apparaatje zorg jij altijd voor een heerlijke geur in huis. Blijf je een lange tijd dezelfde geur gebruiken, dan raak je daar aan gewend en ruik je hem op den duur niet meer. Wil je zelf ook van de heerlijke geur blijven genieten? Wissel dan regelmatig van geur.

Krijg je een paar gasten over de vloer of vier je de Kerstdagen gezellig met jouw eigen gezin? Hoe en met wie je het ook viert, het is altijd fijn wanneer het netjes is in huis. Aangezien je je handen natuurlijk al vol hebt aan de voorbereidingen voor het diner, de versiering of het inpakken van cadeaus, wil je jouw huis binnen no time netjes kunnen maken. Met bovenstaande tips gaat jou dat lukken. Fijne feestdagen!

Bronnen: leukegeit.nl, roomed.nl

Deel deze blog via:

Blog van:

Jill

Productredacteur bij Expert