Navigatie

Review: Sonos Beam (Gen 2) - Eerste indruk

30-09-2021

Drie jaar geleden zag de Sonos Beam het licht. Een kleine soundbar om elke tv van premium geluid te voorzien. De Beam was een regelrechte hit en is nog steeds een van de meestverkochte soundbars op de markt. Maar nu is het tijd voor een update: de Sonos Beam (Gen 2). Hetzelfde principe, ongeveer hetzelfde design, maar met een aantal interessante verbeteringen waarvan er een met kop en schouders bovenuit springt: Dolby Atmos. Ik heb de nieuwe Beam al uit mogen proberen en dit is mijn eerste indruk.Sonos Beam Gen 2
+ Dolby Atmos
+ Kristalhelder geluid
+ Ideaal voor multiroom-geluidsopstelling
+ Mooi modern design
+ Duidelijke app
- Een subwoofer is wel fijn voor een echt goed basgeluid

Sonos Beam Gen 2 | Te koop bij Expert

Door Menno Visser
Productredacteur audio & visual | Expert

Belangrijkste specificaties Sonos Beam Gen 2

Afmetingen (breedte x hoogte x diepte)
65 cm x 6,9 cm x 10 cm
Streamingmogelijkheden
Sonos-ecosysteem, Spotify Connect, Apple Airplay 2
Bediening
Fysieke knoppen, Afstandsbediening tv, Sonos App & Google Assistant
Wat zit er in de doos?
Sonos Beam (Gen 2), Stroomkabel, HDMI-kabel, Optische audio-adapter, Gebruiksaanwijzing
Bijzonderheden
Dolby Atmos, Sonos Multiroom Audio

Het eerste woord dat me te binnen schiet bij de Sonos Beam (Gen 2) is ‘vertrouwd’. Het design is lichtelijk veranderd, maar onmiskenbaar een Sonos-product, het installeren gaat zo makkelijk als je van Sonos mag verwachten en het geluid is ook al zo herkenbaar. En toch is deze nieuwe generatie Beam flink met de tijd meegegaan. Met een chip die 40% sneller is (en daardoor een betere geluidskwaliteit teweeg brengt), twee extra drivers, een eARC HDMI-poort (in plaats van een ARC HDMI-poort) en natuurlijk Dolby Atmos. Ik mocht de Sonos Beam (Gen 2) als een van de eerste in Nederland al even proberen en dit zijn mijn eerste bevindingen.

Design – Onmiskenbaar Sonos

De tweede generatie Sonos Beam lijkt erg op de originele versie. Het enige visuele verschil is dat het speakerdoek is vervangen voor een grill. Hierdoor is het design wat meer gelijk aan de Sonos Arc. Opvallend genoeg is de bovenkant van de Beam (Gen 2) identiek aan de originele Beam, zonder een grill voor omhooggerichte speakers, iets wat je meestal wel ziet bij Dolby Atmos-soundbars.

Al met al is de nieuwe generatie Beam onder je tv vooral een vertrouwd gezicht. Sonos heeft (wederom) de perfecte balans gevonden tussen subtiel en stijlvol, zodat je niet wordt afgeleid als je een film kijkt, maar wel een mooie toevoeging op je interieur hebt.

Geluid – Kristalhelder en meeslepend

Het geluid van de Sonos Beam (Gen 2) klinkt vertrouwd voor iedere Sonos-gebruiker. Kristalheldere hoge tonen, een mooie gelaagdheid en een stevige body. Het basgeluid is vrij goed, zeker voor het formaat, maar als je echt het krachtige basgeluid van de bioscoop wil ervaren dan is de Sonos Sub nog echt een goede aanrader.

Door de toevoeging van Dolby Atmos is de Beam 2 nog meer een homecinema-oplossing geworden dan de voorganger al was. Deze techniek zorgt ervoor dat het geluid mooi ruimtelijk klinkt. De soundbar is met 65 centimeter niet heel breed, maar door de Dolby Atmos-techniek blijft het geluid hier niet tot beperkt. De drukte van een vol terras in een film hoor ik overal om me heen, langsrijdende bussen hoor is van rechts naar links verplaatsen (ook als ze uit beeld zijn) en gegil van de bovenste verdieping hoor is duidelijk boven de tv vandaan komen.

Waar Dolby Atmos voor mij helemaal tot uiting komt zijn horizontale verplaatsingen tussen mij en de tv. Het geluid van een auto die over een grindpad van mij af rijdt klinkt knisperend en lijkt steeds meer richting de tv te gaan. Geluid achter me hoor ik wel een beetje als ik me erop focus, maar het is niet overweldigend. Wil je dit wel ten volste ervaren, dan is het nog aan te raden om twee Sonos-speakers (bijvoorbeeld de Sone One SL) te gebruiken als surroundspeakers.

Sonos Beam Gen 2 | Te koop bij Expert

De Beam als speaker

Sonos is van oorsprong een audiomerk en die liefde voor muziek staat altijd centraal. Ook als ze een product ontwikkelen dat meer gericht is op films en tv. En dit is te merken. Muziek streamen via de Sonos app (of rechtstreeks via bijvoorbeeld Spotify) is erg makkelijk en klinkt erg mooi. Net als bij het tv-geluid springen vooral de hoge tonen er echt uit en komen alle lagen duidelijk naar voren.

Uiteraard past de nieuwe Beam uitstekend in een Sonos multiroom-opstelling. Via de Sonos-app maak je makkelijk kamers en groepen aan waarna je met een paar klikken jouw favoriete muziek door je huis laat gallen zoals jij dat wil. Alleen in de woonkamer, ook in de keuken of in je hele huis… het is zo geregeld.

De Sonos Beam ontvangt geen bluetooth, maar persoonlijk mis ik dit totaal niet; muziek streamen via wifi heeft zo zijn voordelen. Heb je geen wifi of is dit niet betrouwbaar, dan is de Beam voor jou misschien niet ideaal, maar heb je een redelijke draadloze internetverbinding, dan kan je met de Beam alle kanten op.

Conclusie

Ben je al een Sonos-gebruiker, dan is de nieuwe Beam vooral heel vertrouwd. Het design is sprekend Sonos, instellingen wijzigenen speakergroepen maken via de app werkt zo soepel als je gewend bent en het geluid heeft hetzelfde karakter als andere Sonos-speakers.

Ben je nog geen Sonos-gebruiker, dan heb je met de Beam (Gen 2) een prachtige eerste stap. Het geluid is erg indrukwekkend, het installeren zo gepiept en het design mooi genoeg om in elk interieur een goede toevoeging te zijn.

Wil je echt de volledige bioscoopervaring, dan is het nog wel aan te raden om de Sonos Sub en surroundspeakers (bijvoorbeeld de Sonos One SL) toe te voegen, maar ook zonder is de Sonos Beam (Gen 2) een aanrader. Ik ben onder de (eerste) indruk.

Sonos Beam Gen 2 | Te koop bij Expert

Deel deze blog via:

Menno Visser | Productredacteur bij Expert

Review van:

Menno Visser

Productredacteur beeld & geluid bij Expert