Navigatie

Google TV Streamer review: Een nieuw tijdperk, hoe goed is de nieuwe streamer?

Door: Dagmar

Er is een einde gekomen aan het tijdperk van de Google Chromecast. De Google TV Streamer is z’n vervanger. De nieuwe mediaspeler is nog sneller, nog krachtiger en heeft een hoop nieuwe dingetjes waar je blij van wordt. We bespreken het allemaal in deze review!

Pluspunten

  • + Sneller en krachtiger dan de Google Chromecast

  • + Combineert streamingsdiensten met smart home-functionaliteit

  • + Toegevoegde ethernetpoort voor stabiele verbinding

  • + Uitgebreide AI-integratie met Gemini AI

Minpunten

  • - Geen HDMI-kabel meegeleverd

Belangrijkste specificaties Google TV Streamer

Aansluitingen
HDMI, USB-C, Ethernet
Beeld- en geluidstechnieken
4K HDR, HDR 10 Plus, Dolby Vision en Dolby Atmos
Opslag & geheugen
32 GB opslag, 4 GB geheugen
Wat zit er in de doos?
Afstandsbediening, stroomkabel, 2x batterijen
Bijzondere kenmerken
Smart home integratie, Gemini AI

Wat is de Google TV Streamer?

De Google TV Streamer is de opvolger van de Google Chromecast. Die laatste kende je waarschijnlijk al wel. Ooit bedacht in 2013 om je ‘domme tv’ slim te kunnen maken. Destijds een innovatief idee van Google wat ook heeft bijgedragen aan de populariteit van andere mediaspelers, zoals de Apple TV en de NVIDIA Shield.

Nu zijn we in het tijdperk gekomen waar de Google Chromecast langzaam naar de achtergrond verdwijnt en we plaatsmaken voor de Google TV Streamer.

Het is in de essentie hetzelfde apparaat, maar dan nog sneller en met krachterige hardware. Natuurlijk zijn er ook wel wat nieuwe dingen. Zo is het een apparaat dat streamingdiensten en smart home-functionaliteit combineert. Iets dat de Chromecast niet deed.

De tekst gaat verder onder de producten:

Google streamer in een heel nieuw jasje

Het design heeft ook een make-over gekregen. In 2020 kwam Google met de laatste versie van de Chromecast. Je verbond hem met je tv via HDMI en liet hem achter de tv hangen. Nu heeft Google ervoor gekozen om de streamer in de vorm van een kastje uit te brengen. Je hangt hem dus niet meer achter je tv, maar je zet hem op je tv-meubel.

Op de achterkant van de streamer vind je de gebruikelijke ingangen voor HDMI en USB-C. Met HDMI sluit je hem aan op je tv, enig dingetje is wel... er wordt geen HDMI-kabel meegeleverd, maar misschien heb je er thuis nog wel eentje liggen. De USB-C poort is bedoeld voor de stroomtoevoer. Daarvoor zit er in de doos dan wel weer een stroomkabel, mét adapter... dat zie je ook niet heel vaak meer.

Een nieuwe ingang die we nog niet eerder op de Chromecast zagen, is de ethernetpoort. Hier kun je een internetkabel op aansluiten. Het grote voordeel daarvan is dat alles wat je streamt nu sneller en stabieler verloopt.

Verder is die voor een groot deel gemaakt van gerecycled plastic en is die in Europa alleen in het wit verkrijgbaar.

Specificaties van de Google TV Streamer

Voordat we je vertellen wat je er allemaal mee kunt en hoe je hem moet aansluiten, moeten we het eerst even hebben over de specificaties.

Zo ondersteunt de Google TV Streamer namelijk 4K HDR, HDR 10 Plus, Dolby Vision en Dolby Atmos. Dit zijn allemaal technieken die bijdragen aan goed beeld en geluid. Hij heeft een interne opslag van maar liefst 32 GB, dat is vier keer zoveel dan de Chromecast en echt ruim voldoende voor het opslaan van apps en wat extra content.

Hij is ook sneller geworden. Dat komt voornamelijk door het interne geheugen van 4 GB. Daarmee kan hij meerdere processen tegelijk uitvoeren en loopt alles daardoor een stukje sneller en soepeler wanneer je gaat navigeren door het menu. De enige mediaspeler die hieraan kan tippen is de Apple TV.

Hoe sluit je de Google TV Streamer aan?

Het aansluiten van de Google TV Streamer is niet heel moeilijk. Je hebt een HDMI-kabel nodig om de streamer met je tv te verbinden, en een stroomkabel voor de voeding. Vervolgens verbind je hem met je wifi-netwerk of je gebruikt een internetkabel voor een vaste verbinding. Daarna kun je gemakkelijk alles instellen via je telefoon en volg je de stappen op de tv.

Smart Home integratie

De Google TV Streamer is een mediaspeler, maar hij kan meer dan alleen streamen. Want zo functioneert hij ook als hub voor je smart-home dankzij de ondersteuning voor Google Home en Matter. Je kan al je apparaten koppelen, zoals je smartlampen of je videodeurbel, wat samenkomt in het Home-deelvenster. Zo kun je tijdens je serie of film, kijken wie er voor je deur staat, de lichten dimmen of de temperatuur nog net wat omhoog zetten.

Het gemak van Gemini AI

De Google TV Streamer maakt gebruik van Gemini AI, dat is het AI-systeem van Google. Hiermee zijn er allemaal handige en leuke dingetjes beschikbaar, bijvoorbeeld bij het aanbevelen van films en series op basis van jouw kijkgedrag. Je kunt Gemini AI ook subjectieve vragen stellen zoals: ‘laat me alle films zien met Jennifer Anniston’. Vervolgens komt die met een hele lijst aan films. Je kunt hem ook wat anders vragen, zoals: ‘wat is het laatste nieuws?’ Ook dan komt die met resultaten.

Verder kun je met Gemini AI ook beschrijvingen of reviews van films en series samenvatten, zodat je in een korte tekst ziet waar het over gaat en hoe die wordt ontvangen. Of, en dat is eigenlijk meer een gimmick dan een functie, het genereren van AI screensavers waarmee je je eigen afbeeldingen maakt in plaats van dat je gebruik maakt van de standaard screensavers.

Afstandsbediening met nieuwe knoppen

Een belangrijk puntje bij mediaspelers is de afstandsbediening. Hoe ziet die eruit en hoe fijn is hij in gebruik? Als we hem vergelijken met de afstandsbediening van de Chromecast zien we dat ze bijna identiek zijn, maar dat de afstandsbediening van de Google TV Streamer ietsjes groter is.

Dat komt omdat er simpelweg meer knoppen op zitten. De volumeknoppen zaten bij de Chromecast nog op de zijkant, maar nu zitten ze op de voorkant. De Assistent-knop heeft ruimte gemaakt voor de microfoon-knop. Deze gebruik je voor het inspreken van spraakopdrachten. Wat ook nieuw is, is de knop met het sterretje. Hieraan kun je een app koppelen, waardoor je maar één druk nodig hebt om in één keer je favoriete app te openen. Dat scheelt weer een aantal sneltoetsen op de afstandsbediening. YouTube en Netflix hebben beide overigens nog wel een sneltoets erop zitten.

De afstandsbediening is nog steeds een compact dingetje en dat is fijn, maar je kunt hem daardoor ook snel kwijtraken als die bijvoorbeeld tussen de kussens van je bank belandt. Gelukkig heeft Google daar wat op bedacht. Op de achterkant van het kastje zit namelijk een knopje en als je die 3 seconden indrukt, gaat er een piepje klinken waardoor je de afstandsbediening weer makkelijk kunt terugvinden.

Hoe verhoudt Google TV Streamer zich ten opzichte van andere mediaspelers?

Tot slot willen we nog even kijken naar hoe de Google TV Streamer zich verhoudt ten opzichte van andere mediaspelers. Je hebt gelezen dat die stukken beter is dan de Chromecast. Hij is vooral sneller, krachtiger en hij heeft smart home-integratie. Maar wat de Chromecast zo populair maakte, was de lage prijs die je ervoor betaalde. Die is bij de Google TV Streamer wat hoger geworden. Maar goed, je krijgt er dus ook wat meer voor terug.

Mediaspelers als Apple TV en NVIDIA Shield zijn uitgebreider qua functies, maar ook hoger in de prijs. Dat terwijl ze niet eens zo heel veel van elkaar verschillen. Dus de Google TV Streamer is daarmee een interessante optie.

Voor wie is de Google Streamer dan ideaal? Onder andere voor smart home gebruikers die meerdere gekoppelde apparaten in huis hebben. Vooral als je producten van Google hebt, zoals een Google Nest speaker of deurbel. Je tv gebruik je dan als bedieningspaneel. Hij is verder ook gewoon heel allround, met goede prestaties. Dus als je al gebruik maakte van een Chromecast, dan is de Google TV Streamer een mooie upgrade, met meer snelheid en een ethernetaansluiting.

Verkrijgbaar bij Expert

Wil je meer weten over dit apparaat of wil je hem eens met eigen ogen zien? Kom dan langs in 1 van onze 140 winkels of bekijk hem bij ons op Expert.nl!