Navigatie

Dolce Gusto Review: Hoe goed is dit compacte koffiezetapparaat?

Apple Airpods 3 review | Expert

Je hebt vast wel eens gehoord van de Dolce Gusto. Dit is een compact koffiezetapparaat die simpel te begrijpen is en binnen enkele seconden een kopje koffie voor je neus zet. Ik heb in het specifiek de Dolce Gusto Genio S voor je onder de loep genomen en in deze review lees je m’n bevindingen.

Pluspunten Dolce Gusto
+ Makkelijk te bedienen en binnen een paar seconden een bakje koffie voor je neus
+ Heel compact formaat waardoor je hem op veel plekken kwijt kunt
+ Zeer goede geluidskwaliteit
+ Makkelijk schoon te maken
Minpunten Dolce Gusto
- Je zet met één capsule slecht één bak koffie
- Het snoer is niet heel lang, dus je moet hem in de buurt van een stopcontact zetten

Belangrijkste specificaties Dolce Gusto

Koffiespecialiteit
Lungo, Cappuccino, Latte Macchiato, Cortado, Espresso, Café au Lait, Grande en meer
Afmetingen
37,3 cm x 11,2 cm x 28,6 cm (HBD)
Werkt met
Capsules
Inhoud waterreservoir
0,8 liter
Wat zit er in de doos?
Dolce Gusto en spoelhulpmiddel

Wat is Dolce Gusto?

Eerst even in het kort, want wat is Dolce Gusto? En belangrijker nog, waarom staat juist deze koffiemachine in zoveel keukens?

Dolce Gusto is een innovatief koffiezetapparaat dat werkt met capsules en is ontwikkeld door Nestlé in samenwerking met fabrikanten Krups en De’Longhi. Wat hem vooral populair maakt is zijn eenvoudige, maar toch ook stijlvolle ontwerp die in elke keuken past. Daarnaast is hij heel makkelijk te gebruiken en heb je een brede selectie aan koffie- en drankvariaties.

Er is niet één soort Dolce Gusto-apparaat. Voor de review heb ik bijvoorbeeld de Dolce Gusto Genio S gebruikt. Daarnaast heb je ook nog de Dolce Gusto Mini Me, de Dolce Gusto Infinissima en de Dolce Gusto Piccolo.

Eerste indruk van het koffiezetapparaat

Wat direct opvalt als je hem uit de doos haalt, is dat hij heel erg compact is. De Dolce Gusto is niet zo zwaar als een gemiddelde koffiemachine die je met twee handen moet vasthouden. Het mooie daarvan is dat je hem heel makkelijk kunt verplaatsen. Wat ook opvalt is het design. Bovenop heeft de koffiemachine een kenmerkende bolling die hem een modern ontwerp geeft.

Dankzij het compacte formaat van de Dolce Gusto is hij dus prima op je aanrecht te plaatsen. Je hoeft er niet, zoals bij een grote koffiemachine, veel ruimte voor vrij te maken. Het snoer van het koffiezetapparaat is niet heel lang. Het voordeel daarvan is dat je hem makkelijk om het apparaat wikkelt om hem zo makkelijk op te bergen. Het nadeel is dan wel weer dat je er rekening mee moet houden om het koffiezetapparaat ook in de buurt van een stopcontact te zetten.

Koffie met één druk op de knop

Als Dolce Gusto ergens bekend om staat, dan is het wel het gebruiksgemak. Geen moeilijke knoppen, lastige instellingen of eindeloos veel opties, maar gewoon simpel gebruik en binnen een paar seconden een kopje koffie voor je neus.

Het waterreservoir op de achterkant van de Dolce Gusto Genio S heeft een inhoud van 0,8 liter. Je kunt hem, met wat kracht, loshalen van het apparaat om het reservoir heel makkelijk onder de kraan te vullen.

Dankzij de verstelbare opvangbak kun je zo’n beetje elke koffiemok onder de uitloop zetten die je maar wilt. Hij is verstelbaar op twee niveaus. Op het lage niveau zet je er een gemiddelde koffiemok onder en op het hoge niveau past er precies een espressokopje onder.

Veel verschillende koffievariaties

Voor het zetten van koffie maakt de Dolce Gusto gebruik van capsules die je in het apparaat stopt. Je hebt daarbij keuze uit veel verschillende koffievariaties. Op de capsule staat een balkje aangegeven met een aantal streepjes. Diezelfde balk vind je ook terug op het bedieningspaneel. Door aan de ring te draaien, bepaal je het aantal streepjes in de balk. Door hier precies het aantal streepjes te selecteren als ook op de capsule staat, weet de machine welke koffiesmaak je hebt en past zich daar dan op aan. Makkelijker kan het bijna niet!

Eén capsule is genoeg voor één kopje koffie. Wil je meerdere kopjes koffie zetten? Dan moet je dus elke keer weer een nieuwe capsule gebruiken. Je kunt hem namelijk niet hergebruiken. Ik kan me daarom ook wel voorstellen dat het op een verjaardag wat langer duurt voordat iedereen z’n kopje heeft en dat de capsules er snel doorheen gaan. Sneller dan koffiebonen. Ondanks dat een Dolce Gusto in de aanschaf dus betaalbaarder is dan een koffiemachine, kan het over een verloop van tijd duurder uitpakken.

Koffiesmaak van de Dolce Gusto

Je bent natuurlijk ook wel benieuwd naar de koffiekwaliteit. Om maar gelijk eerlijk met je te zijn, Dolce Gusto staat niet bekend om de fantastische koffiesmaak. Maar slecht is het ook zeker niet. Over het algemeen smaakt een kopje koffie uit het apparaat gewoon prima! Het doet z’n naam Dolce Gusto, wat letterlijk vertaalt vanuit het Italiaans ‘zoete smaak’ betekent, mooi eer aan!

Maar goed, het kan natuurlijk niet tippen aan de kwaliteit van een volgwaardige koffiemachine. Voor de echte koffieliefhebbers gaat er natuurlijk niets boven de smaak van versgemalen koffiebonen in plaats van voorgevulde capsules. Daarnaast heb je ook geen mogelijkheid om bijvoorbeeld de maalgraad aan te passen of de waterdruk te regelen wat essentiële dingen zijn voor de smaak van je koffie.

Is koffie voor jou gewoon koffie, ongeacht welk koffiezetapparaat daarvoor gebruikt wordt? Dan geniet je ook van een bakje koffie gezet door de Dolce Gusto.

Het schoonhouden van je Dolce Gusto

Tot slot nog even de onderhoud van het apparaat. Want is hij makkelijk schoon te maken na gebruik? Ja, daar hoef je echt geen enkele moeite voor te doen. De gebruikte capsule kun je zonder aan te raken in één keer weggooien in de prullenbak. De opvangbak maak je makkelijk schoon door hem even onder de kraan te houden.

Bij de levering zit ook een spoelhulpmiddel. Deze gebruik je om de leidingen van het koffiezetapparaat door te spoelen. Daarbij worden koffieresten en verstoppingen verwijderd waardoor de kwaliteit van de koffie wordt behouden. Daarvoor stop je het spoelhulpmiddel in de capsulehouder en druk je op de knop voor koffie. Via het spoelhulpmiddel loopt het water dan door de machine heen en maakt het van top tot teen weer helemaal schoon van binnen!

De Dolce Gusto Genio S is voorzien van een ontkalkerindicator. Deze gaat oranje branden wanneer het tijd is om het apparaat te ontkalken. Dit is vrij makkelijk, je doet wat ontkalkingsmiddel en water in het reservoir en laat dat een aantal keer door het apparaat heen lopen. Wil je meer weten over het ontkalken van een Dolce Gusto? Lees onze adviespagina dan eens!

Compact, gebruiksvriendelijk en stijlvol

Een Dolce Gusto is perfect voor degene die op zoek is naar een eenvoudig koffiezetapparaat die niet veel ruimte inneemt, makkelijk te gebruiken is en daarnaast ook prima koffie zet. Door zijn stijlvolle ontwerp past hij in elke keuken.

Ben je echt een koffieliefhebber en is het belangrijk voor je om de dag met een goede bak te beginnen? Dan kun je beter kijken naar een koffiezetapparaat met meer functies, maar neem je genoegen met een standaard bakje koffie in de vroege ochtend, dan is de Dolce Gusto zeker het overwegen waard!

Kom langs in 1 van onze 140 winkels om het apparaat zelf eens te bekijken en je te laten adviseren door onze medewerkers. Of bekijk onze video waar je ook een goed beeld krijgt van het koffiezetapparaat!