Navigatie

Sonos Arc vs Sonos Beam | Video Keuzehulp

09-04-2021

De soundbar! Sindsdien zijn er talloze soundbars op de markt, maar vandaag kijken wij naar twee modellen van Sonos. De geavanceerde Sonos Arc, en de compacte Sonos Beam!

Bekijk het aanbod

1. Introductie

De soundbar! Een (door Sonos) speciaal voor je tv ontworpen speaker, die het geluid van je TV flink verbetert. Sindsdien zijn er talloze soundbars op de markt, maar vandaag kijken wij naar twee modellen van Sonos. De geavanceerde Sonos Arc, en de compacte Beam!

2. Omvang & Ontwerp

Met zijn 114 centimeter in de breedte is de Arc de grootste van de twee, de Beam is met 65 centimeter breedte bijna de helft compacter. De Beam heeft een platte bovenkant en afgeronde hoeken maar de Arc is zoals je kunt zien in zijn design helemaal rond.

3. Geluid

Dat de Beam wat kleiner is, is niet voor niets. Deze heeft 4 woofers en 1 tweeter ingebouwd en is hiermee geschikt voor heel wat woonkamers. De Arc heeft grootser geluid dankzij de 8 woofers en 3 tweeters ingebouwd in deze soundbar. Daarom is hij groter en is hij ook meer geschikt voor de grote kamers.

4. Dolby Atmos

Een andere functie die alleen de grotere Sonos Arc je kan bieden is het nieuwe 3D Dolby Atmos geluid. De naar boven gerichte drivers in de speakers zorgen voor een multidimensionaal geluidsveld waardoor jij het geluid écht om je heen ervaart. Ook geven de Sonos soundbars dialogen veel beter weer dan de TV dat doet. Kortom, een functie die veel meerwaarde gaat bieden aan je surround-geluid ervaringen. Met de Sonos Beam is surround-geluid ook mogelijk, maar dit kan alleen als je gebruik maakt van een uitbreiding bestaande uit twee extra Sonos One speakers. Bij de Arc kan deze uitbreiding natuurlijk ook nog steeds voor nog indrukwekkender geluid.

5. Uitbreiding

Beide soundbars hebben geen ingebouwde subwoofer. Mocht je nu wel echt die diepe en lage tonen willen hebben, dan adviseert Sonos je om te kijken naar de Sonos Sub. Door je soundbar te koppelen aan één van deze speakers haal je nét dat extra niveau geluid uit je home-cinema ervaring.

6. Bediening

Qua bediening zijn beide soundbars bijna hetzelfde, je kunt de knoppen gebruiken die op de soundbar zelf zitten maar het handigste blijft om gewoon de Sonos app te downloaden en deze te gebruiken. Hierin kun je allerlei instellingen zelf aanpassen om het geluid precies zo te krijgen zoals je wilt. In deze bediening verschillen beide soundbars dus niet.

7. Aansluitingen

De soundbars zijn op allerlei manieren aan te sluiten maar de grootste verschillen zit hem in de HDMI aansluitingen. De Beam heeft HDMI-ARC. ARC staat voor Audio Return Channel, en deze aansluiting zorgt voor de communicatie tussen de tv en soundbar. Zet je bijvoorbeeld met de afstandsbediening van je tv het volume lager, dan gaat het volume van de soundbar automatisch mee. De Arc heeft het nieuwere HDMI-eARC wat hetzelfde doet als het normale ARC, maar dan met nóg minder vertraging en hogere kwaliteit.

8. Conclusie

De Beam of de Arc, waar moet je nou voor kiezen! We zetten nog één keer alle belangrijkste punten op een rijtje. De Sonos Arc is de duurdere soundbar van de twee maar heeft dan ook enkele functies die het hem zeker waard maken. Vooral het Dolby Atmos geluid is écht heel top om te hebben in je soundbar. Ook het geluid wat uit deze soundbar komt is groots en erg geschikt voor de grote woonkamers. De Sonos Beam levert wat in op de functies die de Arc wel biedt maar is dan ook een flink stuk goedkoper. Vergis je niet, want het geluid uit de Beam is alsnog écht wel goed en met de uitbreidingen van twee keer Sonos One heb je alsnog echt surround geluid. Misschien is juist dit compacte ontwerp het beste passend onder jouw TV.