Navigatie

Afmetingen magnetron

Wat zijn de afmetingen van een magnetron?

Wanneer je een magnetron gaat kopen is het handig om te weten hoe groot het apparaat is. Een inbouwmagnetron moet natuurlijk precies in de kast passen, maar ook bij een vrijstaande magnetron kan het formaat uitmaken. Je wil bijvoorbeeld weten of het apparaat op de plek in de keuken past die je in gedachten hebt. En als je het apparaat met beugels aan de muur wil bevestigen, wil je weten of de magnetron het juiste formaat heeft voor de beugels. Verder wil je misschien nog weten hoe groot de inhoud van de magnetron is en voor hoeveel personen dat geschikt is. Hieronder leggen we je alles uit over het formaat van magnetrons.

Kan metaal in de magnetron?
Vrijstaande magnetron

Vrijstaande magnetron afmetingen

Dit type magnetron heeft geen standaardformaat. Breedte, hoogte en diepte zijn per model verschillend. Om toch een indicatie te geven, noemen we hieronder de maten van een gemiddelde magnetron. Kleinere of juist extra grote magnetrons zullen van dit formaat afwijken. Gemiddeld is een magnetron 30 tot 35 cm hoog, 45 tot 55 cm breed en 35 tot 50 cm diep.

Inbouw magnetron

Inbouw magnetron afmetingen

Voor inbouwmagnetrons zijn er standaard nismaten. De breedte is altijd 56 cm en wat betreft de hoogte zijn er twee opties: 38 of 45 cm. De diepte is echter per model verschillend. Om het formaat van een inbouwmagnetron te bepalen kijk je naar de grootte van de nis; dit is de kast waarin je de magnetron gaat plaatsen. Vervolgens kies je bij deze nismaten een passende magnetron. Houd er rekening mee dat er aan de achterkant van de magnetron voldoende ruimte is.

Magnetron in een kast plaatsen

Wanneer je een inbouwmagnetron in een kast wil plaatsen kijk je naar de nismaten van de kast. Vervolgens kies je hier een passende magnetron bij. Voor inbouw moet de breedte 56 cm zijn en de hoogte 38 of 45 cm. De diepte kan per magnetron verschillen dus let er op dat het apparaat niet te diep is voor de kast. Ook moet er aan de achterkant van de magnetron vaak nog wat ruimte overblijven.

Als je een vrijstaande solo-magnetron in een kast wil plaatsen dan moet er rondom het apparaat voldoende ventilatieruimte overblijven. Hoeveel ruimte er nodig is, kun je lezen in de handleiding van het apparaat.

Een vrijstaande combimagnetron kun je beter niet in een kast plaatsen vanwege de vele warmte die er vanaf komt. In het ergste geval kan er op deze manier zelfs brand ontstaan. Ook hier geldt: houd rondom het apparaat minimaal de afstanden aan zoals die in de handleiding worden omschreven.

Magnetron inhoud

De inhoud van een magnetron wordt gemeten in liters en hangt samen met de grootte van het apparaat. Grofweg kun je magnetrons in drie categorieën indelen van klein tot groot. Een kleine magnetron heeft tot 25 liter inhoud en is geschikt voor 1 á 2 personen. Een midden formaat magnetron heeft een inhoud van 25 tot 40 liter en is geschikt voor 2 tot 4 personen. Een grote magnetron heeft een inhoud die groter is dan 40 liter en is geschikt voor 4 personen of meer.

Als je de magnetron alleen gebruikt om gerechten in te ontdooien of mee op te warmen, dan is een kleine of midden formaat magnetron meestal voldoende. Heb je een combimagnetron waarin je ook wil bakken dan is een midden of groot formaat magnetron vaak praktischer.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt