Navigatie

Afzuigkap zuigt niet meer

Mijn afzuigkap zuigt niet goed, waarom?

De afzuigkap is een onmisbaar apparaat in jouw keuken. Tijdens het kookproces zorgt hij voor een perfecte ventilatie waardoor het huis schoon blijft. Het is dus belangrijk dat de afzuigkap goed blijft werken. Soms komt het helaas voor dat de zuigkracht opeens afneemt en de lucht blijft hangen in de keuken. Dit kan verschillende redenen hebben. Wat die redenen zijn en hoe je dat vervolgens weer kan oplossen, leggen wij van Expert je graag uit!

Afzuigkap werkt niet
Goed ventileren

Zorg voor voldoende ventilatie

Een mogelijke oorzaak van het afnemen van de zuigkracht kan zijn dat de afzuigkap te weinig ventilatie heeft. De afzuiger werkt met honderden kubieke meters lucht per uur. Wanneer daar te weinig van is, zal hij niet optimaal werken. Zorg daarom voor meer ventilatie tijdens het koken.

Je creëert meer ventilatie door een aantal ramen of deuren open te zetten zodat er meer lucht bij komt. Ventileren is niet alleen goed voor de afzuiger maar ook nog eens voor jezelf en voor het huis. Een goede en schone ventilatie is namelijk heel goed voor jouw gezondheid. Bij het koken zorgt de afzuigkap ervoor dat de lucht om je heen schoon blijft.

Vetfilter reinigen

Een vies vetfilter

De reden dat de afzuigkap niet meer goed zuigt kan ook zijn dat je te maken hebt met een vies vetfilter. De vuiltjes en vetdeeltjes komen tijdens het koken in een filter terecht. Je kan dit niet voorkomen, maar je kunt er wel iets aan doen. Eens in de twee maanden is het goed om het filter een goede schoonmaakbeurt te geven. Door het filter te reinigen blijft de afzuigkap optimaal werken en zorgt het voor een schone en juiste luchtstroom.

Er zijn drie verschillende filters die een afzuigkap kan hebben. Zo heb je een metalen-, aluminium- en een stoffenfilter. Het metalenfilter is het meest makkelijk schoon te maken door hem simpelweg in de vaatwasser te stoppen. Van te voren kan je het filter nog even insprayen met ontvetter. Het aluminiumfilter is helaas niet geschikt voor de vaatwasser en is daarom beter te reinigen met heet water. Ook bij dit filter kan je eerst ontvetter gebruiken om het meeste vet weg te krijgen. Dan heb je nog het stoffenfilter. Dit filter komt bij nieuwe afzuigkappen eigenlijk bijna nooit meer voor, maar ze bestaan nog wel. Wanneer deze vies is, zal je hem moeten vervangen, want het stoffenfilter kan je niet schoonmaken met heet water of in een vaatwasser.

Geen goede afvoer

Alle lucht die wordt opgezogen door de afzuigkap moet er ook weer uit. Lucht gaat via het afvoerkanaal naar buiten toe. Wanneer de buis naar buiten niet goed loopt, blijft de lucht hangen en neemt de zuigkracht van de afzuigkap af. Je moet ervoor zorgen dat je een korte afzuigbuis hebt. Als je een hele lange hebt dan duurt het ook langer voordat de lucht buiten is en neemt de zuigkracht ook weer af. Zorg er daarnaast voor dat de buis in zo’n recht mogelijke lijn naar buiten loopt. Ook de breedte van de buis kan helpen bij een sterkere zuigkracht. Het is dus goed om eens grondig te kijken hoe dat bij jouw afzuigkap zit. Haal er desnoods een vakman bij die je kan helpen met de perfecte afvoer.

Nieuwe keuken

Nieuwbouw of nieuwe keuken

Wat ook een veel voorkomende oorzaak kan zijn van een minder goede zuigkracht is het feit dat je een nieuwe keuken of nieuwbouw hebt. Dit heeft alles te maken met de luchtstroming. Omdat nieuwe huizen en nieuwe keukens vaak heel goed zijn geïsoleerd heeft de afzuigkap moeite met het vinden van de juiste luchtstroom. Een goeie tip is om dan goed te kijken hoe de luchtstroom van de afzuigkap in z’n werk gaat. Zorg voor een goede afvoerbuis naar buiten en voor meer ventilatie in huis. Je kan er ook altijd een expert bijhalen, zo weet je zeker dat afzuigkap weer snel zijn werk zal doen.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt