Navigatie

Airfryer versus oven

Airfryer versus oven: Wat zijn de verschillen?

Een Airfryer is inmiddels bekend als frituur met geen of weinig vet. Daarnaast kun je met een Airfryer ook bakken, grillen en braden. Misschien was je eerste gedachte wel dat de Airfryer een kleine oven is. Tussen een oven en een Airfryer zitten toch wel degelijk verschillen. Je gebruikt deze apparaten ook voor ander type maaltijden.

-Ovenschotel
Oven

Voorverwarmen

Een Airfryer heeft maar twee minuten nodig om de temperatuur van 180 graden te bereiken. De Airfryer is snel klaar voor gebruik.

Een heteluchtoven heeft vijf tot tien minuten nodig om de geschikte temperatuur te bereiken. Wanneer je de oven gebruikt weet je dat je meer tijd nodig zult hebben voor het braden van bijvoorbeeld kip.

RVS onderdelen

Bakresultaten

De Airfryer wordt onder andere gebruikt als gezondere frituurpan. Wanneer je friet bakt in de Airfryer merk je dat de patat krokant gebakken is. Het vocht dat bij het bakken vrijkomt wordt afgevoerd naar de bodem van Airfryer, hierdoor heb je geen slappe patat. Een AirFryer is niet alleen geschikt om met minder vet te frituren, je kan er ook in bakken, braden of grillen. Zo kun je bijvoorbeeld ook een kleine appeltaart bakken in de Airfryer.

Een oven is minder geschikt voor het klaarmaken van frieten. Het vocht blijft hangen en trekt in de patat. Dit zorgt voor slappe friet. Omdat het vocht niet verdampt worden de frieten ook niet heel krokant. Er is ook ovenfriet op de markt. Deze friet kan wel goed klaargemaakt worden in de oven maar nog steeds gaat frietjes bakken met een Airfryer makkelijker. Waar een oven wel heel goed in is, is in het bakken van taarten, quiche, ovenschotels, koekjes, cake of het langzaam bereiden van grotere stukken vlees.

Inhoud

De inhoud van een Airfryer is een stuk minder dan die van een oven. Een Airfryer heeft gemiddeld een inhoud van iets meer dan één liter. Er zijn natuurlijk Airfryer XXL varianten, maar die halen het niet bij de inhoud van een oven. Een Airfryer leent zich voor kleinere gerechten en hoeveelheden.

Een oven is uitermate geschikt voor het bereiden van bijvoorbeeld lasagne en ovenschotels. Door de ruimte in de oven kunnen grote schalen in de oven worden gezet. De oven is geschikt voor grotere gerechten en hoeveelheden.

In het kort

Taak

Airfryer

Oven

Voorverwarmen

2 minuten

5 tot 10 minuten

Bakresultaat

Krokante friet

Slappere friet*

Inhoud

Kleine gerechten

Grote gerechten

Vrijstaand of inbouw

Vrijstaand

Inbouw en vrijstaand

Bakken

Ja

Ja

Braden

Ja

Ja

Grillen

Ja

Ja

Frituren

Ja

Ja

*Een oven is wel heel geschikt voor andere gerechten, zoals ovenschotels, taarten, koekjes, cake, quiche, pizza of grotere stukken vlees.

Ovenkopen bij Expert

Conclusie

Je hoeft geen keuze te maken tussen deze twee apparaten. De Airfryer is een apparaat dat je goed kunt gebruiken naast de oven. Je kunt beide apparaten gebruiken voor verschillende gerechten, waardoor je de sterke punten van de apparaten benut. Wil je persoonlijk advies? Bezoek dan een van onze Expertwinkels.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt