Navigatie

Amerikaanse koelkast waar op letten?

Waar moet je op letten bij een nieuwe Amerikaanse koelkast?

Amerikaanse koelkasten hebben een extra grote inhoud en een luxe uitstraling. Dankzij hun side-by-side deuren met water en ijsdispenser is een Amerikaanse koelkast een blikvanger in elke keuken. Maar waar moet je allemaal op letten als je interesse hebt in een nieuwe Amerikaanse koelkast? Hieronder leggen we de belangrijkste punten uit.

Amerikaanse koelkast aansluiten

1. Formaat

Wat als eerste opvalt bij een Amerikaanse koelkast is natuurlijk het formaat. Amerikaanse koelkasten zijn het grootste type koelkast. Hierdoor hebben ze ook een extra grote binnenruimte met een ruime inhoud in netto liters. Wat het formaat betreft is het belangrijk om eerst te meten of het apparaat in jouw keuken past. Amerikaanse koelkasten zijn niet zozeer groter in de hoogte, maar met name in de breedte en diepte. Kijk dus goed naar de afmetingen van het apparaat. Houd er ook rekening mee dat je aan beide kanten van de Amerikaanse koelkast nog wat ruimte vrij moet houden zodat het apparaat goed zijn warmte kwijt kan. Zet een koelkast nooit naast een warmtebron zoals een oven, verwarming of kachel, of in de felle zon. En plaats een Amerikaanse koelkast ook niet direct naast een kast.

Tenslotte moet je er nog rekening houden dat het apparaat eerst geïnstalleerd moet worden. Is er een vrije looproute beschikbaar naar de plek waar je de koelkast wil plaatsen? Een Amerikaanse koelkast wordt door twee man bezorgd.

Verbruik koelkast

2. Energieverbruik

Het energieverbruik van een Amerikaanse koelkast vind je terug op het energielabel. Omdat een Amerikaanse koelkast veel groter is dan een koel-vriescombinatie, gebruikt het apparaat meer energie. Maar als je daarbij rekening houdt met de veel grotere inhoud, dan valt het energieverbruik relatief mee. Hier kun je meer lezen over het energieverbruik van een Amerikaanse koelkast.

3. Wateraansluiting of waterreservoir?

Veel Amerikaanse koelkasten hebben een dispenser voor ijsblokjes, crushed ice en koud water. Sommige modellen hebben een waterreservoir dat je zelf regelmatig bij moet vullen. Andere Amerikaanse koelkasten kun je aansluiten op een waterkraan. Dit is dus iets om bij de aanschaf rekening mee te houden. Welke optie heeft jouw voorkeur en is er een wateraansluiting voor de Amerikaanse koelkast aanwezig in jouw keuken?

4. No frost – nooit meer ontdooien

Bijna alle Amerikaanse koelkasten beschikken over no frost technologie. Dit houdt in dat je de vriezer nooit hoeft te ontdooien. Dankzij no frost ontstaat er geen ijsvorming en blijft het apparaat energiezuinig koelen. Een laagje ijs in de vriezer is namelijk een van de belangrijkste redenen van een verhoogd stroomverbruik. Met no frost heb je hier geen last van.

5. Amerikaanse koelkast of koel-vriescombinatie?

Kies je voor een Amerikaanse koelkast of voor een ruime koel-vriescombinatie. Een Amerikaanse koelkast heeft een aantal voor- en nadelen.

Voordelen van een Amerikaanse koelkast

Grotere inhoud
Koud water en ijsdispenser
Nooit ontdooien dankzij no frost
Luxe uitstraling

Nadelen van een Amerikaanse koelkast

Verbruikt meer stroom
Groter formaat

Het is aan jou om deze voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Als je bijvoorbeeld een groot gezin hebt, veel etenswaren gekoeld wil bewaren of houdt van luxe en gebruiksgemak dan is een Amerikaanse koelkast een uitstekende keuze. Als je echter niet zoveel koelruimte nodig hebt of graag wil besparen op energie, dan is een koel-vriescombinatie wellicht een betere optie. Twijfel je nog? Onze Experts denken graag met je mee en geven je een goed advies. Vind hier de dichtstbijzijnde Expertwinkel.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt