Navigatie

Amerikaanse koelkast waterslang

Aansluiten Amerikaanse koelkast op waterleiding

Veel Amerikaanse koelkasten hebben een dispenser voor ijsblokjes, crushed ice en koud water. Sommige modellen hebben een waterreservoir dat je zelf bij moet vullen en andere sluit je aan op de waterkraan. Hieronder leggen we uit waar je op moet letten en hoe je een Amerikaanse koelkast op de waterkraan aansluit.

Amerikaanse koelkast aansluiten

Wateraansluiting of waterreservoir?

Niet alle Amerikaanse koelkasten hebben een wateraansluiting. Er zijn ook veel modellen met een waterreservoir dat je zelf bij moet vullen. Dit is dus iets om op te letten bij de aanschaf van een nieuwe Amerikaanse koelkast. Er zijn drie mogelijkheden:

  1. Amerikaanse koelkast zonder dispenser
    Dit is een Amerikaanse koelkast zonder ijsblokjesmaker of koudwatertap.
  2. Dispenser met waterreservoir
    Deze Amerikaanse koelkasten hebben een ijsblokjesmaker. Het waterreservoir moet je zelf bijvullen.
  3. Dispenser aansluiten op de waterleiding
    Deze Amerikaanse koelkasten hebben naast een ijsblokjesmaker vaak ook een koudwatertap. Je moet de dispenser aansluiten op de koudwaterkraan.
Aansluiten koelkast

1. Hoofdwaterleiding aansluiten

De waterdispenser van een Amerikaanse koelkast op de koudwaterkraan aansluiten doe je in vier stappen. Sluit de hoofdwatertoevoer af. De hoofdwatertoevoer zit meestal naast de watermeter. Deze vind je vaak in de meterkast of in de kruipruimte bij de voordeur. Laat vervolgens de waterkraan waarop je de Amerikaanse koelkast aan wil sluiten lopen totdat er geen water meer uitkomt en draai dan de kraan dicht. Het water kun je opvangen in een emmer.

2. Waterslang monteren

Bij de Amerikaanse koelkast wordt een koppelstuk en een nippel geleverd. Duw de nippel in de waterslang en bevestig het koppelstuk. Monteer het koppelstuk nu op de kraan en draai het goed aan. Controleer nadat je alle onderstaande stappen doorlopen hebt en je de hoofdwatertoevoer en waterkraan weer hebt opengedraaid of de kraan bij het koppelstuk niet lekt.

Waterfilter

3. Extern waterfilter bevestigen

Amerikaanse koelkasten gebruiken een waterfilter. Controleer eerst of jouw koelkast een intern waterfilter heeft. Dit vind je terug in de gebruiksaanwijzing van het apparaat. Heeft jouw koelkast een intern waterfilter? Ga dan door met stap 4.

Heeft jouw Amerikaanse koelkast geen intern waterfilter? Plaats dan een extern waterfilter. Draai de drukmoer van het slangetje aan de achterkant van de koelkast los, verwijder hem en maak hem vast aan de slang van de waterfilter. Koppel de waterfilterslang en de waterleiding aan elkaar met de drukmoer. Maak de twee borgklemmen vast en plaats het waterfilter rechtop in de klemmen.

Het waterfilter moet je na elke 1000 liter vervangen.

4. Waterdispenser doorspoelen

Nadat je alles hebt aangesloten, draai je de hoofdwatertoevoer en waterkraan weer open. Controleer op lekkage. Vervolgens tap je met tussenpozen water, net zolang totdat alle lucht en vuil is weggespoeld en er helder water uit komt. Meestal moet je daarvoor 6 á 8 kannen water tappen. Nadat alles goed is doorgespoeld, is jouw Amerikaanse koelkast met waterdispenser klaar voor gebruik.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt