Navigatie

Amerikaanse koelkast koelt niet goed

Wat doe je als je Amerikaanse koelkast niet goed koelt?

Als je Amerikaanse koelkast niet goed meer koelt, is dat natuurlijk erg vervelend. Een niet goed koelende koelkast kan verschillende oorzaken hebben. Het goede nieuws is dat je veel van deze oorzaken zelf aan kunt pakken. Hieronder sommen we ze voor je op.

Amerikaanse koelkast aansluiten

Temperatuurinstelling of vakantiemodus

Allereerst: is de temperatuur van de koelkast goed ingesteld? De koelkast hoort op 4°C te koelen en het vriesvak hoort te vriezen op -18°C. Kijk ook naar het display van de koelkast om te controleren of de vakantiemodus niet is geactiveerd. Vakantiemodus houdt in dat het koelgedeelte uit staat en dat alleen de vriezer nog werkt.

Verbruik koelkast

Problemen met luchtcirculatie en ijsvorming

De meeste Amerikaanse koelkasten hebben no frost technologie waardoor er geen ijsvorming zou moeten ontstaan. Toch kan het in sommige gevallen zijn dat no frost niet goed werkt. Als er veel ijs in de vriezer zit, moet deze steeds harder werken en verbruikt het apparaat onnodig veel stroom. Dus als er toch ijs in het vriesvak ontstaat moet je het vriesvak handmatig ontdooien door de vriezer uit te schakelen en handdoeken of een dweil te gebruiken. Droog de vriezer na het ontdooien grondig na.

Let er altijd op dat je geen producten voor de luchtcirculatiegaten van de ventilator plaatst. Als je deze gaten blokkeert, kan het no frost systeem zijn werk niet doen en ontstaat er ijsvorming.

Amerikaanse koelkast

Heeft het apparaat voldoende ruimte?

Een Amerikaanse koelkast heeft aan alle kanten voldoende ruimte nodig om zijn warmte kwijt te kunnen. Houd aan beide zijkanten en aan de bovenkant minimaal 30 cm vrij. Aan de achterkant wordt een ruimte van minimaal 10 cm aangeraden. Controleer ook of de het apparaat goed waterpas staat.

Verder mag je een koelkast nooit naast een warmtebron plaatsen. Dus niet naast een oven of verwarming of in de felle zon.

Houd de achterkant van de koelkast schoon

Reinig de achterkant van de koelkast 1 á 2 keer per jaar met een stofzuiger. Het is belangrijk dat de compressorruimte en radiator schoon en stofvrij blijft zodat de koelkast zijn warmte goed kwijt kan. Als je de koelkast niet goed schoon houdt kan deze mogelijk minder goed koelen, meer lawaai maken of meer stroom verbruiken.

Verbruik koelkast

Deurrubbers versleten

Bij een oudere Amerikaanse koelkast kunnen op een gegeven moment de deurrubbers versleten zijn. Als de deur niet meer goed sluit, verliest de koelkast zijn koude lucht, en kan er ijsvorming ontstaan in de vriezer. Hierdoor moet de koelkast harder werken en kan de koelkast mogelijk opwarmen. Daarom is het belangrijk om versleten deurrubbers snel te vervangen.

Defecte thermostaat

Als het koelgedeelte van de Amerikaanse koelkast niet goed koelt, maar het vriesgedeelte wel, kan er een probleem zijn met de thermostaat. Neem in dit geval contact op met de lokale Expertwinkel of een reparateur. Ook bij andere technische problemen, is het verstandig om naar de koelkast te laten kijken. Als de koelkast nog niet zo oud is, valt het in veel gevallen onder de garantie.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt