Navigatie

BBQ schoonmaken

Hoe maak je een bbq schoon? Wij geven tips

Wat is er nou lekkerder dan tijdens een mooie zomeravond met z’n allen gezellig barbecueën in de tuin? Zo geniet je samen van lekkere stukjes vlees, vis en gegrilde groenten. Als je een barbecue wil kopen dan kun je bij Expert terecht voor diverse modellen elektrische bbq’s en tafelgrills. Maar hoe maak je een barbecue na gebruik weer schoon? Hieronder geven we je een aantal praktische tips over hoe je een bbq makkelijk schoon krijgt.

Bekijk alle barbecues
BBQ schoonmaken

1. Voorkom aangebrand vlees

Een barbecue is na gebruik makkelijker schoon te maken als je voorkomt dat het vlees aanbrandt. Smeer het barbecuerooster daarom voor gebruik in met olijfolie of zonnebloemolie. Op deze manier voorkom je dat er stukjes vlees aan het rooster blijven plakken en gaan verkolen. Verder is het handig om een door midden gesneden citroen of een beetje citroensap bij de hand te houden. Dit is een goede manier om tussendoor vetresten van het vlees mee van het rooster te verwijderen. Zo voorkom je dat er vlees en vet inbrandt en heb je achteraf minder gedoe met schoonmaken.

Schoonmaken met staalborstel

2. Wacht niet te lang met schoonmaken

Een barbecue is makkelijker schoon te maken als het rooster nog een beetje warm is. Als je wacht tot de volgende dag dan is het dus eigenlijk te laat. Vet en restjes die aan het rooster zijn blijven plakken zijn dan uitgehard en zijn dan veel moeilijker om te verwijderen. Een staalborstel is geschikt voor het schoonborstelen van het rooster, hiermee kun je vuil en etensresten eenvoudig verwijderen. Vet het rooster na het schoonmaken in met olijf- of zonnebloemolie of een andere plantaardige olie om te voorkomen dat het rooster gaat roesten.

3. De buitenkant van de barbecue schoonmaken

Gebruik voor de buitenkant van de bbq een zachte doek en een milde, goed ontvettende reiniger zoals een sopje met afwasmiddel. Gebruik geen harde borstels of schurende sponsjes, om te voorkomen dat er krassen op de barbecue komen. Na het schoonmaken en drogen kun je de bbq wanneer je hem voor langere tijd op wil bergen in een speciale bbq-hoes bewaren zodat de barbecue schoon en droog blijft tot de volgende keer dat je hem weer gaat gebruiken.

4. Een elektrische barbecue schoonmaken

Het schoonmaken van een elektrische barbecue is redelijk eenvoudig. Verwijder alle grote etensresten van de bbq en sluit het deksel. Laat de barbecue vervolgens een kwartier lang op de hoogste stand aanstaan. Hierdoor verbranden alle kleine etensresten waarna je ze zonder al te veel moeite met een borstel van de barbecue kunt vegen. Haal voordat je de barbecue met water of een vochtige doek schoonmaakt eerst de stekker uit het stopcontact en let er op dat de bbq nog heet kan zijn. Nadat je klaar bent met de borstel kun je de barbecue nog afnemen met een licht vochtige doek met een sopje van water en een klein beetje afwasmiddel.

5. Een gasbarbecue schoonmaken

Het schoonmaken van een gasbarbecue gaat op dezelfde manier als bij een elektrische barbecue. Kijk hierboven bij elektrische barbecue hoe je deze het beste kunt schoonmaken.

6. Een houtskool barbecue schoonmaken

Wanneer je klaar bent met barbecueën verwijder je alle as en etensresten uit de barbecuekuip, om te voorkomen dat de barbecue de volgende keer dat je hem gebruikt heel erg gaat roken. Maak de kuip vervolgens schoon met een sopje van heet water met wat afwasmiddel. Het schoonmaken kan met een gewoon schoonmaakdoekje en voor aangekoekte etensresten kun je een metalen sponsje gebruiken.

7. Een gietijzeren rooster schoonmaken

Als jouw barbecue een rooster van gietijzer heeft, moet je het rooster alleen met een borstel en heet water schoonmaken. Gebruik geen andere reinigingsproducten. Maak het rooster na het schrobben goed droog en leg het 2 minuten lang in een oven op 150 graden. Behandel het rooster daarna met een plantaardige olie om te voorkomen dat het rooster gaat roesten. Een verroest rooster kun je beter vervangen.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt