Navigatie

Benen, borst en rug ontharen

Wat is de beste manier om als man je lichaam te ontharen?

Als je als man je lichaam wil ontharen dan kun je dit op een aantal manieren doen. Zo kun je kiezen voor een scheermesje, maar dit brengt enkele risico’s met zich mee. Doordat een scheermesje heel dicht op de huid scheert, is er een grotere kans op wondjes of huidirritatie.

Een goed alternatief is daarom de bodygroom. Een bodygroom scheert minder dicht op de huid, waardoor het trimmen comfortabeler en veiliger is. En omdat er meerdere opzetkammen en opzetstukken bij het apparaat zitten, kun je de bodygroom precies zo instellen als je zelf wil. Als je naast je lichaam ook je gezichtshaar bij wil houden, kun je ook kiezen voor een multigroom of een hybridetrimmer.

En dan is er ook nog de optie om je lichaam te ontharen met lichtontharing. IPL zorgt voor een langdurig glad resultaat en is voor de meeste mannen geschikt. Hieronder vertellen we je meer over de verschillende manieren van ontharen en waar je op moet letten.

Ontharen met een bodygroom

Met een bodygroom kun je bijna je hele lichaam ontharen, alleen voor je gezicht is hij wat minder geschikt. De meeste bodygrooms kun je zowel nat als droog gebruiken en omdat een bodygroom minder dicht op de huid trimt dan een scheermesje, geeft een bodygroom minder irritatie en loop je geen risico op wondjes. Bij een bodygroom zitten vaak meerdere trimkammen, een scheeropzetstuk, een precisieopzetstuk en/ of een beschermingskap. Als je zelf je rug wil ontharen dan is een verlengstuk handig; daarmee kun je er makkelijker bij.

Met de trimkammen stel je de gewenste trimlengte in of met het scheeropzetstuk kun je ook helemaal glad scheren. Als je met één apparaat zowel je lichaam als je gezicht wil scheren dan is een multigroom een betere keuze.

Ontharen met een multigroom

Een multigroom lijkt heel erg op een bodygroom, maar er is één verschil: een multigroom is ook geschikt om de haartjes op je gezicht mee te trimmen. Dit maakt een multigroom nog multi-functioneler dan een bodygroom. Een multigroom is dus een apparaat dat alles kan. Wel moeten we er eerlijkheidshalve bij zeggen dat een gespecialiseerd apparaat zoals een baardtrimmer of een scheerapparaat nog beter is in datgene dat hij doet.

Maar een multigroom heeft natuurlijk wel het grote voordeel dat je er ook de haartjes op de rest van je lichaam mee kunt trimmen en een multigroom doet dat net zo goed als een bodygroom. Een multigroom is dus een bodygroom die ook geschikt is voor je gezicht.

Ontharen met een hybridetrimmer

Een hybridetrimmer is een Philips OneBlade of een Braun Series X. Deze apparaten zijn in eerste instantie voor je gezicht bedoeld, maar met een opzetstuk kun je ze ook gebruiken om je lichaamshaar mee te trimmen. Een hybridetrimmer scheert minder dicht op de huid dan een scheerapparaat waardoor er stoppels achterblijven. Het grote voordeel is echter dat een hybridetrimmer geen huidirritatie veroorzaakt en dus ook geschikt is voor mensen met een gevoelige huid. Verder is het natuurlijk heel handig om met één apparaat zowel je gezicht als je lichaam te kunnen trimmen. Voor het serieuzere werk, raden we voor je lichaam echter toch een bodygroom of multigroom aan. Een hybridetrimmer is vooral interessant als je alleen af en toe je lichaam wil ontharen.

Ontharen met IPL lichtontharing

Met een IPL-apparaat kun je veilig, comfortabel en geheel pijnloos ontharen. IPL staat voor Intense Pulsed Light. Je behandeld de haartjes met lichtflitsen. De behandeling geeft niet direct resultaat, maar na een paar keer gebruik, vallen de haartjes uit en duurt het een tijd totdat ze weer terug groeien. Een IPL behandeling zorgt voor een langduriger resultaat dan harsen, waxen of epileren.

IPL is voor de meeste mannen geschikt, maar er zijn een paar dingen waar je op moet letten. Ten eerste zijn er een aantal zones die je niet met IPL kunt behandelen. Je kunt een IPL apparaat niet voor je baard, nek of gezicht gebruiken. Verder kun je IPL niet gebruiken rond tatoeages of piercings en bij gevoelige gebieden zoals je tepels of schaamstreek. IPL werkt alleen als er voldoende contrast is tussen je huidskleur en de kleur van de haartjes. Daarom kun je IPL niet gebruiken bij lichtblond, wit, lichtgrijs of rood haar. Verder kun je IPL niet gebruiken bij een donkere huidskleur.

Ontharen met een scheermesje

Een scheermesje is een relatief goedkope manier om je lichaam te ontharen, maar het is niet de gemakkelijkste of de beste manier. Het is namelijk best moeilijk om met een scheermesje goed te ontharen, vooral wanneer je nog niet zoveel ervaring hebt. Voor scheren met een scheermesje heb je een bepaalde techniek nodig, die je eerst moet leren.

Doordat een scheermesje heel dicht op de huid scheert, krijg je een tijdelijk glad resultaat. Het nadeel is echter dat je hierdoor ook meer risico loopt op wondjes, huidirritatie en jeuk. Verder kun je een scheermesje alleen nat gebruiken; je hebt dus altijd scheergel of -schuim nodig.

Verder heeft je lichaam best een groot oppervlak. Als je je hele lichaam met een scheermesje wil scheren dan ben je dus wel even bezig. En als je ook de haartjes op je rug wilt scheren dan gaat dit met een scheermesje ronduit onhandig.

Intieme zones ontharen

Voor gevoelige zones zoals je oksels en schaamstreek, gebruik je een bodygroom met precisieopzetstuk of een beschermkap. Gebruik liever geen scheermesje omdat een scheermesje sneller wondjes en huidirritatie veroorzaakt. Een bodygroom trimt minder dicht op de huid en is daarom veiliger. Verder kun je de meeste bodygrooms zowel nat als droog te gebruiken, dus je kunt hem ook comfortabel onder de douche of in combinatie met scheerschuim of scheergel gebruiken.

In plaats van een bodygroom kun je natuurlijk ook een multigroom of hybridetrimmer gebruiken omdat ook deze apparaten niet te dicht op de huid scheren. Kies ook hierbij voor het juiste opzetstuk.

Een IPL-apparaat is niet geschikt voor gevoelige zones. Je oksels kun je er wel mee doen maar IPL mag je niet gebruiken bij je schaamstreek.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt