Navigatie

Zo kijk je naar het EK met de beste beeldinstellingen

Je tv instellen om ultiem te genieten van het EK

De vlaggetjes hangen, de oranje shirts zijn uit de kast getrokken en de koelkast is gevuld met de lekkerste snacks en drankjes. Het EK kan beginnen. Althans, bijna. Om helemaal te genieten van elke seconde voetbal kan het verstandig zijn om de beeldinstellingen van je tv aan te passen. Hoe, waarnaar en waarom? Dat leggen we voor je uit.

Je tv instellen voor het EK

Als je een nieuwe tv koopt staan de instellingen meestal zodanig dat de tv het mooiste oogt in de winkel. Met veel tl-licht, afleiding en concurrerende modellen. Deze instellingen werken goed in de winkel, maar thuis zijn ze iets minder optimaal.

Veel mensen passen als ze de tv uitpakken wel al de beeldmodus aan, wat al zorgt voor een mooier en beter passend beeld. Vaak is dit echter de cinema- of bioscoopmodus. Kijk je films of series, dan zorgt dit inderdaad vaak voor prachtig beeld, zeker als je de film kijkt in een donkere omgeving. Kijk je voetbal dan kunnen andere instellingen beter zijn, zeker als de wedstrijd overdag begint.

Stel je tv optimaal in voor sport

De beste beeldinstellingen voor voetbal

De makkelijkste manier om prachtig beeld voor de wedstrijd te krijgen, is door de beeldinstelling sport te gebruiken. In deze modus zijn de kleuren, scherpte en beeldverversingstechnieken zodanig ingesteld dat je geen moment mist. Helaas zit deze modus niet op alle tv’s, dus soms moet je zelf even langs de verschillende modi schakelen om te kijken welke jij het mooiste vindt.

Wil je er zeker van zijn dat je het mooiste beeld hebt, dan kan je ook zelf dieper de instellingen ingaan. Hoe verschillende opties heten verschilt per merk, maar over het algemeen is het vrij makkelijk te bepalen wat de functie doet, ofwel uit de naam, of uit de omschrijving die erbij wordt gegeven.

  1. Helderheid
    Met de helderheid, of Brightness, bepaal je hoe fel je het beeld wil hebben. Wat prettig is, is afhankelijk van jouw smaak, interieur en het moment van de dag, maar over het algemeen zal je dit bij een sportwedstrijd wat hoger willen zetten dan bij een film. Als de wedstrijd begint is het tenslotte nog niet (helemaal) donker en de kans is groot dat je de lichten in je kamer aan laat.

  2. Bewegingsscherpte
    Veel tv’s hebben slimme technieken om het beeld zo vloeiend mogelijk te maken, wat op zich tijdens sportwedstrijden erg prettig is. Ben je wat te enthousiast met deze functie, dan kan dit echter zorgen van een lelijke kring om de spelers en de bal. Probeer het een en ander uit en kijk wat jij het mooiste vindt.

  3. Dynamische Contrastverbetering
    Moderne televisies hebben vaak dynamische contrastverbetering. Hierbij analyseert de tv elk frame en wordt het contrast automatisch aangepast zodat het verschil tussen zwart en wit zo groot mogelijk is. Het meest duidelijke effect hiervan is dat de kleuren goed naar voren komen. Dit klinkt goed, maar toch wil je dit liever uit of zo laag mogelijk hebben. Hiermee verdwijnen veel details in de donkere en lichte delen, waardoor je net niet alles ziet.

Stel je tv optimaal in voor sport

In het kort

Om ultiem te genieten van elke voetbalwedstrijd kan je de instellingen van de tv aanpassen. Heeft jouw tv een sportmodus, dan kan je deze eerst proberen. Heeft de tv dit niet, of vind je het beeld niet mooi, dan kan je een andere modus kiezen of zelf de instellingen aanpassen. Kijk dan vooral naar de helderheid, de bewegingsscherpte en de dynamische contrastverbetering. En vergeet niet: deze instellingen zijn vooral een suggestie, uiteindelijk is jouw smaak het belangrijkste.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt