Navigatie

Advies over blenders, sapcentrifuges en slowjuicers

Blender, sapcentrifuge of slowjuicer kopen? Wij adviseren je graag!

Een heerlijk groente- of fruitsapje is een ideale manier om in één keer veel vitaminen binnen te krijgen. Meng de heerlijkste fruitsoorten door elkaar en je hebt in een handomdraai een gezond sapje klaar. Heerlijk voor bij het ontbijt, maar ook voor na het sporten of tussendoor. Vruchtensap kan je maken met een blender, sapcentrifuge of slowjuicer. Deze apparaten hebben elk een eigen werking en daarmee verschillende voor- en nadelen. Dit wordt hieronder uitgelegd, zodat jij weet welke het best bij jou en jouw wensen past.

Sap maken advies
Advies sap maken

De kenmerken, voor- en nadelen van een blender, sapcentrifuge en slowjuicer

Blenders

Een blender is een keukenapparaat die ingrediënten op hoge snelheid vermaalt en pureert tot een gladde massa. Het apparaat is ideaal voor het maken van groente- en fruitsappen, maar je kunt er ook eenvoudig de heerlijkste smoothies mee maken, door er melk aan toe te voegen. Daarnaast pureer je gemakkelijk soep met een blender en kan je er noten mee hakken. Het is dus een multifunctioneel apparaat.

Het resultaat van een blender is relatief dik, doordat het een mix is van sap met pulp. De gehele ingrediënten worden meegenomen, waardoor de sap vezelrijk is.

Doordat er bij het blenden zuurstof bij de stukken groente en fruit komt, gaat een deel van de vitaminen en mineralen verloren. Daardoor is het sap uit een blender minder vitaminerijk dan bijvoorbeeld het sap uit een slowjuicer. Ook kan je het fruit en de groenten het beste eerst in stukken snijden voordat je het in de blender gooit.

Bekijk blenders

Blender

Sapcentrifuge

De ingrediënten voor jouw groente- en fruitsap worden in een sapcentrifuge op hoge snelheid fijn geraspt. Dit is de gemakkelijkste en snelste manier om een gezond sapje te maken en werkt erg efficiënt. Je kunt daardoor snel een grote hoeveelheid sap in één keer maken, wat erg handig is voor grotere gezinnen. Grote stukken fruit en groente kunnen vaak in één keer in de centrifuge gegooid worden, waardoor je deze dus niet in kleine stukjes hoeft te snijden. Soms heeft het zelfs zo’n grote vulopening, dat je er een hele appel in kan doen.

Het grootste gedeelte van de pulp wordt van het sap gescheiden, waardoor je een heerlijke troebele vruchtensap overhoudt. Doordat de pulp grotendeels apart wordt gehouden, is het sap wel minder vezelrijk. Ook wordt, net als bij blenders, zuurstof aan de stukken groente en fruit toegevoegd, waardoor een deel van de vitaminen en mineralen verloren gaan.

De sapcentrifuge is erg gemakkelijk en snel voor het maken van een groente- of fruitsap, maar dat is dan ook zijn enige functie. Daarnaast maakt het apparaat, in vergelijking met een blender en slowjuicer, veel lawaai.

Bekijk sapcentrifuges

Sapcentrifuge

Slowjuicers

In een slowjuicer worden ingrediënten langzaam en zorgvuldig gekneusd. Daarbij komt sap en pulp vrij die van elkaar worden gescheiden. Het resultaat is een super gezonde, gevarieerde en heldere juice. Het apparaat is ook geschikt voor bladgroenten en tarwegras en voor het verwerken van noten tot notenmelk, zoals amandelmelk. Het heeft dus twee functies.

Voordat je de stukken groente en fruit in de slowjuicer stopt, hoef je het niet heel klein te maken of te schillen. Het kan namelijk in grote stukken erin gestopt worden, doordat de pulp toch van het sap wordt gescheiden.

Door de trage, kneuzende maalmethode van een slowjuicer gaan weinig voedingsstoffen verloren. Veel vitaminen en mineralen blijven behouden en komen vrijwel allemaal in de sap terecht, waardoor de groente- en fruitsappen onwijs gezond zijn. Ook zorgt deze methode ervoor dat het apparaat de stilste werking heeft van deze drie apparaten.

Nog meer dan bij een sapcentrifuge wordt de pulp van het sap gescheiden. Dat is makkelijker drinkbaar en vult minder snel, maar zorgt ervoor dat de sap minder vezelrijk is.

Bekijk slowjuicers

Slowjuicer

De vergelijking

Als je alle kenmerken, voor- en nadelen van een blender, sapcentrifuge en slowjuicer naast elkaar zet, kom je tot de volgende vergelijking:

  Blender Sapcentrifuge Slowjuicer
Werking Op hoge snelheid pureren en vermalen van ingrediënten Op hoge snelheid fijn raspen van ingrediënten Langzaam en zorgvuldig kneuzen van ingrediënten
Resultaat Dikke sap Troebele sap Heldere sap
Duur Kort Kort Lang
Functies Multifunctioneel Sap en notenmelk maken Sap maken
Geluid Veel Het meest Weinig
In stukken snijden Ja Soms Ja, in grote stukken met schil
Vitaminerijk Een deel gaat verloren Een deel gaat verloren Ja
Vezelrijk Ja Weinig Nee
Vergelijking apparaten
Blender recept

Recept voor een blender

Een blender is een uitstekend apparaat om de heerlijkste sapjes en smoothies in te maken. Doordat veel blenders ook ijs kunnen crushen, kan je er ook de heerlijkste slushes mee maken, zoals de fruitige slush volgens het volgende recept:

Benodigdheden:

 • 1 mango
 • 1 sinaasappel
 • 1 limoen
 • 200 gram ijsklontjes
 • 100 ml water

Bereidingswijze:

 1. Was en schil het fruit en haal het vruchtvlees van de mango van de pit.
 2. Stop de mango, sinaasappel, limoen, water en ijsklontjes in de blender en blend dit tot een slush.
 3. Giet de slush in de glazen en garneer af met en stukje fruit.
Sapcentrifuge recept

Recept voor een sapcentrifuge

Zoals gezegd kan je met een sapcentrifuge de heerlijkste troebele vruchtensapjes maken. Met het volgende recept maak je een heerlijke vitamineklapper met aarbei en meloen:

Benodigdheden:

 • 250 gram aardbeien
 • 500 gram blauwe druiven
 • 3 schijven watermeloen
 • IJsklontjes

Bereidingswijze:

 1. Schil de meloen en maak de aardbeien en druiven schoon.
 2. Stop de meloen, aardbeien en druiven in de sapcentrifuge, maar houd een aantal aardbeien of stukjes watermeloen apart voor de garnering.
 3. Schenk de sap in een glas en doe er ijsklontjes in. Garneer het met een prikker met een stukje watermeloen en een aardbei.
Slowjuicer recept

Recept voor een slowjuicer

De meest heldere sap maak je met een slowjuicer, zoals het volgende recept voor een heerlijke, frisse vruchtensap:

Benodigdheden:

 • 1 verse ananas
 • 4 kiwi's
 • 1/2 liter kokoswater of 1 jonge groene kokosnoot

Bereidingswijze:

 1. Haal de schil van en het hart uit de ananas en snijd de kiwi en ananas in stukken, zodat ze in de opening van de slowjuicer passen.
 2. Laat de slowjuicer zijn werk doen en meng de sap met kokoswater. Giet de sap in glazen.
 3. Snijd vier dunne plakjes van de kiwi en snijd ze een beetje in. Schuif deze als decoratie aan de rand van het glas.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!