Navigatie

Combi-oven versus combimagnetron

Wat zijn de verschillen tussen een combi-oven en combimagnetron?

Een combi-oven is een volwaardige oven met magnetronfunctie. De combimagnetron is een magnetron met een eenvoudige ovenfunctie. Beide apparaten kunnen bakken en verwarmen, maar wat is nu het verschil tussen deze twee apparaten?

Soorten ovens

Vrijstaande magnetron

Inbouw of vrijstaand?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten waar je de combimagnetron of combi-oven wilt plaatsen. Heb je geen ruimte in de keuken om het apparaat in te bouwen? Dan kun je alleen kiezen voor een combimagnetron, van deze apparaten zijn zowel inbouw als vrijstaande modellen. Combi-ovens zijn altijd inbouwmodellen.

Voor de bakliefhebber

Welke combinatie is de beste voor de bakliefhebber?

In een combimagnetron kun je ovenschotels maken en gerechten bakken, maar het is minder ideaal. De combimagnetron bakt met hetelucht en bovenwarmte. Er zijn combimagnetrons die een crispfunctie hebben. Deze functie maakt het mogelijk om de onderkant krokant te bakken. Daarnaast zijn er modellen waarbij je het draaiplateau stil kan zetten. Het baksel zal langer in de combimagnetron moeten voordat het gaar is. Het draaiplateau draait tijdens het bakken of garen rond. Een rechthoekige ovenschaal kan door het draaien tegen de wanden van het apparaat stoten. De combimagnetron is vooral geschikt voor het maken van eenvoudige gerechten zoals broodjes of pizza’s.

Een combi-oven is voor de echte bakliefhebber. Dit apparaat verhit het baksel of ovenschotel aan de boven en onderkant, hierdoor wordt het baksel gelijkmatig gegaard of gebakken. Daarnaast heeft een combi-oven een grotere inhoud, je kunt dan bijvoorbeeld twee bakplaten met koekjes in de oven schuiven op twee verschillende inschuifhoogtes. Dit maakt dat de combi-oven beter geschikt is voor de echte bakliefhebber.

Welke combinatie past het beste in een kleine keuken?

Een combi-oven is over het algemeen groter dan een combimagnetron. De standaard inbouwhoogtes liggen tussen de 45 en 60 centimeter.

Een combimagnetron heeft minder ruimte nodig. Naast de vrijstaande modellen zijn er inbouw modellen. De combimagnetron heeft een maximale inbouwhoogte van 45 centimeter. Hierdoor is een combimagnetron meer geschikt voor een kleine keuken.

Welk apparaat is het beste voor uitgebreide maaltijden?

Houd je van uitgebreid koken en wil je meerdere gerechten tegelijk bereiden in de oven? Dan is een combi-oven de beste keuze. Deze apparaten hebben meerdere inschuifhoogtes, waardoor er meer plaats is voor gerechten. Meestal zijn er drie inschuifhoogtes, maar er zijn ook combi-ovens met vijf inschuifhoogtes. De inhoud van de combi-ovens ligt tussen de 50 en 70 liter.

Een combimagnetron heeft een kleinere inhoud dan een combi-oven. Vaak is de inhoud maximaal 45 liter. Bij sommige combimagnetrons kun je het draaiplateau stilzetten zodat je kan bakken met een grotere ovenschaal. Niet alle combimagnetrons hebben deze functie. Een combimagnetron heeft vaak niet meer dan twee inschuifhoogtes.

Budget

Een combimagnetron is goedkoop in de aanschaf. Gemiddeld kost een combi-oven 150 euro. Ook als je zou kijken naar een duurdere combimagnetron ben je goedkoper uit dan met een combi-oven.

Een combi-oven is duurder in de aanschaf. Een instapmodel kost al een paar honderd euro en de topklasse combi-oven kan boven de duizend euro uitkomen.

Conclusie

Als je het apparaat vooral wilt gaan gebruiken voor het bakken van taarten en het bereiden van uitgebreide maaltijden, kies dan voor een combi-oven. Hier zul je meer plezier van hebben omdat dit apparaat beter geschikt is voor de keukenprins of prinses. Een combimagnetron is een goede optie als je weinig ruimte hebt in je inbouwkeuken. Het bereiden van ovenschotels kan wel in een combimagnetron, maar je zult wel rekening moeten houden met de ovenschaal en de bereidingstijd.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt