Navigatie

Dolce Gusto ontkalken


Hoe moet je een Dolce Gusto koffieapparaat ontkalken?

Een Dolce Gusto koffieapparaat moet je ongeveer elke vier maanden ontkalken. Op deze manier voorkom je dat de koffie naar kalk smaakt en zorg je ervoor dat het apparaat goed blijft werken. Hieronder leggen we je stap-voor-stap uit hoe het ontkalken van een Dolce Gusto apparaat in zijn werk gaat: wat je nodig hebt, hoe je het apparaat ontkalkt en hoe je het na het ontkalken na moet spoelen.

Bekijk alle Dolce Gusto apparaten

Hoe vaak moet je een Dolce Gusto ontkalken?

Een Dolce Gusto apparaat ontkalk je ongeveer elke drie a vier maanden, of na 400 keer koffie te hebben gezet. Sommige Dolce Gusto apparaten hebben een ontkalkingslampje dat gaat branden wanneer je het apparaat moet ontkalken.

Wat heb je nodig voor het ontkalken van een Dolce Gusto

Om een Dolce Gusto apparaat te ontkalken heb je een zakje ontkalker nodig, daarover vertellen we je hieronder meer. Verder heb je een maatbeker met een inhoud van minstens een halve liter nodig en een opvangbak of kom van minimaal een halve liter die je onder de koffietuit plaatst. Sommige Dolce Gusto apparaten hebben een spoelelement voor in de capsulehouder maar als je geen spoelelement hebt, kun je eventueel ook zonder ontkalken. Pak ook de handleiding van jouw apparaat erbij; we leggen hieronder in grote lijnen uit hoe je jouw apparaat ontkalkt, maar het ontkalkingsproces kan per type apparaat verschillen.

Welke ontkalker heb je nodig om een Dolce Gusto te ontkalken?

Gebruik een zakje ontkalker van Dolce Gusto zelf, of van het merk van jouw koffieapparaat. Gebruik geen andere soorten ontkalker. Gebruik nooit schoonmaakazijn want dat is een te agressief schoonmaakmiddel en kan het Dolce Gusto apparaat aantasten.

De precieze stappen van het ontkalken verschillen per apparaat, pak daarom altijd de handleiding erbij.

De Dolce Gusto ontkalken

Als je een spoelelement hebt, plaatst dit dan in de capsulehouder van de Dolce Gusto. Anders kan het ook zonder. Plaats een lege bak of kom van minimaal een halve liter onder de koffietuit. Los vervolgens een zakje ontkalker op in een halve liter water en giet dit mengsel in het waterreservoir van de Dolce Gusto.

Druk nu vijf seconden lang de aan/uit knop in tot het lampje groen gaat knipperen. Als jouw Dolce Gusto apparaat een automatische stop heeft, zet deze dan op de hoogste waterstand en druk op de warm water knop. Heeft je Dolce Gusto geen automatische stop schuif de hendel dan naar warm water. De machine begint nu met ontkalken. Dit proces duurt ongeveer twee minuten. Vervolgens duurt het nog eens twee minuten totdat het groene lampje stopt met knipperen. Als het lampje stopt met knipperen en groen brandt, is het ontkalken klaar.

Het ontkalken van een Dolce Gusto-apparaat kan per model verschillen. Lees daarom ook in de handleiding welke stappen je moet volgen voor jouw apparaat.

Spoel de Dolce Gusto na het ontkalken door met water

Na het ontkalken is het belangrijk om de Dolce Gusto goed om te spoelen met water. Het spoelen van een Dolce Gusto-apparaat kan per model verschillen. Lees daarom ook in de handleiding welke stappen je moet volgen voor jouw apparaat. Hieronder leggen we je uit wat de globale stappen zijn om een Dolce Gusto door te spoelen.

Leeg de opvangbak en het waterreservoir en spoel het reservoir goed af met water. Vul het waterreservoir vervolgens met schoon water en plaats de lege opvangbak weer onder de koffietuit. Stel het apparaat in op de hoogste waterstand.

Druk nu de knop of hendel voor warm water in en zorg ervoor dat het apparaat twee minuten lang doorspoelt. Doe dit vervolgens ook twee minuten lang voor koud water. Daarna is het doorspoelen klaar.

Schakel het apparaat uit. Ruim de opvangbak op en als je een spoelelement hebt gebruikt, verwijder dit dan uit de capsulehouder. Vul vervolgens het waterreservoir met schoon water. Het ontkalken en doorspoelen is nu helemaal klaar en je kunt weer koffie zetten.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt