Navigatie

Zo maak je je droger schoon

Reinig je droger regelmatig

Het schoonmaken van je droger is niet het leukste klusje, maar het is wel belangrijk om regelmatig te doen. Hiermee gaat je droger niet alleen langer mee, als je het niet doet vergroot je ook het risico op een brand. Een wasdroger staat namelijk op 1 op de lijst elektrische apparaten die een huisbrand kunnen veroorzaken. Gelukkig is het reinigen van een droger zo gepiept, zodat jij zonder zorgen jouw kleding kan drogen.

-Droger reinigen
-

Belangrijk klusje

Het schoonmaken van je droger is dus een belangrijk klusje. Maar gelukkig hoef je hier niet na elke droogbeurt veel tijd mee kwijt te zijn. Een aantal punten is belangrijk om elke keer te doen, maar er zijn ook acties die je maar eens in de maar maanden hoeft te doen. Hoe je je droger schoonmaakt en hoe vaak je dit moet doen? Dat leggen we hier voor je uit.

Pluis

Pluis – De grote boosdoener

De grote boosdoener en oorzaak van de meeste problemen is pluis. Pluis zorgt ervoor dat de droger minder goed droogt, meer energie verbruikt en het is de oorzaak van veel technische defecten. Daarnaast is pluis zeer licht ontvlambaar, wat in combinatie met droge lucht en warmte brandgevaarlijk kan zijn.

Maak daarom na elke droogbeurt de pluizenfilter schoon. Meestal kan dit heel makkelijk door er even met je hand overheen te gaan. Is de filter wat viezer, dan kan je hem ook afnemen met water. Maak het filter goed droog voordat je het weer terug in de droger plaatst.

Condensor reinigen

Vergeet de condensor niet

De pluizenfilter is een effectieve manier om het meeste pluis op te vangen, maar heel slipt er altijd een klein beetje pluis doorheen. Controleer daarom ongeveer een keer in de maand de condensor, ook wel de warmtewisselaar genoemd. Hier kan in de loop van de tijd ook pluis verzamelen, wat uiteindelijk tot problemen kan leiden. Deze condensor kan je op verschillende manieren schoonmaken: bij een condensdroger is het mogelijk om de condensor er in z'n geheel uit te halen om deze vervolgens onder de kraan af te spoelen. Heb je een warmtepompdroger? Dan is het niet mogelijk om de condensor uit het apparaat te halen, ga met de stofzuiger voorzichtig langs het rooster om pluisresten te verwijderen. Doe dit niet direct na een droogbeurt, om vocht in je stofzuiger te voorkomen.

Fijnfilter schoonmaken

Bespaar energie, reinig de fijnfilter

Heb je een condensdroger met warmtepomp, dan is het ook verstandig om de fijnfilter voor de warmtewisselaar regelmatig schoon te maken. Doe je dit niet, dan neemt het energieverbruik van de droger flink toe, waardoor je al snel onnodig veel geld betaalt. Doe dit ongeveer een keer per maand om er zeker van te zijn dat je niet te veel energie verspeelt.

Droger schoonmaken

Weg met condens

Heb je een warmtepomp- of condensdroger, dan wordt de condens veelal verzameld in een condensbak. Vergeet niet om deze bak regelmatig te legen. Doe je dit niet, dan kan je droger je was minder goed droogmaken en zit je alsnog met een natte was. Veel drogers hebben overigens ook de mogelijkheid om aangesloten te worden op een waterafvoer. In dat geval hoef je je niet om de condensbak te bekommeren.

Heb je een afvoerdroger, dan kom je van de condens af via een grote slang die je via het raam naar buiten laat. In dit geval heb je geen condensbak om in de gaten te houden. Wel is het verstandig om eens in het jaar de buis te controleren op pluis.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt