Navigatie

Energieverbruik wifispeakers


Zoveel energie verbruikt een wifispeaker

Wifispeakers zijn populair. En dat is niet zo gek. Binnen enkele tellen stream je de mooiste muziek door je huis in hoge kwaliteit. Maar om altijd snel gebruik te kunnen maken van een wifispeaker moet deze wel continu voor je klaarstaan. En ook in deze stand-by-modus verbruikt een wifispeaker energie. Maar hoeveel eigenlijk? En hoeveel kan je besparen door de stekker uit de speaker te trekken op het moment dat je niet luistert? Dat hebben we voor je uitgezocht.

Muziek luisteren via een wifispeaker, gaat heel eenvoudig. Op je telefoon, tablet, of laptop. zoek je in jouw favoriete streamingdienst (bijvoorbeeld Spotify, Deezer of Tidal) die muziek die je wil horen en vervolgens selecteer je de speaker als afspeelapparaat. Maar om door de streamingdienst gevonden te kunnen worden moet de speaker wel altijd een signaal uitzenden. En dat kost energie. Wij hebben uitgezocht hoeveel energie een wifispeaker gebruikt als je geen muziek luistert en kijken of je kosten kan besparen door af en toe de stekker uit het stopcontact te trekken.

Energieverbruik wifispeaker

Elke wifispeaker is natuurlijk anders. De ene beschikt over een voice-assistent als Google Assistant of Amazon Alexa, de ander over bluetooth en weer een ander over een ingebouwde Chromecast. Of een combinatie van dat alles. Dit alles heeft invloed op de hoeveelheid energie die de speaker verbruikt, ook in de stand-by-modus.

Ter illustratie hebben we gekeken naar een Sonos One. Dit is misschien wel de populairste wifi-speaker van het moment en is een mooie gemiddelde speaker. Voor het verbruik hebben we gekeken naar een speaker die een jaar lang, elke dag, de hele dag in de stand-by-modus staat (en dus geen muziek afspeelt). Daarnaast hebben we dit vergeleken met een ledlamp en een ouderwetse gloeilamp om het in context te plaatsen. Ook zijn we uitgegaan van een energieprijs van €0,40 per kWh - de hoogte van het energieplafond - dus wat het verbruik in de praktijk kost kan verschillen door de sterk fluctuerende energieprijzen.

Apparaat Wattage Verbruik per dag Kosten per dag Kosten per jaar

Sonos One

3,4W 0,0816 kWh €0,03 €11,92

Ledlamp

6W 0,144 kWh €0,06 €21,04

Gloeilamp

60W 1,44 kWh €0,58 €210,38

In de praktijk

In theorie is een Sonos One dus bijna de helft goedkoper dan een ledlamp. Besef echter wel dat dit gaat om een Sonos One die praktisch uitstaat; speel je wel muziek af, dan verbruikt de speaker meer energie. De lampen staan in dit voorbeeld wel aan en dienen zo een doel. Ook staan lampen niet 24/7 aan, wat bij de meeste wifispeakers wel het geval is.

Wil je energie besparen, dan kan je ervoor kiezen om de stekker af en toe uit de wifispeaker te halen en deze alleen in te schakelen op het moment dat je muziek wil luisteren, maar verwacht hiermee geen grote kostenbesparing.

Conclusie

Een wifispeaker in stand-by-modus verbruikt ongeveer half zoveel energie als een ledlamp. Houd er wel rekening mee dat een speaker meer verbruikt als je muziek afspeelt en dat een ledlamp niet de hele dag aanstaat. Je kan besparen op je energiekosten door de stekker uit het stopcontact te trekken als je geen muziek luistert, maar heel veel zal dit niet opleveren.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt