Navigatie

Advies over fornuizen

Fornuis kopen? Wij adviseren je graag!

Wanneer je een fornuis gaat kopen, kun je uit veel soorten kiezen. Ieder fornuis heeft andere mogelijkheden. Hieronder vertellen we je waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuw fornuis.

Expert biedt een ruim assortiment fornuizen, van o.a. Etna, Siemens, Bosch en Beko. Zo weet je zeker dat je bij Expert een fornuis koopt waar je lang plezier van hebt. Wil je graag persoonlijk advies? Kom dan naar een van onze 140 winkels.

Bekijk alle fornuizen bij Expert

Fornuizen advies
Gasfornuis met afzuigkap

Soort aansluiting – Gas of elektrisch?

Afhankelijk van het soort aansluiting in je keuken kun je kiezen voor een gas- of elektrisch fornuis.

  • Voor een gasfornuis heb je een gasaansluiting en een normaal stopcontact nodig
  • Een elektrisch fornuis vraagt een hoog vermogen. Je moet daarom rekening houden met de stroomvoorziening. Je hebt een 5-polig stopcontact (met 5 gaten) nodig. Dit noemen we een Perilex aansluiting. Hiermee wordt je fornuis verdeeld over meerdere stroomgroepen. Afhankelijk van het type Perilex aansluiting in je woning kies je voor een 2 of 3 fasen fornuis.
  • Een 2 fasen fornuis kun je op elke 16 A Perilex aansluiting aansluiten. Naast een Perilex aansluiting, heb je dan in je meterkast een gekoppelde stroomgroep. Deze herken je aan twee blokjes met één gedeelde hendel. Een gekoppelde groep is alleen geschikt voor een 2 fasen fornuis. Voor een 3 fasen fornuis heb je krachtstroom nodig.
  • Voor een 3 fasen fornuis moet je eerst in je meterkast kijken of je krachtstroom hebt. Krachtstroom herken je aan vier gekoppelde groepen met één gedeelde hendel om de groepen mee aan of uit te zetten. Heb je krachtstroom in je meterkast? Dan kun je zowel een 2 fasen als een 3 fasen fornuis gebruiken.

Wat voor fornuis kies je?

Een fornuis combineert een kookplaat met een oven. Je kunt kiezen voor een fornuis met een gaskookplaat of een elektrische kookplaat. Gaskookplaten zijn snel, precies en hebben een lange levensduur. Elektrische kookplaten zijn daarentegen makkelijk schoon te houden en veilig in gebruik. Hieronder vertellen we je waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuw fornuis.

Gasfornuis

Gasfornuis

Koken op gas is de meest bekende vorm van koken en wordt nog steeds veel gebruikt. Het heeft dan ook veel voordelen. Zo is de temperatuur goed te regelen, waardoor je minder kans hebt op aangebrand eten. Bovendien kun je elke pan gebruiken die je wilt. Dat is bij bijvoorbeeld koken op inductie niet het geval. Het nadeel van een gasfornuis is dat je open vuur gebruikt. Dit brengt veiligheidsrisico’s met zich mee.

Voordelen Nadelen
+ De warmte is goed te regelen - Lastiger schoon te maken
+ De warmte wordt direct op de pan overgedragen - Door het open vuur minder kindvriendelijk

Alle gasfornuizen

Inductiefornuis

Inductie fornuis

Koken op inductie wordt steeds populairder. Vooral in huishoudens met kleine kinderen wordt steeds vaker voor inductie gekozen. De tiptoetsen of draaiknoppen zijn beveiligd met een kinderslot. Inductiefornuizen reageren snel en geven alleen warmte af wanneer de pan erop staat. De kookplaat zelf wordt niet heet.

Voordelen Nadelen
+ Kindvriendelijk (geen vuur) - Aanschaf van voor inductie geschikte pannen
+ Warmt sneller op dan gas
+ Gemakkelijk schoon te houden

Alle inductie fornuizen

Keramisch fornuis

Keramisch fornuis

Een keramisch fornuis is voorzien van elektrische verwarmingselementen die zich onder de glasplaat bevinden. De verwarmingselementen worden rood wanneer ze warm worden. Een keramisch fornuis moet eerst opwarmen voordat je kunt beginnen met koken en blijft nog een tijd warm nadat je deze hebt uitgezet. De plaat blijft na het koken nog zo’n 10-30 minuten heet. Een keramisch fornuis is hierdoor minder energiezuinig dan een inductie fornuis.

Voordelen Nadelen
+ Gemakkelijk schoon te houden - Minder efficiënt dan een inductiefornuis
+ Efficiënter dan een traditioneel elektrisch fornuis

Alle keramische fornuizen

Elektrisch fornuis (traditioneel)

Elektrisch fornuis (traditioneel)

Een traditioneel elektrisch fornuis (dus niet keramisch of met inductie) heeft het voordeel dat die goedkoop is in de aanschaf. Een nadeel is dat het langer duurt voordat de kookplaat van het fornuis warm wordt. En de kookplaat blijft ook nadat je deze hebt uitgezet nog een tijd warm. Een traditioneel elektrisch fornuis is vergeleken met andere fornuizen minder energiezuinig in het gebruik.

Voordelen Nadelen
+ Goedkoper in de aanschaf - Minst zuinig, dus hogere energierekening
- Kookplaat warmt langzaam op

Alle elektrische fornuizen

Oven van fornuis

Wat zijn de ovenfuncties van het fornuis?

Een solo oven is een traditionele oven zoals je die gewend bent, met alleen boven- en onderwarmte. In een solo oven bak je bijvoorbeeld ovenschotels, taarten en pizza’s.

Bij een heteluchtoven wordt de hete lucht gelijkmatig over de hele oven verdeeld. Dit is handig voor als je grote gerechten bakt, of voor als je meerdere gerechten op verschillende inschuifniveaus tegelijk wilt bakken.

Inductiekookplaat met pannen

Welke pannen heb je nodig voor inductie en keramisch?

Welke pannen werken op inductie
Om op inductie te kunnen koken heb je pannen nodig met een dikke bodem van magnetiseerbaar materiaal. Hiervoor kun je het best pannen gebruiken die speciaal gemaakt zijn om te koken op inductie. De dikke bodem van deze pannen houdt de warmte goed vast. Je kunt testen of een pan geschikt is voor inductie door een magneet bij de bodem van de pan te houden.

Welke pannen zijn het meest geschikt voor keramisch koken?
Bij keramisch koken geleiden pannen met een gladde dikke bodem het beste. Je hoeft niet per se nieuwe pannen aan te schaffen. Maar houd er rekening mee dat een pan zonder gladde bodem op een keramische kookplaat minder efficiënt is. Je verliest dan tijdens het koken meer warmte en de pan wordt minder snel warm dan bij een pan met gladde bodem. Verder kan een pan die je eerder op een gasstel hebt gebruikt door de vlammen zijn kromgetrokken waardoor deze niet meer perfect glad is.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!