Navigatie

Frituren voor hoeveel personen?

Hoe kies je het juiste formaat airfryer of friteuse?

Als je een friteuse of een airfryer wil kopen, hoe weet je dan of hij wel groot genoeg is voor jouw huishouden? Een handige manier om dit te bepalen is door naar de bakcapaciteit te kijken. Een bakcapaciteit van 1000 gram is bijvoorbeeld genoeg om voor 4 personen frietjes te bakken. Bij airfryers kun je de bakcapaciteit meestal eenvoudig terugvinden. Bij friteuses wordt de inhoud vaak vermeld in liters.

Bekijk alle friteuses

Fritel frituurpan

Voor hoeveel personen is de friteuse geschikt?

Bij friteuses wordt de inhoud gemeten in liters. Zo weet je precies hoeveel liter frituurolie er in de friteuse past. In de onderstaande tabel kun je lezen hoeveel liter inhoud je per persoon ongeveer nodig hebt. Het is soms lastig in te schatten hoeveel liter frituurvet je precies nodig hebt omdat dit ook verschilt per soort snack. Als je uitgaat van een portie frietjes van 250 gram per persoon dan zit je met de onderstaande tabel safe.

Personen

2 personen

3 personen

4 personen

5 personen

6 personen

Inhoud

3 liter

4 liter

5 liter

6 liter

7 liter

Als bij een friteuse naast de inhoud in liters ook de bakcapaciteit wordt vermeld, dan kun je uitgaan van 250 gram per persoon. Een bakcapaciteit van 1000 gram is bijvoorbeeld voldoende om voor vier personen frietjes te bereiden.

Welk formaat airfryer kies je?

Airfryers zijn er grofweg in twee formaten. Kleinere airfryers zijn geschikt voor 2 of 3 personen en grotere airfryers zijn geschikt voor 4 tot 6 personen. Als je precies wil weten of een airfryer groot genoeg is voor jouw huishouden dan kijk je naar de bakcapaciteit. Een portie frietjes voor 1 persoon is ongeveer 250 gram. Dus als een airfryer bijvoorbeeld een bakcapaciteit heeft van 1,5 kg dan kun je er voor 6 personen frietjes in bakken.

Personen

2 personen

3 personen

4 personen

5 personen

6 personen

Bakcapaciteit

500 g

750 g

1000 g

1250 g

1500 g

Dubbele frituurpan

Frietjes en snacks tegelijkertijd bakken

Als je in een friteuse frietjes en snacks tegelijkertijd wil frituren dan kun je het beste kiezen voor een model met een dubbele frituurpan. Zo kun je voor elk afzonderlijk de temperatuur en de bereidingstijd instellen. En ook bij het serveren is een dubbele frituurpan natuurlijk makkelijker.

Ook bij veel airfryers is het vaak mogelijk om twee gerechten tegelijkertijd te bereiden door middel van een verdeler-accessoire. Dit is een scheidingswand waarmee je de airfryer in twee helften verdeelt. De temperatuur kun je daarbij niet afzonderlijk instellen maar als het ene gerecht een kortere bereidingstijd heeft dan het andere, kun je het er wel eerder uithalen.

Fritel frituurpan

Wat is het verschil tussen inhoud, capaciteit en bakcapaciteit?

Inhoud

Bij friteuses wordt altijd de inhoud in liters vermeld. De inhoud van een friteuse geeft aan hoeveel liter frituurolie er in de friteuse past.

Capaciteit of laadvermogen

Capaciteit of laadvermogen geeft het gewicht van de snacks of frietjes aan die in één keer maximaal in de friteuse of airfryer passen. Het laadvermogen wordt uitgedrukt in gram of kilogram. Wanneer je gaat bakken hebben de frietjes echter nog wat extra ruimte nodig om goed gaar te worden. Daarom passen er in de praktijk minder frietjes in het apparaat dan dat het laadvermogen aangeeft. Om precies te weten hoeveel frietjes je in één keer kunt bereiden, kijk je naar het effectieve laadvermogen.

Bakcapaciteit of effectief laadvermogen

Naast de capaciteit bestaat er ook nog de bakcapaciteit of het effectieve laadvermogen. De bakcapaciteit geeft aan hoeveel kg snacks of frietjes je in één keer in de friteuse of airfryer kunt bereiden. Het effectieve laadvermogen is altijd lager dan het laadvermogen want de snacks of frietjes hebben ook nog wat extra ruimte nodig om goed gaar en lekker krokant te worden.

 

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt