Navigatie

Gemiddelde levensduur wasmachine

Wat is de gemiddelde levensduur van een wasmachine?

Veel mensen die een nieuwe wasmachine gaan kopen willen graag weten wat de “gemiddelde levensduur wasmachine” is. Naast technische specificaties zoals vulgewicht, toerental, waterverbruik, energieklasse en wasprogramma’s wil je natuurlijk ook weten hoeveel de wasmachine kost en hoe lang die gemiddeld mee gaat.

Toerental wasmachine
Levensduur wasmachine

Hoe lang gaat een wasmachine mee?

De levensduur van een wasmachine varieert van 24 tot 96 maanden, volgens de wettelijke verwachting. Hoe lang een wasmachine precies meegaat is van verschillende factoren afhankelijk: bouwkwaliteit, hoe vaak je ermee wast, hoe goed je de wasmachine onderhoudt en hoe je hem gebruikt.

De bouwkwaliteit van een wasmachine is veelal merkafhankelijk. Gevestigde merken zoals Miele, Asko, Bosch, Siemens, AEG en Samsung hebben hun kwaliteit al bewezen en staan bekend om hun degelijke bouwkwaliteit wasmachines. Deze merken hebben een bovengemiddelde bouwkwaliteit. Je betaalt hier vaak wat meer voor, maar je kunt met één van deze merken wasmachines in principe verwachten dat de wasmachine langer meegaat.

Daarnaast zijn er wasmachines met een gemiddelde bouwkwaliteit, en wasmachines die een mindere bouwkwaliteit hebben dan gemiddeld. Deze wasmachines zijn vaak goedkoper in de aanschaf. Hoewel ze minder lang mee kunnen gaan, zijn ze vanwege hun lagere prijs nog steeds heel interessant. Bij wasmachines is er in het algemeen een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit; als je kiest voor een wasmachine van een wat duurder merk, dan gaat deze gemiddeld langer mee. Als je kiest voor een goedkopere wasmachine dan gaat deze mogelijk minder lang mee, maar de aanschafprijs is ook lager.

Hoe lang een wasmachine meegaat is dus deels gerelateerd aan de aankoopprijs. De wettelijke verwachting varieert van 24 maanden voor een wasmachine van €199,- tot 96 maanden voor een wasmachine van €700,-.

Wasmachines kunnen heel lang mee gaan. We kennen allemaal wel de verhalen van een wasmachine die, misschien met een kleine reparatie tussendoor, jarenlang mee gaat. Natuurlijk kun je geluk of pech hebben met jouw wasmachine. Een goedkope wasmachine kan jarenlang mee gaan en een duurdere wasmachine kan korter mee gaan dan verwacht. Het gaat hierbij dan ook om de gemiddelde levensduur van een wasmachine.

Trommel

Hoe vaak gebruik je de wasmachine?

Als je 5 wassen per week draait, zal de wasmachine sneller slijten dan wanneer je slechts één was per week doet. Je gebruikt de wasmachine dan immers veel intensiever. Bij intensief gebruik kun je dan verwachten dat je de wasmachine eerder zal moeten vervangen dan bij normaal of licht gebruik. Voor optimaal gebruik, kun je het best de was opsparen totdat je een bijna volle trommel hebt. Laat wel altijd een handbreedte over aan de bovenkant zodat het wasgoed tijdens het wassen en centrifugeren voldoende ruimte heeft. Bij een té volle trommel, moet de wasmachine namelijk harder werken. Bij een te lege trommel, kan de wasmachine tijdens het centrifugeren uit balans raken. Daarnaast draai je bij een halvolle trommel meer wassen dan nodig. Als je veel wast, is het voordeliger om voor een wasmachine met een groot vulgewicht te kiezen. Doordat er meer wasgoed in de trommel past, hoef je minder wassen te draaien én gaat de wasmachine langer mee.

Onderhoud van de wasmachine

Wat kun je zelf doen om ervoor te zorgen dat je wasmachine zo lang mogelijk mee gaat? Hier zijn 5 Expert-tips waarmee je zolang mogelijk plezier hebt van jouw wasmachine.

  1. Spaar wasgoed op tot de trommel op een handbreedte na vol is.
  2. Gebruik altijd de juiste hoeveelheid wasmiddel.
  3. Draai 1 á 2 keer per maand een was op 60 tot 90 graden.
  4. Maak om de 5 wasbeurten het pluizenfilter onderin de wasmachine schoon.
  5. Maak één keer per jaar de afvoerslang van binnen schoon. Daarnaast kun je de afvoerslang het best elke 5 jaar vervangen.

Heeft jouw wasmachine kalkaanslag of ruikt de wasmachine niet meer fris? Lees dan deze tips over hoe je een stinkende wasmachine kunt reinigen.

Wasbeurt

Wasmachine laten repareren is soms goedkoper dan vervangen

Als je problemen hebt met je wasmachine betekent dit niet dat je direct een nieuwe wasmachine hoeft te kopen. Expert biedt op veel wasmachines extra garantie. Zo zijn er bij Expert wasmachines met 2, 4, 5 of zelfs 7 jaar garantie. Maar ook buiten de garantieperiode kan een wasmachine die problemen vertoont soms nog gerepareerd worden. Stuk hoeft dus niet echt stuk te zijn! Expert is geautoriseerd om alle merken wasmachines te repareren, ofwel door onze professionele monteurs of door de leverancier. In sommige gevallen zal de reparatie even duur zijn als een nieuwe wasmachine. Dan is het beter om te vervangen. Lees hier wanneer je een oude wasmachine kunt laten repareren en wanneer je hem beter kunt vervangen.

Kom naar de Expert winkel voor advies

Als je nog vragen hebt over de levensduur van een nieuwe wasmachine, kom dan langs bij jouw lokale Expertwinkel. Onze Experts denken graag met je mee en geven goed en eerlijk advies op basis van hun ruime ervaring met de diverse merken en modellen wasmachines.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!