Navigatie

Hoe gebruik je een baardtrimmer?

Hoe trim je je baard met een baardtrimmer?

Als je met een baardtrimmer aan de slag gaat, doe je dat als volgt: zorg ervoor dat de baardtrimmer is opgeladen of gebruik een snoer, was je gezicht met warm water, kies de juiste trimlengte voor jouw baard, trim tegen de baardgroei in, trim details met een precisietrimmer, maak de baardtrimmer na gebruik schoon en verzorg je baard. Hieronder vertellen we je meer over het trimmen met een baardtrimmer en leggen we je het proces stap voor stap uit.

Bekijk alle baardtrimmers

Trimmen van de baard

Zorg voor een opgeladen accu of gebruik de baardtrimmer met een snoer

Het spreekt misschien voor zich, maar als je baardtrimmer een accu heeft, controleer dan voordat je begint met trimmen of je baardtrimmer voldoende is opgeladen. Er is immers niets zo vervelend als een lege accu halverwege de trimbeurt. Gelukkig kun je een trimmer vaak blijven gebruiken terwijl je hem oplaadt met een snoer.

Niet alle baardtrimmers hebben een accu; er zijn ook veel modellen met een snoer. Het voordeel is dat je deze niet hoeft op te laden en dat ze altijd klaar zijn voor gebruik. Het nadeel van een trimmer zonder accu is dat je minder bewegingsvrijheid hebt omdat je afhankelijk bent van een stopcontact en de lengte van het snoer.

Was je baard en gezicht eerst met lauwwarm water

Voordat je je baard trimt, helpt het om je gezicht en je baard te wassen met lauwwarm water. Door het warme water openen je poriën zich en komen de haartjes van je baard omhoog. Daarnaast zorgt het water ervoor dat je baard zachter wordt zodat het makkelijker wordt om hem te trimmen. Droog je baard na het wassen wel eerst goed af, voordat je hem trimt.

Stel de juiste trimlengte in voor jouw baard

Kies de juiste trimafstand voor jouw baard. Baardtrimmers hebben vaak diverse opzetkammen waarmee je een kniplengte kiest. Sommige baardtrimmers hebben een verstelbare kam zodat je tijdens het trimmen niet van opzetstuk hoeft te wisselen. Door verschillende lengtes te kiezen kun je verder mooie verlopen maken van kort naar lang.

Voor een stoppelbaard kies je een opzetstuk van 0,5 tot 3 millimeter. Voor langere baarden gebruik je een opzetstuk van 10 mm of meer. Als je twijfelt over de juiste lengte voor jouw baard dan is het verstandig om met een wat langer opzetstuk te beginnen. Korter kan vervolgens altijd nog.

Trim altijd tegen de baardgroei in

Met een baardtrimmer trim je tegen de groeirichting van je baard in, dat is dus anders dan bij een scheerapparaat. Door tegen de groeirichting in te trimmen, wordt je baard gelijkmatig getrimd. Gebruik bij een langere baard een kam om je baard tussen het trimmen door naar beneden te kammen. Bij het trimmen van je hals trim je met een verticale beweging van onder naar boven.

Trim details met een precisietrimmer

Veel baardtrimmers hebben ook een precisietrimmer. Bij sommige baardtrimmers is de precisietrimmer een los opzetstuk dat je op de baardtrimmer klikt, maar er zijn ook baardtrimmers waarbij de precisietrimmer in de baardtrimmer is verwerkt.

Een precisietrimmer gebruik je voor het maken van scherpe lijnen en het trimmen van details. Verder is een precisietrimmer handig voor het bijwerken van je snor of bakkebaarden en om nekharen mee te trimmen.

Je baard verzorgen

Nadat je je baard hebt getrimd, is het belangrijk om je hem goed te verzorgen. Als je speciale baardshampoo gebruikt om je baard mee te wassen, wordt je baard gereinigd en verfrist, je huid wordt gehydrateerd en je baard wordt verzorgd met essentiële oliën. Dit is belangrijk omdat gewone shampoo of zeep de huid van je gezicht kan irriteren en je baard droog en broos kan maken. Baardhaar is namelijk ander soort haar dan het haar op je hoofd.

Na het wassen verzorg je je baard met baardolie. Baardolie is gemaakt van natuurlijke oliën en bevat voedende ingrediënten die de haren van je baard vol, stralend en gezond maken. Baardolie is er in verschillende soorten. Voor een korte baard of een baard met dunnere haren gebruik je dunnere, meer vloeibare baardolie en voor een stevigere, langere baard gebruik je dikkere, wat stroperige olie. Verder kun je kiezen voor baardolie die geurloos is of voor olie met een lekker geurtje. Na het wassen en trimmen is baardolie de finishing touch om je baard er verzorgd uit te laten zien.

Vervolgens kun je je baard eventueel nog stylen met baardbalsem of baardwax. Balsem heeft ook een verzorgende werking en wax is het meest stevig.

De baardtrimmer schoonmaken en smeren

Wanneer je klaar bent met trimmen, moet je je baardtrimmer altijd even schoonmaken. Zet de trimmer uit en blaas of borstel de trimkop schoon zodat er geen haartjes meer opzitten. Bij de meeste trimmers wordt een klein borsteltje meegeleverd dat je hiervoor kunt gebruiken.

Als je trimmer waterdicht is, kun je de kop vervolgens afspoelen onder de kraan. Gebruik hiervoor lauw water, zonder zeep. Als je trimmer niet waterdicht is, is het meestal wel mogelijk om de trimkop los te klikken zodat je deze afzonderlijk af kunt spoelen. Klik de opzetkammen die je gebruikt hebt los en spoel deze ook af. Laat alles vervolgens aan de lucht drogen.

Nadat je trimmer geborsteld, afgespoeld en gedroogd is, smeer je de mesjes in met een druppeltje olie of reinigingsspray. Zet de trimmer even aan zodat de olie zich goed over de mesjes verdeelt. De olie zorgt ervoor dat je trimmer soepel blijft lopen en dat de mesjes langer meegaan.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt