Navigatie

Hoe gebruik je een tondeuse?

Hoe knip je je haar met een tondeuse?

Met een tondeuse kun je zelf een kort of gemillimeterd kapsel knippen. Een tondeuse is niet moeilijk, maar als je het eruit wil laten zien alsof je bij de kapper bent geweest, dan zijn er een paar punten waarop je moet letten. Zorg ervoor dat je haar schoon en droog is en trim tegen de groeirichting van je haar in. Tussendoor kam je je haar steeds weer terug, met de groeirichting mee. Verder kun je het best met een wat langere trimkam beginnen en je haar daarna korter trimmen als dat nodig is.

Bekijk alle tondeuses

Begin met schoon en droog haar

Voordat je je haar trimt, is het belangrijk dat je haar schoon en droog is. Nat haar blijft plakken aan de tondeuse en je kunt je tondeuse er bovendien mee beschadigen. Ook vettig haar met bijvoorbeeld gel of wax kun je niet goed trimmen. Dus was voordat je begint met trimmen eerst je haar en zorg ervoor dat je haar helemaal droog is voordat je aan de slag gaat met je tondeuse.

Op welke lengte wil je je haar trimmen?

Tondeuses komen vaak met verschillende lengtekammen of met een verstelbare kam. Als je je haar praktisch kaal wil knippen gebruik je een kniplengte van minder dan 1 mm. Wil je je haar net wat langer maar nog steeds heel kort dan gebruik je voor een gemillimeterd kapsel een kniplengte tussen de 1 en 3 mm. Als je nog wel wat haar wil zien, kun je een trimlengte tot 10 mm gebruiken, en voor een langer kapsel kies je een kniplengte tot 16 mm.

Voordat je begint met trimmen, is het belangrijk om langere haren eerst korter te knippen met een schaar. Door je haar eerst te knippen, kun je er beter bij met de tondeuse, zie je beter wat je doet in de spiegel en loopt de tondeuse niet vast.

Als je niet precies weet hoe kort je je haar wil hebben, begin dan met een langere trimlengte. Als je het vervolgens dan toch korter wil, kan dat altijd nog. Nog een tip is om verschillende lengtestanden te gebruiken om een mooi verloop te maken van kort naar lang. Aan de zijkanten knip je je haar dan kort en bovenop laat je het wat langer.

Trim tegen de groeirichting van je haar in

Het meest gelijkmatige resultaat bereik je door met de tondeuse tegen de groeirichting van je haar in te bewegen. Dus beweeg met de tondeuse van beneden naar boven en zorg ervoor dat de tandjes van de tondeuse altijd naar boven zijn gericht. Tussendoor gebruik je een kam om je haar steeds weer terug te kammen, met de groeirichting mee.

Je baard bijwerken met een tondeuse

Eigenlijk is een tondeuse wat minder geschikt voor het bijwerken van je baard, maar het kan wel. Met een tondeuse kun je geen strakke lijnen maken, maar je kunt je baardharen er wel korter mee knippen. Kies voor een opzetkam met een langere lengteafstand en trim tegen de groeirichting van je baard in. Kam tussendoor je baardharen steeds terug naar beneden. Gebruik een schaartje voor de plekken waar je met de brede kop van je tondeuse niet goed bij komt.

Beter is het om een baardtrimmer te gebruiken. Een baardtrimmer heeft een kleinere kop en komt vaak met een precisietrimmer en een scheeropzetstuk. Op deze manier heb je meer controle en meer mogelijkheden zodat je ook details en strakke lijnen goed bij kunt werken.

Hoe maak je strakke lijnen en details met een tondeuse?

Met de brede kop van een tondeuse kun je geen strakke lijnen of details maken. Sommige tondeuses komen met een precisietrimmer opzetstuk. Trim je kapsel eerst kort met de tondeuse en gebruik daarna de precisietrimmer om de details bij te werken. Als jouw tondeuse geen precisietrimmer heeft, dan kun je de tondeuse eventueel ook zonder opzetkam gebruiken om voorzichtig lijnen te maken. Maar dit vergt wel wat meer oefening en geeft een minder strak resultaat dan met een precisietrimmer.

Je tondeuse schoonmaken en onderhouden

Sommige tondeuses zijn waterdicht zodat je ze na gebruik eenvoudig af kunt spoelen onder de kraan. Als jouw tondeuse niet waterdicht is, gebruik je een borsteltje om het knipelement schoon te borstelen zodat er geen haartjes meer opzitten. Nadat je de tondeuse hebt schoongemaakt, kun je om de zoveel tijd een druppeltje reinigingsvloeistof of olie gebruiken om je tondeuse te smeren. Doe een druppeltje op de tandjes en zet je tondeuse even aan zodat de olie goed wordt verdeeld. Op deze manier blijft je tondeuse soepel lopen.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt