Navigatie

Helpt een luchtreiniger tegen hooikoorts?

Luchtreiniger tegen allergieën

Misschien herken je het wel: Het gras begint te groeien en de bomen staan in bloei, en jij krijgt last van geïrriteerde ogen en een jeukende neus. Je bent niet de enige, want 10-20% van de Nederlanders heeft last van hooikoorts. Op deze pagina leggen we je uit wat hooikoorts is en of een luchtreiniger helpt bij het verminderen van hooikoortsklachten.

Bekijk alle luchtreinigers

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie die wordt veroorzaakt door rondzwevende pollen, ook wel stuifmeel genoemd. Klachten die horen bij hooikoorts krijg je alleen van bomen, grassen en planten. Door de pollen wordt het afweersysteem in werking gezet. Door deze ontstekingsreactie krijg je hooikoortsklachten. Een aantal klachten die bij hooikoorts horen zijn:

  • Jeukende ogen
  • Niezen
  • Een droge keel
  • Vermoeidheid

In de zomermaanden heb je vaak de meeste last van hooikoorts. Als je naar buiten gaat, kun je de klachten verminderen met hooikoortspillen of neusspray. Binnenshuis zuiver je de lucht met een luchtreiniger.

Hoe helpt een luchtreiniger tegen hooikoorts?

Een luchtreiniger is uitgerust met een HEPA-filter en ionisator. Dit HEPA-filter zorgt ervoor dat 99,9% van de pollen uit de lucht worden gefilterd. Het stuifmeel, stof en allergenen worden opgevangen en vastgehouden in het filter. Een ionisator maakt negatief geladen elektronen, ook wel ionen genoemd. Ionen gaan heel effectief vervuiling in de lucht tegen doordat ze zich hechten aan stof, sigarettenrook, pollen, schimmels en andere allergenen en deze deeltjes onschadelijk maken.

Het gebruik van een luchtreiniger tegen hooikoortsklachten

Om de lucht in huis zuiver te houden, sluit je ramen en deuren zoveel mogelijk. Hierdoor voorkom je dat er veel pollen in huis komen, waardoor de luchtreiniger minder hard hoeft te werken. Sommige luchtreinigers kun je koppelen aan een app, waarin je de luchtkwaliteit ziet. Een aantal luchtreinigers hebben een indicatielampje, waardoor je op het apparaat ziet wat de luchtkwaliteit is.

Luchtreiniger in de slaapkamer

Als je de luchtreiniger op de slaapkamer wilt gebruiken is het wel zo prettig als deze niet teveel geluid maakt. Het geluidsniveau van de luchtreiniger moet niet boven de 30 decibel komen. Zo heb je een zuivere lucht op de slaapkamer en een goede nachtrust.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt