Navigatie

Hoe ontvet je je vaatwasser?

Houd je vaatwasser vetvrij met deze tips

Als er vetresten in de vaatwasser achterblijven, is dat niet fijn. Filters kunnen verstopt raken, de vaat wordt minder goed schoon en de vaatwasser kan gaan stinken. Hoe voorkom je ophoping van vet in de vaatwasser en hoe kun je de vaatwasser ontvetten? Hieronder vertellen we je stap voor stap hoe je je vaatwasser vetvrij kunt maken. Expert adviseert.

Vaatwasser ontvetten
Vaatwasser ontvetten | Expert

Zo ontvet je een vaatwasser

Om de vaatwasser te ontvetten, kun je het best een professioneel ontvettingsmiddel gebruiken. Huismiddeltjes zoals schoonmaakazijn of baking soda kunnen het rubber en plastic van de vaatwasser aantasten. Schoonmaakmiddel dat speciaal is gemaakt voor een stinkende vaatwasser is wél veilig voor het apparaat. Hiermee maak je de vaatwasser makkelijk schoon.

  1. Gebruik professioneel schoonmaakmiddel tegen een stinkende vaatwasser. Lees de gebruiksaanwijzing en volg de instructies nauwkeurig op. Vaak gebruik je reinigingsmiddel voor vaatwassers met een heet programma en een lege vaatwasser, maar niet altijd.
  2. Gebruik geen huismiddeltjes zoals baking soda of schoonmaakazijn. Deze kunnen het rubber van de vaatwasser aantasten.
Ontvetten

Zo voorkom je vervetting van de vaatwasser

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat de vaatwasser niet gaat vervetten.

  1. Draai 1 á 2 keer per maand een vaatwasprogramma op hoge temperatuur. Op deze manier lossen vetresten op en worden ze beter weggespoeld.
  2. Sommige vaatwassers hebben een speciaal reinigingsprogramma dat je met een lege vaatwasser kunt draaien. Als je dit regelmatig doet, helpt dat om de vaatwasser schoon te houden.
  3. Als je erg vuile of vette vaat hebt, veeg of schraap de vetresten dan eerst weg voordat je de vaat in de vaatwasser plaatst. Voorspoelen is in de meeste gevallen niet nodig want dit kost extra water en energie.
  4. Laad de vaatwasser niet te vol en plaats geen vaat bovenop elkaar. Zo kan de vaatwasser alle vaat goed schoonspoelen en blijft er geen vuil achter.
Expert

Zo houd je de vaatwasser schoon

Naast het ontvetten van de vaatwasser zijn er nog een paar andere zaken die je regelmatig bij moet houden. Namelijk de filters, sproeiarmen en het deurrubber.

  1. Maak regelmatig de filters van de vaatwasser schoon. De meeste vaatwassers hebben een grof filter en een fijn filter. In het fijne filter kan een onzichtbaar vetlaagje ontstaan waardoor het vuil niet meer goed wegspoelt.
  2. Op den duur kan er kalkaanslag in de sproeiarmen ontstaan. Sproeiarmen kun je meestal losdraaien zodat je ze af kunt spoelen onder de kraan. De gaatjes kun je doorprikken met een cocktailprikker.
  3. Vergeet ook het deurrubber niet, want dit is een plek waar bacteriën zich makkelijk kunnen nestelen. Neem het rubber regelmatig af met een vochtige doek.

Maak de vaatwasser regelmatig schoon

Neem direct actie wanneer je merkt dat de vaatwasser niet fris ruikt of niet goed schoon maakt. Als je te lang wacht, wordt het probleem erger en kan de vaatwasser verstopt raken. Als je de vaatwasser regelmatig schoon maakt, voorkom je problemen en kun je genieten van het gemak van een vaatwasser: een schone, droge vaat.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt