Navigatie

Hoe werkt een saturatiemeter?

Wat is een saturatiemeter?

Een saturatiemeter, misschien heb je er wel eens van gehoord. Een saturatiemeter is interessant voor hartpatiënten, longpatiënten, sporters en stoppende rokers. Maar wat is saturatie eigenlijk? En wat voor informatie krijg je door een saturatiemeter te gebruiken? Op deze pagina lees je meer over saturatie en saturatiemeters en wat de werking is van dit kleine apparaat.

Over de saturatiemeter

Een saturatiemeter is een klein apparaatje waarmee je het zuurstofgehalte in je bloed meet. Je ziet aan het percentage hoeveel rode bloedcellen zuurstof aan zich hebben gebonden. Naast het zuurstofgehalte meet de saturatiemeter ook de hartslag.

Hoe werkt een saturatiemeter?

Een saturatiemeter heeft een rood lampje dat je op de nagel plaatst. Het lampje meet hoeveel rode zuurstofgebonden bloedcellen langskomen. Als er minder dan 88% aan zuurstofgebonden rode bloedlichamen langskomen, zit er ergens een kink in de kabel. Dan heb je bijvoorbeeld geen goede ademhaling, of de bloedcirculatie gaat niet goed. Dit kan bijvoorbeeld komen door een longembolie. Een longembolie is een bloedpropje in de longaders.

Wat is saturatie?

Saturatie is een getal, uitgedrukt in procenten. Dit getal geeft aan hoeveel rode bloedlichaampjes zuurstof aan zich hebben gebonden. Een gezonde saturatie ligt tussen de 94% en 99%.

Bij een te lage saturatie kun je het benauwd krijgen. Een andere voorkomende klacht bij een lage saturatie is suf worden. COPD-patiënten zijn vaak gewend om een lagere saturatie te hebben. COPD is een longziekte waarbij de longen zijn beschadigd. Daarbij ligt de saturatie tussen de 88% en 94%.

Als je een saturatie van 100% hebt, ben je aan het hyperventileren. Als je hyperventileert is je ademhaling te hoog. Het zuurstofgehalte in je bloed schiet omhoog en je kooldioxide (CO2) zakt. Hierdoor kun je tintelende vingers krijgen. In een erger geval kun je pijn op de borst krijgen.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt