Navigatie

Hoeveel watt magnetron?

Op hoeveel watt stel je je magnetron in?

Een magnetron is heel handig om gerechten snel mee te ontdooien, te bereiden of op te warmen. Maar op hoeveel watt stel je de magnetron in? Snel opwarmen kan bij veel gerechten rond de 800 watt en ontdooien doe je op ongeveer 250 watt. Er zijn nog wel een paar dingen om op te letten; grote stukken vlees kun je bijvoorbeeld beter niet met de magnetron ontdooien.

Kan metaal in de magnetron?

Gerechten bereiden in de magnetron

Kijk altijd eerst op de verpakking van het gerecht hoe lang en op hoeveel watt je het gerecht het beste kunt bereiden. Voor gerechten zonder verpakking hebben we hieronder een lijstje gemaakt om je een idee te geven van het meest geschikte wattage om het gerecht op te bereiden. Zo gebruik je voor gerechten zoals rundvleesschotels, die langer de tijd nodig hebben om te garen, het beste een wat lager wattage.

Bereiden of opwarmen

Groente, ovenschotels, vis, soep, snel bereiden

900 tot 1000 watt

Vlees en gevogelte, gerechten met ei of kaas, opwarmen

800 watt

Cake, braadstuk, gehaktbrood, gelijkmatig garen, langer koken, compacte gerechten

600 watt

Rundvleesschotel, gerechten die wat meer tijd nodig hebben om gaar te worden, snel ontdooien

400 watt

Boter smelten, sudderen van rijst of pasta, gelijkmatig ontdooien

200 watt

Opwarmtijden omrekenen

Op de verpakking van kant-en-klaar maaltijden staat meestal hoe lang en op welk wattage je het gerecht moet bereiden. Vaak staat hier een ander wattage dan dat je op je eigen magnetron kunt instellen. Bijvoorbeeld 5 minuten op 700 watt, terwijl je eigen magnetron alleen op 600 of 900 watt kan. Kies in dat geval een wattage dat in de buurt ligt en reken de bereidingstijd om.

De bereidingstijd omrekenen doe je zo:

  1. Deel het wattage op de verpakking door het wattage dat je wil gebruiken op jouw magnetron.
  2. Vermenigvuldig dit getal met de bereidingstijd.

Rekenvoorbeeld:
Stel: op de verpakking van het gerecht staat 5 minuten op 700 watt. Je wil dit omrekenen naar 900 watt.

700 : 900 = 0,778
0,778 x 5 = 3,889

Als je precies wil weten hoeveel seconden 0,889 minuut is dan kun je nog het volgende doen: 0,889 x 60 = 53,34 seconden. 3,889 minuut is dus 3 minuten en 53 seconden.
Afgerond moet het gerecht op 900 watt ongeveer 4 minuten in de magnetron.

Gerechten ontdooien in de magnetron

Als je een gerecht in de magnetron wil ontdooien, doe je dat met een laag wattage van rond de 250 watt. Bij ontdooien op een hoger wattage verliest het gerecht namelijk veel vocht en gaan er vitaminen en mineralen verloren.

Sommige producten zoals vis of grote hoeveelheden groente moet je op een lager wattage ontdooien. En grote stukken bevroren vlees kun je beter helemaal niet in de magnetron ontdooien omdat deze in de magnetron aan de binnenkant bevroren blijven en van buiten al beginnen te garen.

Als je meer tegelijkertijd wil ontdooien dan helpt het om het product tussendoor te keren of om te scheppen.

Ontdooien

Snel ontdooien

Kleine hoeveelheden, platte pakketjes 350 watt

Normaal ontdooien

Standaard vermogen voor gelijkmatig ontdooien 250 watt

Langzaam ontdooien

Grote hoeveelheden groente, gevoelige producten zoals vis 100 watt

Niet met magnetron ontdooien

Grote stukken vlees kun je beter niet met de magnetron ontdooien -

Ontdooien kan het beste in de koelkast

De beste manier om een product te ontdooien is om het 24 uur van tevoren in de koelkast te leggen. Op deze manier wordt het product gelijkmatig ontdooit. En door de kou die van het bevroren product komt, hoeft de koelkast minder hard te koelen en bespaar je energie.

Als je een product sneller wil ontdooien, kun je het ook op het aanrecht laten ontdooien. Of als je vergeten bent om het product uit de vriezer te halen, dan is de magnetron een goede optie. Een andere manier om sneller te ontdooien is om au bain-marie te ontdooien; in een hittebestendige kom boven een pan met een laag kokend water.

Niet elk product hoeft eerst ontdooit te worden

Lang net alle producten hoeven eerst ontdooit te worden voordat je ze gaat bereiden. Diepvriespizza’s kunnen bijvoorbeeld direct uit de vriezer in de oven. Ook sommige diepvriesgroenten, diepvriesproducten en kant-en-klaarmaaltijden uit de vriezer hoeven niet altijd eerst ontdooit te worden. Of een product wel of niet ontdooit moet worden staat op verpakking.

 

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt