Navigatie

Inbouw koelkast maten

Hoe meet ik de maten van een inbouw koelkast?

Als je een inbouwkeuken hebt en je oude inbouw koelkast is aan vervanging toe, dan is het belangrijk om de juiste nismaten te weten. Als je de inbouwtekening van je oude koelkast nog hebt, kun je de nismaten daarop vinden. Anders zul je je oude inbouw koelkast op moeten meten. Hoe je dat doet, vertellen we je hier.

Koelkast maten
Koelkast uitbouwen | Expert

Haal je oude koelkast uit de nis voordat je gaat meten

Om de nismaten goed op te meten, moet je je oude koelkast eerst uitbouwen. Als het teveel gedoe is om de koelkast uit de nis te halen, kijk dan of je nog inbouwtekeningen hebt van je oude koelkast, of een maattekening van je inbouwkeuken. Hier staan de nismaten precies op aangegeven. Je kunt er ook online naar zoeken, maar als je koelkast of keuken al wat ouder is, is dit niet altijd even makkelijk te vinden. In dat geval zul je de koelkast moeten uitbouwen om de nismaten op te meten. Lees hier hoe je je oude inbouw koelkast kunt uitbouwen.

Koelkast uitbouwen | Expert

Nishoogte van de inbouw koelkast meten

Inbouw koelkasten hebben standaard hoogtematen. Het meest gangbaar zijn: 82, 88, 102, 122, 140 en 178 cm hoog. Toch is het belangrijk om van tevoren altijd even de nis op te meten zodat je zeker weet dat je goed zit. Verder moet je bij koel-vriescombinaties ook nog letten op de hoogte van het onderste deurpaneel.

a. Inbouw koel-vriescombinatie
Meet aan de binnenkant van de keukenkast van boven naar beneden de hoogte van de nis. Meet ook de hoogte van het onderste frontpaneel. Dat is het keukenpaneel dat op de onderste koelkastdeur zit. Meet vervolgens het deel van het frontpaneel dat onder de koelkast uitsteekt en trek het verschil van de hoogte van het frontpaneel af.

b. Inbouw koelkast met 1 deur
Meet aan de binnenkant van de keukenkast van boven naar beneden de hoogte van de nis.

c. Onderbouw koelkast
Onderbouwkoelkasten hebben een standaard nishoogte van 82 cm. Meet hoe hoog de nis is in jouw keuken. Als de nis net iets hoger is, dan kun je bij een onderbouw koelkast de pootjes onder de koelkast nog verstellen waardoor de koelkast iets hoger komt. Meet altijd de hoogte in de nis zelf; vaak wordt laminaat niet doorgelegd onder het keukenblok waardoor de nis net iets lager ligt dan de keukenvloer.

Koelkast breedte

Nisbreedte van de inbouw koelkast meten

De meeste inbouw koelkasten hebben een standaardbreedte van 55 cm en onderbouw koelkasten hebben een standaardbreedte van 60 cm. Omdat er ook inbouw koelkasten bestaan die breder zijn dan de standaardmaat, is het belangrijk om de breedte toch altijd even te meten. Dan weet je zeker dat je niet voor verassingen komt te staan. De nisbreedte bepaal je door van links naar rechts de binnenkant van de nis op te meten. Je meet dus niet de koelkast maar de keukenkast.

Koelkast maten | Expert

Nisdiepte van de inbouw koelkast meten

Inbouw koelkasten hebben een standaard nisdiepte van 55 cm, maar er bestaan een paar modellen van 60 cm diep. Daarom is het verstandig om altijd even te controleren hoe diep de nis is in jouw keuken. Meet de nis aan de binnenkant van achter tot aan de voorkant. Je meet dus niet de koelkast maar de keukenkast. Het geeft niet als de kast wat dieper is; extra ventilatieruimte komt goed van pas. Een te ondiepe kast is wel een probleem want dan kun je de koelkast niet plaatsen.

Scharniersysteem

Scharniersysteem

Er bestaan twee verschillende scharniersystemen voor inbouw koelkasten: deur-op-deur en sleepdeur. Je kunt bij een nieuwe koelkast altijd het beste kiezen voor hetzelfde deursysteem als de oude. Als je oude koelkast een sleepdeur-systeem heeft, dan is het eventueel ook mogelijk om over te stappen naar deur-op deur. Andersom kan dat niet: als je nu een deur-op-deur systeem hebt, dan is het niet mogelijk om een koelkast te nemen met een sleepdeur. Onderbouw koelkasten hebben geen scharniersysteem.

Deur-op-deur
Een inbouw koelkast met een deur-op-deur systeem heeft één deurscharnier en het frontpaneel is direct op de koelkastdeur gemonteerd.

Sleepdeur
Bij een inbouw koelkast met een sleepdeur systeem hebben de koelkast en de keukenkast elk hun eigen scharnieren. Het frontpaneel schuift tijdens het openen met een deurgeleider langs de koelkastdeur.

Koelkast meten | Expert

Expert inmeetservice

Vind je inmeten maar gedoe? Laat het dan doen door Expert. Onze ervaren monteurs weten alles van inmeten en bepalen met gemak de juiste nismaten. Als je een nieuwe inbouw koelkast bij ons bestelt, krijg je de kosten van het inmeten terug als korting op je aankoop. Op die manier is van tevoren in laten meten door Expert dus geheel gratis. Neem contact op met de lokale Expertwinkel of klik hier voor meer informatie over onze inmeetservice.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt