Navigatie

Verschil tussen inductie- en keramische kookplaten

Inductie of keramisch?

Kookplaten zijn er in verschillende soorten. Naast een gaskookplaat kan je ook koken op een inductie- of een keramische kookplaat. Die twee lijken van de buitenkant best veel op elkaar, maar de verschillen zijn zeker aanwezig. In dit artikel duiken we dieper in op die verschillen en laten we je weten welke beter bij jouw keuken past!

Welke kookplaat is zuiniger?

Staat energiebesparing bij je hoog in het vaandel? Dan kan je het best kiezen voor een inductiekookplaat. Deze is namelijk een stuk zuiniger dan een keramische kookplaat. De warmte bij inductie wordt gebruikt om gericht de pan te verwarmen. Daardoor gaat er geen warmte langs de pan en wordt het optimaal gebruikt. Daarnaast schakelt de kookplaat ook automatisch uit, wanneer je de pan van de kookzone haalt. Per jaar verbruikt een inductiekookplaat gemiddeld 175 kWh.

Nu is het niet zo dat een keramische kookplaat een grote energievreter is, maar vergeleken met inductie is het dus wel de minder zuinige optie. De kookzones blijven langer warm na het koken en gemiddeld genomen verbruikt het per jaar meer energie (225 kWh). Wel is het zo dat een keramische kookplaat langer meegaat dan een inductiekookplaat.

Welke kookplaat is sneller?

Naast dat inductie een stukje zuiniger is, is het ook nog eens een stukje sneller. Het maakt namelijk geen gebruik van verwarmingselementen, maar van een magnetisch veld. Dat klinkt heel spannend, maar dat valt eigenlijk wel mee. De speciale inductiepannen worden door het magnetische veld gericht verarmd, waardoor de kookplaat binnen 20 seconden warm is.

Bij een keramische kookplaat wordt er gebruik gemaakt van verwarmingselementen. Deze hebben wat langer nodig om goed warm te worden. De elementen kleuren rood naarmate ze warmer worden.

Verschil tussen de pannen

Het grootste voordeel van een keramische kookplaat ten opzichte van een inductiekookplaat is dat je geen speciale pannen hoeft aan te schaffen. Bij een keramische kookplaat maakt het in principe niet uit wat voor een pan je erop zet. Voor het beste resultaat kan je het best voor een pan met een platte bodem gaan. Zorg er daarnaast voor dat je geen kleine pannen op een te grote kookzone zet. Daardoor gaat er namelijk veel onnodige energie verloren.

Op een inductiekookplaat kan je niet zomaar elke pan neerzetten. Je hebt namelijk speciale pannen met een magnetische bodem nodig. Het voordeel daarvan is dat deze gericht worden verwarmd door het magnetische veld.

Welke kookplaat is veiliger?

Over het algemeen zijn beide kookplaten heel veilig in gebruik, maar we zien de inductiekookplaat toch als de veiligere optie. Dat komt vooral door het enorme gebruiksgemak van deze kookplaten. Zodra je er namelijk een pan opzet, gaat de kookplaat pas aan. En haal je de pan er weer af? Dan gaat die vanzelf ook weer uit. De kookplaat is supersnel afgekoeld. Daardoor is de kans op brandwonden aanzienlijk minder.

Een keramische kookplaat heeft een paar minuten nodig om zijn warmte te verliezen. Dat komt, net zoals bij het opstarten, vooral door de verarmingselementen die nog nagloeien. Je moet hierbij dus oppassen dat je kinderen uit de buurt houdt en zelf per ongeluk geen hand op de kookplaat zet.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt