Navigatie

Is een airfryer gezond?

Is koken met een airfryer gezond?

Met een airfryer bak je met hete lucht in plaats van met vet. Daardoor heb je weinig tot geen olie nodig om te bakken, en dat maakt het gerecht gezonder. Bovendien blijven vitamines en gezonde voedingsstoffen goed behouden wanneer je het gerecht bereidt met hete lucht. Niet alleen de bereidingswijze, maar ook de ingrediënten bepalen of een gerecht dat je met de airfryer bereidt gezond is. Zo zijn gebakken groenten uit de airfryer vanzelfsprekend gezonder dan frietjes.

Bekijk alle Airfryers

-

Een airfryer bakt minder vet

Met een airfryer bak je met hete lucht in plaats van met olie. Zo gebruik je tijdens het bakken veel minder vet dan bij een friteuse. Bij oven- of airfryer frietjes en snacks hoef je zelfs helemaal geen vet toe te voegen. En bij handgemaakte friet of kip is één lepeltje olie al voldoende. Doordat je minder vet bakt, is het eten dat je in een airfryer bakt gezonder.

Bedenk wel dat frietjes en snacks ook wanneer je ze in een airfryer bereidt nog steeds geen gezonde keuze zijn, want ze bevatten veel calorieën.

Vitamines blijven beter behouden

Als je bakt met gezonde ingrediënten zoals groente of vis, dan behoudt je veel vitamines en gezonde voedingsstoffen wanneer je het gerecht met hete lucht bereidt. Daarom is een airfryer een uitstekende keuze voor het bereiden van gezonde gerechten. Bovendien krijgen gerechten in de airfryer vaak een lekker krokant laagje.

Baktip om gezonder te airfryen

Om gezonder te airfryen hebben we een baktip: bak frietjes en snacks niet te bruin. Als je snacks die veel zetmeel bevatten te lang boven de 120 graden verhit, kan er soms acrylamide vrijkomen. Dat is een stof die vrij kan komen bij het te lang verhitten van zetmeelrijke producten. Gelukkig hebben frietjes uit de diepvries een heel laag acrylamidegehalte; deze stof is pas mogelijk schadelijk bij inname van grotere hoeveelheden. Om acrylamide bij verse friet te voorkomen, kun je de frietjes voor het bakken een half uur in water laten weken of even kort laten koken.

 

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt