Navigatie

Jeuk na het scheren? Dit kan je het beste doen

Bekijk alle scheerapparaten bij Expert

Expert adviseert je graag over het verzorgen van je huid! Wij laten je weten hoe je het best huidirritatie tegen kunt gaan.

Heb jij wel eens een irriterend of een jeukerig gevoel na het scheren? Dat kan namelijk best voorkomen. Een veel voorkomende oorzaak is het gebruik van een te oud of bot scheermesje. Het kan ook zijn dat je tegen de haartjes in scheert, wat zorgt voor irritatie op je huid. Hoe kom je van die jeuk af? En hoe kan je het voorkomen? Expert geeft jou het passende advies!

Scheren van de baard
Braun scheerapparaat

Stoppen met scheren

Merk je dat je jeuk hebt na het scheren of andere irritatie? Leg je scheerapparaat dan even een tijdje aan de kant. Als je blijft scheren met een geïrriteerde huid maak je het alleen maar erger. Jouw huid heeft namelijk even rust nodig om zich te genezen. Niet scheren is echt belangrijk, vooral als je een gevoelige huid hebt want dan kan je het alleen maar erger maken.

Laat je huid even rusten

Zoals we net al uitgelegd hadden is het belangrijk om je huid met rust te laten als je last hebt van irritaties op je huid na het scheren. Wanneer je je huid met rust laat zal het zichzelf op den duur genezen. Als het niet werkt of je hebt er geen geduld voor, dan kan je het best gebruik maken van scrubcrème. Ga hiermee wel voorzichtig mee om, want voor je het weet scrub je al je wondjes open.

Verzorging

Verzorg je huid

Het verzorgen van je huis is sowieso heel belangrijk, maar al helemaal bij opkomende irritaties. Bij het verzorgen is belangrijk om je huid goed te hydrateren. Veel water drinken kan bijvoorbeeld al helpen tegen een gevoelige huid. Verder doe je er goed aan om je scheerapparaat, alleen als die dat aankan, onder de kraan te houden of je scheert jezelf onder de douche. Wanneer de haren nat zijn kan je ze makkelijker scheren. Verder kan je hydraterende crème of lotion gebruiken om je huid mee te beschermen. Aftershave werkt uiteraard ook goed! Let wel op dat er geen alcohol in deze producten zit, want daarmee maak je de irritatie namelijk erger.

Niet krabben

Als je op een gegeven moment heel veel jeuk hebt op de geïrriteerde plek dan is dat goed, want dat is een bijwerking van genezing van je huid. Alleen is jeuk natuurlijk wel heel erg vervelend en het liefst wil je die jeuk wegkrabben. Dit moet je niet doen! Want wanneer je teveel krabt op de geïrriteerde plek maak je het wederom weer erger.

Braun scheerapparaat

Andere oplossingen

Het verschilt natuurlijk per huidtype hoe het reageert op bepaalde crèmes. De één heeft een gevoeligere huid dan de ander. Werkt geen van de boven genoemde adviezen? Gelukkig zijn er dan nog andere opties mogelijk. Ga bijvoorbeeld eens langs een arts of dermatoloog voor als je het echt niet meer weet. Daar wordt je dan deskundig geholpen en is je huidirritatie als het goed is snel weg. Je kunt ook kiezen voor een laserbehandeling, dan ben je er helemaal van af. Met een laserbehandeling kan je jouw huid verbeteren en haartjes laten weghalen.

VaaTrimmen mesje

Oorzaak van huidirritatie

De meest voorkomende oorzaak van huidirritatie is het gebruik van een oud of bot scheermesje. Zorg er dus voor dat je af en toe je scheermesje vervangt. Een andere oorzaak is het scheren in de verkeerde richting. Let dus goed op in welke richting jouw haar groeit en ga met die richting mee, anders kan je lelijke wonden oplopen. Wat ook een oorzaak kan zijn is het droog scheren, dus zonder scheerschuim. Als jouw scheerapparaat het aankan is het verstandig om het eerst nat te maken voordat je gaat scheren.

Scheerapparaat schoonmaken

Voorkomen is beter dan genezen

Het allerbeste is uiteraard als je huidirritatie kunt voorkomen zodat je er ook geen last van hoeft te hebben. Als je gebruik maakt van een scheermes doe je er verstandig aan om scheerschuim of scheergel te gebruiken. Gebruik ook altijd een schoon en scherp scheermesje. Af en toe is het goed om het te vervangen. Zorg ervoor dat je bij het scheren ook altijd met de richting mee gaat, dat scheelt een hoop wondjes. Na het scheren is het belangrijk dat je je huid met koud water spoelt, dit is namelijk goed voor je poriën. Je kan ook je huid insmeren met bodylotion of huidolie. Verder kan je erover nadenken om ontharingscrème te gebruiken.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt