Navigatie

Koelkast in de schuur

Koelkast in de schuur, kan dat?

Het kan handig zijn om in de schuur of garage een extra koelkast neer te zetten. De vraag is dan: kan een koelkast wel in de schuur? Het heeft allemaal te maken met de klimaatklasse van de koelkast en de omgevingstemperatuur in de schuur of garage.

Koelkast in de schuur
Koelkast in de schuur| Expert

Wat is de temperatuur in de schuur?

Om een koelkast in de schuur te kunnen plaatsen moet je weten wat de omgevingstemperatuur is in de schuur. Het gaat dan om de laagste temperatuur. Onze tip is om een thermometer op te hangen in de schuur. Zo meet je op een winterse dag wat de temperatuur is.

Te lage temperatuur

Wat gebeurt er met een koelkast als de omgevingstemperatuur te laag is?

Als de koelkast in een ruimte staat waar de temperatuur te laag is (meestal onder de 10 graden), vermindert het vriesniveau of schakelt de koelkast uit. Dit houdt in dat voedingsmiddelen kunnen bederven. Voor de koelkast is het niet goed om in een te koude omgeving te staan omdat het apparaat dan zijn werk niet goed meer kan doen.

Een te koude schuur is op te lossen door te isoleren. Je voorkomt daarmee dat de temperatuur te laag wordt. De koelkast kan dan wel in de schuur staan. Wil je niet gaan isoleren? Dan is de overweging om de koelkast op een warmere plek te zetten.

Koelkasten in een geïsoleerde schuur

Een geïsoleerde schuur of garage komt niet onder de tien graden Celsius. Een koelkast die tot die omgevingstemperatuur kan, is geschikt om in de schuur te zetten. Een koelkast heeft een klimaatklasse. Aan de hand van deze klimaatklasse kun je zien welke omgevingstemperatuur de koelkast aankan.

Klimaatklassen

Een klimaatklasse geeft aan welke minimale temperatuur de omgeving moet hebben om de koelkast goed te laten functioneren. Er zijn verschillende klimaatklassen.


N (normaal)

Geschikt bij een minimale temperatuur van 16 graden Celsius en een maximale temperatuur van 32 graden Celsius

SN (subnormaal)

Geschikt bij een minimale temperatuur van 10 graden Celsius en een maximale temperatuur van 32 graden Celsius

T (tropisch)

Geschikt bij een minimale temperatuur van 16 graden Celsius en een maximale temperatuur van 43 graden Celsius

ST (subtropisch)

Geschikt bij een minimale temperatuur van 16 graden Celsius en een maximale temperatuur van 38 graden Celsius


Er zijn tegenwoordig koelkasten die in een ruimte met een minimale omgevingstemperatuur kunnen staan van 0 graden Celsius. Deze temperatuur heeft nog geen klimaatklasse.

DuoCooling

DuoCooling en FrostProtect

Koelkasten met DuoCooling kunnen op een koude plek staan. Door de DuoCooling techniek is het mogelijk om de koelkast op een plek te zetten waar de omgevingstemperatuur rond de 0 graden Celsius is. DuoCooling houdt in dat je het koel- en vriesgedeelte los van elkaar kunt bedienen. In het apparaat zijn twee koelcircuits en thermostaten aangebracht.

Vriezers met FrostProtect blijven werken bij extreme vorst van -15 graden Celsius. Dit voorkomt dat de vriezer afslaat wanneer de omgevingstemperatuur te koud is. Ingevroren producten zullen bij een vriezer met FrostProtect niet ontdooien.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt