Navigatie

Inbouwkookplaat met afzuiging

Ingebouwde afzuiging

In moderne keukens zie je steeds vaker kookplaten met een ingebouwd afzuigsysteem. De afzuiging zit hierbij in de kookplaat zelf, zodat je geen losse afzuigkap meer nodig hebt. Een kookplaat met afzuiging behoort tot de laatste trends. Wil je weten hoe een kookplaat met afzuigsysteem werkt en wat de voor- en nadelen zijn? Je leest het op deze pagina.

Wat is een kookplaat met afzuiging?

Een kookplaat met afzuiging past perfect in de moderne keuken. Heb je een kookeiland? Dan is een kookplaat met geïntegreerde afzuiging een goede keuze. Want je hoeft dan niet tegen een afzuigkap aan te kijken die midden in de keuken hangt.

Een kookplaat met afzuiging is een kookplaat en afzuigsysteem in één. Je hebt dan geen losse afzuigkap meer nodig. Kookdampen worden niet naar boven afgezogen, maar naar beneden. Er zijn verschillende soorten kookplaten met afzuigsysteem die veel voorkomen: met werkbladafzuiging in het midden of met werkbladafzuiging aan een van de zijkanten.

Hoe werkt een kookplaat met afzuiging?

Warme lucht stijgt op. Hoe werkt een kookplaat met afzuiging naar beneden? Het werkt volgens een natuurkundig principe. Warme lucht stijgt op met een snelheid van één meter per seconde. De lucht wordt naar beneden afgezogen met een snelheid van vier meter per seconde. Zo verdwijnen de geurtjes en dampen.

Een afzuigkap en een kookplaat met afzuigsysteem zuigen de lucht af op dezelfde manier. Je hebt de keuze uit een afzuiging die de lucht afvoert of een die de lucht recirculeert. Bij een afvoer afzuigsysteem wordt de lucht naar buiten afgevoerd via een afvoerslang die onder de keukenkastjes doorloopt. Dit een goede optie als het keukenblok tegen de muur is geplaatst.

Een afzuigsysteem met recirculatie is geschikt als de kookplaat in een kookeiland wordt geplaatst. De lucht wordt afgezogen naar het afzuigsysteem in het kastje onder de kookplaat. Daar wordt de lucht gefilterd door een koolstoffilter waarna schone lucht terug de keuken in wordt geblazen.

Voordelen van een inbouwkookplaat met afzuiging

  • Je hoeft niet meer tegen een afzuigkap aan te kijken
  • Geen afzuigkap aan de muur waar je rekening mee moet houden
  • Een inbouwkookplaat met afzuiging is stiller dan een ‘klassieke’ afzuigkap

Nadelen van een inbouwkookplaat met afzuiging

  • Een dieper werkblad. De kookplaat komt dieper, daarom is er meer ruimte nodig onder de kookplaat. Daarnaast komt het afzuigsysteem in het kastje onder de kookplaat, waardoor je die opbergruimte kwijt bent.
  • Voor een kookplaat met afzuiging betaal je meer dan voor een kookplaat zonder afzuiging.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt