Navigatie

Kookplaat schoonmaken

Hoe maak je een kookplaat schoon?

Een schone kookplaat geeft je een hoop rust. Tijdens het koken heb je geen last van viezigheden en de keuken heeft een frisse uitstraling. Het beste is om de kookplaat na elke kookbeurt te reinigen. Kookplaten zijn er in verschillende soorten en maten. Zo heb je inductie en keramische kookplaten die je eenvoudig kan poetsen vanwege het gladde oppervlak. Gaskookplaten zijn door de pannendragers en de gasbranders iets moeilijker schoon te maken. Expert geeft jou per type kookplaat de beste tips voor een juiste reiniging.

Kookplaat schoonmaken

Inductiekookplaat: warm water en een vochtige doek

Steeds meer huishoudens in Nederland maken gebruik van een inductiekookplaat. Dit type is niet alleen efficiënt en energiezuinig, maar ook nog eens heel eenvoudig te reinigen. Door het gladde oppervlak kan je het simpelweg afnemen met een vochtig doekje. Het beste is om dat te doen met een sopje van afwasmiddel met warm water. Vervolgens poets je het schoon met een vochtige doek. Het kan zijn dat er daarna toch nog hardnekkig vuil blijft zitten. Deze kan je het best weghalen met een speciaal schoonmaakmiddel. Echt ingebrand vuil kan je weghalen door het met een speciaal mesje voorzichtig weg te schrapen. Daarbij moet je wel opletten dat je de kookplaat geen schade toebrengt.

Warm water

Keramische kookplaat: warm water met afwasmiddel

De keramische kookplaat is een perfect alternatief voor de gaskookplaat. Zo is hij bijvoorbeeld heel veel makkelijker schoon te maken. De keramische kookplaat heeft namelijk een glad oppervlak en de gaskookplaat niet. Door het gladde oppervlak kan je er simpelweg een doek overheen halen. Na elke kookbeurt doe je er goed aan om de keramische kookplaat met een vochtige doek en heet water met afwasmiddel schoon te maken. Hardnekkig vuil kan je het best verwijderen met een speciale kookplaat reiniger en als er dan nog vuil blijft zitten kan je met een speciaal mesje de resten voorzichtig wegschrapen. Let, net als bij de inductiekookplaat, goed op dat je geen beschadiging veroorzaakt.

Gaskookplaat: geduld is een schone zaak

Gaskookplaten zijn nog steeds heel populair in de Nederlandse keuken. Een nadeel van de gaskookplaat is dat het een moeilijke klus is om schoon te maken. Waar de elektrische kookplaten een glad oppervlak hebben, heeft de gaskookplaat meerdere onderdelen die schoongemaakt moeten worden. Deze kookplaat beschikt over pannendragers en gasbranders die net als de kookplaat ook schoon gehouden moeten worden. Voor de kookplaat gebruik je net als bij de elektrische kookplaten een sopje met heet water en afwasmiddel. Ook aangekoekt vuil is weg te krijgen met speciaal schoonmaakmiddel of met een speciaal mesje voorzichtig weg te schrapen.

De pannendragers schoonmaken kan een lastig karweitje zijn. Deze zijn namelijk vettig en zullen dus goed gereinigd moeten worden. Er zijn verschillende type pannendragers. Zo heb je gietijzeren, geëmailleerde, roestvrijstalen en nog een aantal andere type pannendragers. De gietijzeren komen het meest voor en zijn te reinigen door ze te laten weken in kokend water. Vervolgens moet je ze goed droogwrijven om zo roest te voorkomen. Bij geëmailleerde pannendragers kan je dezelfde handeling toepassen. Het verschil met de gietijzeren pannendrager is dat de geëmailleerde wel in de vaatwasser kan. Dat maakt het natuurlijk een stuk makkelijker.

Dan hebben we nog de gasbranders. Deze bestaan uit de ringen en branderdeksels. Het beste is om deze in een bad met kokend heet water te leggen.

Kookplaat schoonmaken

Don’ts: vermijd schurende middelen

We hebben nu al een heel aantal tips gegeven voor het schoonmaken van de kookplaat. Echter zijn er ook absolute don’ts waar je rekening mee moet houden. Hier een aantal dingen die je beslist moet vermijden.

Maak tijdens het schoonmaken geen gebruik van schuursponsen, schuurmiddel of andere schurende spullen. Dit geldt voor zowel elektrische kookplaten als gaskookplaten. Hiermee kan je namelijk de beschermlaag van de kookplaat flink beschadigen. Het is altijd goed om zachte doeken te gebruiken en niet te hard drukken tijdens het schoonmaken.

Bij het schoonmaken van de pannendragers moet je goed opletten dat je de gietijzeren pannendrager niet in de vaatwasser stopt. Dit kan namelijk schade toebrengen aan dit type pannendragers in de vorm van roest. Gietijzeren pannendragers maak je schoon door ze te laten weken in kokend water. Geëmailleerd stalen pannendragers zijn wel geschikt voor de vaatwasser.

Verder moet je niet te lang wachten met het poetsen van de kookplaat. Als je het uitstelt gaat het vuil zich aankoeken aan de plaat. Dat is vervolgens niet alleen lastiger schoon te maken, maar kan ook nog eens schade toebrengen. Door na elke kookbeurt kort een doekje over de plaat heen te halen ben je al heel goed bezig!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt