Navigatie

Kopiëren en plakken voor gevorderden

Plakken van je klembord

Knippen, kopiëren en plakken zijn misschien wel de handigste functies van Windows. Van grote lappen tekst tot enkele zinnetjes, door copy + paste hoef je het niet meer te onthouden of handmatig over te schrijven. Veel scholieren, studenten en kantoortijgers zijn al groot liefhebbers van deze functie. Maar veel mensen realiseren zich niet dat deze functie uitgebreider is dan dat. Hoe? Dat leggen we uit op deze pagina.

Control + C, Control + V, wie kent het niet. Uitgevonden in 1974, de knip-en-plak-functie is nog steeds een van de meestgebruikte functies die op Windows te vinden is. Maar, als je alleen plakt via Control + V of via de rechter muisknop, dan loop je een hele handige toevoeging mis: plakken van je klembord.

Plakken van je klembord

Als je plakt via Control + V, dan wordt altijd direct het item geplakt dat je het meest recent hebt gekopieerd of geknipt. Handig als je snel wil zijn, maar soms moet je afwisselend meerdere items plakken. Daarvoor is plakken van je klembord in het leven geroepen. Door te plakken via de Windows logotoets + V (in plaats van Control + V) open je het klembord. Hier worden de 24 meest recente items die je hebt gekopieerd of geknipt opgeslagen zodat je direct het juiste item kan plakken, zonder dat je hem opnieuw hoeft te kopiëren.

Open je dit klembord voor de eerste keer, dan moet je mogelijk Windows nog toestemming geven om het klembord te gebruiken, maar daarna wordt alles dat je knipt en kopieert opgeslagen op je klembord tot je de computer uitschakelt.

Items vastzetten op je klembord

Windows slaat standaard tot 24 items op op het klembord. Sluit je de computer af, dan wordt het klembord geleegd zodat je elke keer met een schone lei begint. Heb je een item dat je niet kwijt wil, dan kan je deze ook vastzetten. Dit doe je door het klembord te openen door de Windows logotoets en de V tegelijk in te drukken en vervolgens op de 3 bolletje bij het item te klikken. Hier klik je op vastzetten om te zorgen dat het item op je klembord blijft als je hem leegt of je computer opnieuw opstart.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt