Navigatie

Laptop of Chromebook kopen?

Laptop of Chromebook – Welke kan jij het beste kopen?

Als je een nieuwe laptop wil kopen, bijvoorbeeld voor school of de studie, zijn er talloze dingen waar je uit kan kiezen. Maar een van de meest elementaire keuzes die je kan maken is die tussen een Windows-laptop of een Chromebook. Op deze pagina gaan we dieper in op de verschillen en de voor- en nadelen van beide, zodat jij de juiste keuze maakt.

Als je een laptop koopt zijn er verschillende dingen waar je uit kan kiezen. Maar veel van die keuzes hebben geen directe invloed op hoe je de laptop gebruikt. Ja, met meer werkgeheugen en een betere processor kan je zwaardere programma’s draaien en beter multitasken, maar in de basis werkt een 4GB Windows-laptop hetzelfde als een 8GB Windows-laptop. Overweeg je een Chromebook, dan verandert er echter wel iets fundamenteels.

-Laptop of Chromebook

Wat is het verschil tussen een laptop en een Chromebook?

Strikt gesproken is elke Chromebook een laptop. Een laptop is niets meer dan een draagbare computer. Wat een Chromebook onderscheidt is het besturingsprogramma. Veel mensen denken bij een ‘gewone’ laptop specifiek aan Windows-laptops, en een Chromebook is een laptop die draait op Chrome OS. Chrome OS is het besturingssysteem van Google, gebaseerd op de internetbrowser Chrome.

Chrome OS is een cloud-gebaseerd besturingssysteem. Dit houdt in dat veel data niet op de computer zelf worden opgeslagen, maar via internet beschikbaar zijn. Hierdoor heeft een Chromebook minder krachtige hardware nodig om soepel te werken dan een vergelijkbare Windows-laptop. En hierdoor kan een Chromebook lichter en goedkoper zijn en langer met een volle accu doen.

Dat Chrome OS cloud-gebaseerd is betekent overigens niet dat je altijd verbonden moet zijn met internet. Er zijn uiteraard apps waarbij een internetverbinding wel essentieel is – wat overigens ook bij sommige Windows-programma’s het geval is - maar een groot deel van de apps kan je gewoon offline gebruiken. De wijzigingen worden dan op de harde schijf opgeslagen en zodra de Chromebook verbinding maakt met internet automatisch gesynchroniseerd met de gegevens in de cloud.

Windows-laptops werken voornamelijk nog op de (voor velen) oude vertrouwde manier: je installeert een programma op je harde schijf en opent deze altijd vanaf hier.

Aanbod programma’s

Doordat Windows-laptops en Chromebooks verschillende besturingsprogramma’s hebben, moeten programma’s daarop aangepast zijn. Hierdoor zijn er programma’s die wel op het ene systeem werken, maar niet op de andere. Veel veelgebruikte programma’s zijn intussen voor beide platformen beschikbaar, maar er zijn nog uitzonderingen. Zo kan je Word en Excel prima op zowel Windows als Chrome gebruiken, maar zijn Adobe-programma’s als Lightroom en Photoshop nog niet beschikbaar.

Conclusie

Wil je een laptop kopen, dan kan je kiezen uit Windows-laptops en Chromebooks. Het grote verschil hiertussen is het besturingsprogramma. Windows-laptops zijn (voor veel mensen) vertrouwd en zijn ontworpen om offline te werken, waar Chromebooks zijn ontworpen met internet en de cloud als centraal punt. Desondanks kan je met Chromebooks ook prima offline werken. Door dit verschil hebben Chromebooks minder krachtige hardware nodig, waardoor ze goedkoper en lichter zijn en langer met een volle accu doen.

Het grote voordeel van Windows-laptops is dat je hiermee meer programma’s kan gebruiken. Dus ben je een fanatiek gamer of bewerkt je veel foto’s of video’s met Adobe-programma’s, dan is een Windows-laptop voor jou waarschijnlijk de betere keus.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!