Navigatie

Laptop vs. Tablet, voor- en nadelen


Laptop of tablet – wat past het beste bij jou?

Ben je voor je werk, studie of gewoon voor je vrije tijd op zoek naar een laptop of wordt het toch een tablet? Je bent zeker niet de enige die deze afweging maakt. Beide apparaten hebben voor- en nadelen. Een tablet heb je bijvoorbeeld snel bij de hand, maar is niet geschikt voor multitasken. Met een laptop schrijf je grote stuken tekst, maar is hij daarnaast minder makkelijk mee te nemen.

In dit artikel leggen we de laptop en de tablet naast elkaar en benoemen we de belangrijkste verschillen.

Alle tablets Alle laptops

Dit is waarom je een tablet neemt

Internetten, films kijken en spelletjes spelen doe je allemaal heel eenvoudig op een tablet. Door zijn compacte formaat pak je hem er sneller bij dan een laptop en neem je hem makkelijker mee in je rugtas. Daarnaast is een tablet heel gebruiksvriendelijk. Met je vinger tik je heel eenvoudig jouw favoriete apps aan en scrol je door interessante nieuwsberichten heen. Bij een laptop kost dit nog net wat meer moeite.

Een ander groot voordeel van een tablet is dat hij beschikt over een uitstekende accu. Gemiddeld gaat een tabletaccu ongeveer 13 uur mee. Sommige tablets gaan zelfs nog wel langer mee! Daarnaast zijn er tablets die zijn voorzien van een handige snellader, waarmee de accu binnen een paar minuten goed is opgeladen. Door de lange accuduur hoef je niet zo snel op te laden. Ideaal voor onder weg dus!

Voor- en nadelen van een tablet
+ Staat bekend om zijn gebruiksgemak en snelle werking
+ Geschikt voor internetten, simpele spelletjes en het kijken van films
+ Lange accuduur en mogelijkheid tot snelladen
+ Een tablet heb je, door zijn compacte formaat, snel bij de hand
- Kleiner scherm dan laptop en dus minder geschikt voor multitasken
- Minder aansluitingen en opslag dan een laptop

Dit is waarom je een laptop neemt

Laptops hebben nog altijd krachterige en betere prestaties dan een tablet. Daardoor is een laptop meer geschikt voor zware programma’s voor het bewerken van video’s of foto’s. Daarnaast is een laptopscherm ook groter dan die van een tablet. Dat geeft natuurlijk ook wel meer comfort tijdens het bewerken van een video.

Moet je voor je werk of studie grote stukken schrijven, zoals scripties of verslagen? Dan is een laptop meer geschikt dan een tablet. Op een laptop is het makkelijker om grote stukken tekst te typen omdat het is voorzien van een fysiek toetsenbord. Een mailtje naar jouw collega is op die manier iets sneller de deur uit dan wanneer je een mail typt met het aanraakscherm van een tablet. Verder heeft een laptop meer aansluitingen dan een tablet. Je kan hem daardoor ook koppelen met een monitor voor meer werkruimte.

Voor- en nadelen van een laptop
+ Beschikt over betere prestaties en meer opslag dan een tablet
+ Een laptop heeft meer aansluitingen, waardoor je hem ook koppelt met een monitor
+ Het scherm van een laptop is groter dan die van een tablet
+ Is voorzien van een fysiek toetsenbord, waardoor je makkelijker grote stukken schrijft
- Een laptop is een stuk zwaarder dan een tablet en neemt meer ruimte in
- Minder makkelijk mee te nemen voor onderweg

Maak je keuze

Ben je voor je werk op veel verschillende plekken of moet je soms in het weekend nog wat taken afhandelen? Dan is een tablet heel handig. Door zijn compacte formaat neem je hem eenvoudig mee en pak je hem er ook snel bij. Ook als student kan een tablet heel handig zijn. Je hoeft dan namelijk geen zware laptop meer mee te nemen in je rugzak. Dat scheelt een hoop moeite. Daarnaast is een tablet geschikt voor internetten en gebruik je hem snel en makkelijk voor het aanmaken van notities tijdens de les.

Heb je een creatief beroep, zoals tekstschrijver of videobewerker? Of doe je een studie in die richting? Dan is het beter om met een laptop te werken. Een laptop is voorzien van een fysiek toetsenbord, waardoor je makkelijker grote stukken tekst typt. Daarnaast is een laptop voorzien van sterkere prestaties en een groter scherm dan een tablet. Daardoor is hij geschikt voor de zware programma’s. Verder is een laptop eenvoudig te koppelen met een tweede scherm, waardoor je meer werkruimte voor jezelf creëert.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt