Navigatie

Levensduur koelkast

Hoe lang gaat een koelkast mee?

Hoe lang een koelkast mee gaat ligt onder andere aan de bouwkwaliteit en aan het onderhoud van het apparaat. Hieronder vertellen we je waar je op kunt letten bij aanschaf van een nieuwe koelkast en hoe je zo lang mogelijk plezier hebt van je nieuwe apparaat.

Levensduur koelkasten
Koelkast levensduur | Expert

Gemiddelde en economische levensduur

Bij de aanschaf van een nieuwe koelkast kun je kijken naar de bouwkwaliteit. De bouwkwaliteit van de koelkast is in het algemeen merk gerelateerd en een aantal merken staan dan ook bekend om hun degelijkheid. Voor een hogere bouwkwaliteit betaal je vaak wat meer, maar je mag dan in principe verwachten dat de koelkast langer mee gaat.

Ook zijn er merken met een standaardbouwkwaliteit, maar omdat deze koelkasten vaak lager geprijsd zijn, zijn ook deze koelkasten interessant. De levensverwachting is wat korter, maar je betaalt er ook minder voor.

Naast het merk van de koelkast, dragen ook een inverter motor en een afgedekte condensor mee aan een hogere kwaliteit van het apparaat.

Koelkast reinigen | Expert

Onderhoudstips

Als je zo lang mogelijk van je nieuwe koelkast wil genieten en wil dat het apparaat goed en energiezuinig koelt dan is het belangrijk om het apparaat goed te onderhouden

  • Ontdooi de vriezer regelmatig
  • Stel de koelkast in op 4 graden en de vriezer op -18°C
  • Houd de achterkant van de koelkast stofvrij, met name de condensorspoelen
  • Een goed gevulde koelkast kost minder energie om te koelen dan een lege koelkast, maar let wel op een goede luchtstroom
  • Maak de rubberen afdichting van de deur regelmatig schoon en let er op dat deze niet beschadigd is
  • Houd de ventilatieopeningen vrij
  • Plaats het apparaat niet naast een verwarming of oven of in de felle zon
Koelkasten

Moderne koelkasten zijn energiezuiniger

Als je nu een koelkast hebt die al jarenlang probleemloos werkt, is dat natuurlijk heel fijn. Toch is het vaak voordeliger, en beter voor het milieu, om een oude koelkast op een gegeven moment te vervangen. Vooral bij koelkasten die al 15 jaar of ouder zijn, is dit zinvol. Nieuwe koelkasten worden steeds energiezuiniger. Als je een oude koelkast vervangt door een nieuwe kun je dus een deel van het apparaat terugverdienen via de lagere energierekening. Zorg er dan wel voor dat het oude apparaat gerecycled wordt, om het milieu te sparen.

Lees meer over het energieverbruik van de koelkast

Repareren of vervangen

Wanneer kun je een oude koelkast nog laten repareren en wanneer is het beter om het apparaat te vervangen? Kleine reparaties, zoals bijvoorbeeld een nieuwe rubberen deurstrip, kunnen er voor zorgen dat je nog jarenlang plezier hebt van je apparaat. Bij grotere reparaties is het goed om te kijken of het nog onder de garantie valt, en of de reparatiekosten opwegen tegen de dagwaarde van het apparaat.

Bij een koelkast die nog relatief nieuw is en die een hogere aanschafsprijs had, is het in veel gevallen zeker nog zinvol om het apparaat te laten repareren. Is de koelkast echter al wat ouder, en heb je er destijds niet zoveel voor betaald? Dan is het meestal beter om voor een nieuwe koelkast te kiezen. Bij het laatste voorbeeld weegt de dagwaarde van de oude, goedkope koelkast niet op tegen de reparatiekosten.

Twijfel je nog over repareren of vervangen? Onze Experts denken graag met je mee en geven je een eerlijk advies.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt