Navigatie

Advies over koelkasten


Koelkast kopen? Wij adviseren je graag!

Wanneer je een koelkast gaat kopen, kun je uit veel soorten kiezen. Iedere koelkast heeft andere mogelijkheden. Hieronder vertellen we je waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe koelkast.

Expert biedt een ruim assortiment koelkasten, van o.a. AEG, Bosch, Liebherr en Beko. Zo weet je zeker dat je bij Expert een koelkast koopt waar je lang plezier van hebt. Wil je graag persoonlijk advies? Kom dan naar een van onze 140 winkels.

Bekijk alle koelkasten bij Expert

Soort koelkast

Er zijn verschillende soorten koelkasten: koel-vriescombinaties, tafelmodel koelkasten, koelers zonder vriesvak, Amerikaanse koelkasten en wijnkoelkasten. Daarnaast zijn er inbouwkoelkasten. Wat zijn de verschillen tussen deze koelkasten en wat zijn de voor- en nadelen? Je leest het hieronder.

Koel-vriescombinatie

Koel-vriescombinatie

Dit model combineert een koeler met een vriezer. Het koel- en vriesgedeelte heeft ieder een eigen deur, zodat het andere gedeelte bij het openen van de deur niet opwarmt. Koel-vriescombinaties zijn er in vele maten.

Bekijk alle koel-vriescombinaties

Tafelmodel koelkast

Tafelmodel koelkast

Een tafelmodel koelkast is 85cm hoog. De bovenkant van de koelkast kun je gebruiken als werkblad. Sommige tafelmodellen hebben een kleine vriesruimte. Een tafelmodel koelkast voert warmte af. Het is daarom belangrijk om altijd voldoende ruimte aan de achterkant van de koelkast te hebben.

Bekijk alle tafelmodel koelkasten

Koeler (koelkast zonder vriesvak)

Koeler

Het verschil tussen een koelkast en een koeler is dat een koeler geen vriesvak heeft. Vaak is er een bijpassende vriezer bij de koeler te vinden.

Bekijk alle koelers

Amerikaanse koelkast

Amerikaanse koelkast

Een Amerikaanse koelkast wordt ook wel een side-by-side koelkast genoemd en is met name populair om zijn enorme inhoud. Bij een Amerikaanse koelkast zit het koel- en vriesgedeelte naast elkaar. Soms is een ice-dispenser aanwezig waarmee je eenvoudig en snel ijsblokjes maakt. Een punt om rekening mee te houden bij de Amerikaanse koelkast is de wateraansluiting. Sommige koelkasten hebben een eigen waterreservoir, maar er zijn ook Amerikaanse koelkasten die aangesloten moeten worden op de waterleiding. 

Bekijk alle Amerikaanse koelkasten

Wijnkoelkast

Wijnkoelkast

Een wijnkoelkast is ideaal om je wijn op de optimale temperatuur te bewaren. De temperatuur is vaak instelbaar van 4 tot 18 graden.

Daarnaast wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen een wijnklimaatkast en een wijnbewaarkast. Een bewaarkast heeft één constante temperatuur en een klimaatkast heeft verschillende temperatuurzones: bovenin warmer dan onderin.

Bekijk alle wijnkoelkasten

Inbouwkoelkast

Inbouwkoelkast

Een inbouwkoelkast is netjes weggewerkt in de nis achter een keukenkastdeur, of onder het aanrechtblad. Er zijn verschillende soorten inbouwkoelkasten: inbouw koel-vriescombinaties, onderbouw koelkasten die passen onder het aanrechtblad, inbouwkoelers zonder vriesvak en inbouw-wijnkoelkasten. Naast de juiste nismaten is bij een inbouwkoelkast het deursysteem belangrijk: een sleepdeur of een deur-op-deur systeem.

Alle inbouwkoelkasten

Energieklasse koelkast

Energieklasse - Hoe zuinig is de koelkast?

De energieklasse van een koelkast wordt aangegeven met een letter op een energielabel. Bij elke letter hoort ook een kleur. A is donkergroen en is zeer energiezuinig. Energieklasse G is rood en is het minst zuinig. Een zuinige koelkast is beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Hoe zuiniger de koelkast, hoe lager je energierekening.

Alle energiezuinige koelkasten

Inhoud koelkast

Inhoud in netto liters – Hoeveel past er in de koelkast?

De inhoud van een koelkast wordt gemeten in liters. Het geeft aan hoeveel ruimte er in de koelkast is. De inhoud van het koel- en het vriesgedeelte wordt apart aangegeven. Tafelmodel koelkasten zijn vaak klein en hebben een kleine inhoud. Side-by-side koelkasten zijn ruimer en hebben over het algemeen een grote inhoud.

Bekijk alle koelkasten met inhoud 200 - 300 liter

No frost technologie

Wat is NoFrost?

Je hoeft een vriezer met NoFrost niet te ontdooien. NoFrost technologie koelt door middel van circulatielucht, waarbij het vocht naar buiten wordt afgevoerd. Hierdoor krijgt ijsafzetting geen kans en hoef je nooit meer te ontdooien.

Er bestaan ook koel/vries-kasten met Smartfrost. Een koel/vries-kast met Smartfrost hoef je minder vaak te ontdooien dan een gewone koel/vries-kast. Smartfrost heeft geïntegreerde verdamperleidingen in de wanden waardoor de vriezer zorgt voor minder rijpvorming. Hierdoor kun je de vrieskast sneller ontdooien en eenvoudiger schoonmaken.

Wanneer de koelkast of vriezer niet over NoFrost of Smartfrost beschikt, wordt er gebruikgemaakt van verdamperplaten tussen de vriesladen. Hierdoor vindt rijpvorming sneller plaats en moet je het vriesgedeelte dus regelmatig ontdooien.

Bekijk alle NoFrost koelkasten

Automatisch ontdooien koelkast

Automatisch ontdooien

Automatisch ontdooien is een handige functie waarbij je niet zelf aan de slag hoeft. De koelkast stopt tijdelijk met koelen, maar zorgt dat de ingestelde temperatuur niet wordt overschreden. Hierdoor voorkom je bederf van het voedsel. De tijdelijke koelstop zorgt ervoor dat ijs de kans krijgt om te smelten en weg te lopen uit de koelkast.

Bekijk alle koelkasten met automatisch ontdooien

Klimaatklasse - plaatsing van koel-vriescombinatie in een onverwarmde ruimte

Veel apparaten werken minder goed bij een te lage omgevingstemperatuur. Dat komt doordat elk apparaat wordt gemaakt voor een bepaalde klimaatklasse. Let hierop als je een koel-vriescombinatie of een koelkast met vriesvak in een onverwarmde schuur wilt plaatsen.

Afkorting

Klimaatklasse

Geschikt voor omgevingstemperaturen van:

SN

Subnormaal

+10°C tot +32°C

N

Normaal

+16°C tot +32°C

ST

Subtropisch

+16°C tot +38°C

T

Tropisch

+16°C tot +43°C

  • Een samenstelling van twee klimaatklassen kan ook. Een SN-T koel-vriescombinatie is bijvoorbeeld geschikt voor een omgevingstemperatuur van +10°C tot +43°C.
  • Liebherr koel-vriescombinaties met DuoCooling zijn geschikt voor een omgevingstemperatuur van 0°C. Deze koelkasten met vriesgedeelte vallen niet onder een klimaatklasse omdat ze voorlopen op de internationale normeringen.
  • Voor temperaturen onder de 0°C heeft Liebherr vriezers met FrostProtect die goed blijven werken tot -15°C.
Vriezer in onverwarmde schuur
Deur-op-deur scharniersysteem bij inbouwkoelkast

Inbouw: Scharniersysteem voor de koelkastdeur

Je kunt kiezen tussen twee scharniersystemen voor je koelkastdeur: een deur-op-deur of een sleepdeur systeem.

Deur-op-deur systeem
Bij een deur-op-deur systeem (ook wel vlakscharnier genoemd) worden de deuren van het keukenmeubel direct aan de deuren van de koelkast bevestigd. De keukendeuren draaien dus volledig op de scharnieren van de koelkast mee.

Sleepdeur scharniersysteem bij inbouwkoelkast

Sleepdeur systeem
Bij een sleepdeur systeem is de koelkast via geleiders verbonden met de deur van de keukenkast. De koelkast en de keukenkastdeur kunnen ten opzichte van elkaar bewegen: wanneer je de keukenkastdeur opent, ‘sleep’ je de deur van de koelkast mee.

Nismaten inbouwkoelkast

Inbouw: nismaten en de hoogte van het frontpaneel

Bij het opmeten van de nis is de nishoogte het meest belangrijk. De hoogte van de nis bepaalt de hoogte van de koelkast. Ook de breedte en diepte kunnen per model inbouw koelkast verschillen. Daarom is het belangrijk om alle nismaten nauwkeurig op te meten.

Ikea inbouwmaten
Als je de koelkast onder het aanrechtblad wilt plaatsen, moet de koelkast tussen de 82 en 89 cm hoog zijn. Als je de koelkast in een kast in wilt bouwen dan past bij het Ikea METOD keukensysteem (na juni 2014) een koelkast van 88, 122, 158 of 178 cm hoog. Uitzondering is een kast met een hoogte van 140 cm. Daarbij past alleen een 122 cm hoge koelkast.

Verder moet de koelkast een sleepdeursysteem hebben. En om warme lucht te laten ontsnappen is het belangrijk om een ventilerende plank met een rooster onder de koelkast te plaatsen.

Koelkast inmeetservice Expert

Gratis inmeetservice bij Expert

Twijfel je over de nismaten?  Neem dan contact op met onze Experts. Bij aanschaf van een inbouw koelkast meten zij gratis voor je in. Zo weet je zeker dat de koelkast in je keuken past! Vraag naar de inmeetservice bij jouw lokale Expert. Of bekijk de inmeetservice voorwaarden.

Inbouwkoelkast inbouwservice Expert

Inbouwservice

Heb je een nieuwe inbouw koelkast aangeschaft, maar hulp nodig bij het inbouwen van de koelkast? Ook voor het inbouwen kun je bij Expert terecht. Klik hier voor meer informatie over onze inbouwservice.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!