Navigatie

Gemiddelde levensduur oven

Wat is de levensduur van een oven?

Als je een nieuwe oven koopt, wil je er natuurlijk lang van kunnen genieten. Maar hoe lang gaat een oven eigenlijk mee? En wat kun je zelf doen om de oven zo goed mogelijk te onderhouden? En wanneer heeft het nog zin om een oude oven te repareren? Je leest het hieronder.

Oven afmetingen

Bouwkwaliteit en gebruik van de oven

Hoe lang een oven mee gaat hangt onder andere af van de bouwkwaliteit van de oven. Gemiddeld gaan ovens met een betere bouwkwaliteit langer mee. Je kunt hiervoor kiezen voor een merk dat bekendstaat als betrouwbaar. Ook mag je in principe verwachten dat een duurdere oven meestal langer meegaat dan een goedkoper model. Maar dat is niet het hele verhaal; omdat het om gemiddelden gaat kun je geluk hebben met een goedkope oven die heel lang meegaat of pech hebben met een duurdere oven die minder lang meegaat dan verwacht. Verder is het redelijk normaal dat de oven na verloop van tijd een nieuw onderdeel nodig heeft, waarna je er weer jarenlang mee kunt bakken. Wat verder meespeelt is hoe vaak en intensief je de oven gebruikt en hoe goed je de oven onderhoudt. Als je relatief weinig bakt, zal de oven langer meegaan dan wanneer je de oven elke dag de hele dag aan hebt staan.

De oven onderhouden

Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je nieuwe oven hebben we een aantal onderhouds- en gebruikstips.

 1. Maak de oven regelmatig schoon
  Maak de oven als het even kan direct schoon nadat hij is afgekoeld. Op deze manier voorkom je ingebrande etensresten. Een vuile oven kan op den duur gaan roken en minder efficiënt werken waardoor de oven meer moeite moet doen om de juiste baktemperatuur te behalen.
 2. Gebruik de juiste schoonmaakmiddelen
  Gebruik geen schuurmiddel of agressieve reinigingsmiddelen of sponsjes die krassen kunnen veroorzaken. Deze middelen kunnen de interne laag van de oven beschadigen. Gebruik alleen een zachte spons en doekjes en reinigingsmiddelen die door de fabrikant worden aangeraden. Gebruik eventueel een plastic schraper voor het verwijderen van hardnekkige etensresten.
 3. Gebruik pyrolitische zelfreiniging niet te vaak
  Een oven met pyrolittische zelfreiniging kan op zeer hoge temperatuur etensresten verbranden met as. Hierna kun je het as eenvoudig opvegen met een doekje. Dit proces kost echter veel energie en de verwarmingselementen van de oven worden flink belast. Gebruik deze functie daarom liever niet te vaak.
 4. Vervang een versleten rubberen afdichting van de oven
  Als de rubberen afdichting van de oven versleten is, kan er warmte weglekken waardoor je energie verspilt en de oven harder moet werken om de gewenste temperatuur te behalen. Daarom is het belangrijk om een versleten rubberen strip op tijd te vervangen.
 5. Gebruik bij voorkeur geen folie
  Folie om vet en kruimels op te vangen klinkt handig. Zilverkleurig folie reflecteert echter warmte waardoor de warmteverdeling in de oven niet meer optimaal is en het folie kan de ventilatoren blokkeren.

Oude oven repareren of vervangen?

Wanneer moet je een oude oven laten repareren en wanneer kun je de oven beter vervangen? Als de oven nog binnen de garantieperiode zit, kun je het beste contact opnemen met de winkel waar je de oven gekocht hebt. Na de garantieperiode is het een afweging hoeveel een nieuw onderdeel of reparatie naar verwachting gaat kosten en wat de dagwaarde van de oven is. Bij een oven die nog niet zo oud is, loont het meestal de moeite om het onderdeel te vervangen. Vooral bij goedkopere onderdelen zoals een rubberen afdichtingsstrip. Bij een oude oven is het op een gegeven moment beter om voor een nieuwe oven te kiezen, omdat de reparatie dan mogelijk duurder uitvalt dan de dagwaarde van de oven.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt