Navigatie

Hoe lang gaat een wasdroger mee?

Wat is de levensduur van een wasdroger?

Als je net een nieuwe wasdroger hebt gekocht of een wasdroger wilt kopen, wil je natuurlijk dat de droger lang meegaat. De levensduur van een wasdroger is afhankelijk van een aantal zaken. Zoals de kwaliteit van de onderdelen, de droogfrequentie en het onderhoud.

-Levensduur droger

De bouwkwaliteit van de wasdroger

De levensduur van de droger heeft onder andere te maken met de kwaliteit van de onderdelen. De betere wasdrogers zijn uitgerust met een koolborstelloze motor, RVS onderdelen en hebben een lagere vochtuitstoot.

Motor droger

Koolborstelloze motor

Een wasdroger met koolborstelloze motor slijt minder snel een gaat daardoor langer mee. Daarnaast is een motor zonder koolborstels stiller en energiezuiniger. Een koolborstel zorgt namelijk voor wrijving en dat veroorzaakt meer geluid. Bovendien slijten de koolborstels waardoor deze op den duur vervangen moeten worden. Een wasdroger met een moderne koolborstelloze motor heeft daar allemaal geen last van. Hij gaat dus langer mee en is stiller en energiezuiniger.

RVS onderdelen

Roestvrijstalen onderdelen

Roestvrijstalen onderdelen zijn steviger en slijten minder snel dan plastic onderdelen of metaal dat gevoelig is voor roest. Een droger met RVS trommel blijft soepel draaien en doordat de trommel minder slijt blijft ook de kleding die je er in droogt langer mooi. Een drogerdeur met een deurscharnier van roestvrijstaal blijft opendraaien alsof de deur net nieuw is en daarnaast krijgt roest geen kans.

Vochtuitstoot van de droger

Wasdrogers stoten tijdens het drogen vocht uit maar de mate waarin is verschillend. Een droger met een gemiddelde vochtuitstoot verliest 11% of meer vocht aan de omgeving. Als de wasdroger in een klein hok staat is dit daarom niet ideaal. De ruimte wordt muf en er kan op deze manier schimmel ontstaan.

Gelukkig zijn er ook wasdrogers met een lage vochtuitstoot. Deze drogers zijn beter afgedicht en hebben een vochtuitstoot tot maximaal 10%. Het grootste deel van het vocht wordt afgevoerd of opgevangen. Deze wasdrogers kunnen ook in een klein hok worden geplaatst, zonder dat de ruimte muf wordt of dat er schimmel ontstaat. Met name Miele wasdrogers staan bekend om hun degelijke interne afdichting. Hierdoor verliezen deze drogers heel weinig vocht.

Droger schoonmaken

Levensduur verlengen door de droger te onderhouden

Een tweede factor die invloed heeft op de levensduur van de wasdroger is hoe goed je de wasdroger onderhoudt. Hiermee bedoelen we of je de droger schoon en stofvrij houdt. Onderhoud van de wasdroger heeft invloed op de prestaties en levensduur. Dit onderhoud bestaat uit:

- Het schoonmaken van het filter na elke droogbeurt.
- Met enige regelmaat de droogtrommel reinigen.
- De condensor regelmatig schoonmaken.

Als je de condensor met enige regelmaat stofvrij maakt, behoudt de droger gedurende zijn hele levensduur dezelfde zuinige energieklasse. Een condensor met veel stof erop zal echter minder efficiënt werken waardoor de droger op den duur meer energie verbruikt.

Door deze onderhoudstaken uit te voeren, blijft de droger goed functioneren en heb je er jarenlang plezier van. Dit is uiteindelijk beter voor de machine en voor de was. Een goed onderhouden droger gaat langer mee.

Frequentie

Droogfrequentie

Naast bouwkwaliteit en onderhoud speelt droogfrequentie mee bij de gemiddelde levensduur van de wasdroger. Gemiddeld genomen maakt de Nederlander tweeënhalf keer per week gebruik van de wasdroger. Maar als jij jouw droger vaker gebruikt, kun je verwachten dat deze ook sneller slijt. Een gemiddelde wasdroger gaat ongeveer 2500 droogbeurten mee, afhankelijk van o.a. prijsklasse en het merk. Van een duurdere wasdroger mag je in principe verwachten dat deze gemiddeld langer meegaat, terwijl een budget wasdroger gemiddeld minder lang mee zal gaan. Maar omdat het om gemiddelden gaat, kun je soms pech of juist geluk hebben met een apparaat. Dus misschien heb je nu wel een wasdroger waarvoor je niet veel hebt betaald en die het na jarenlang gebruik nog steeds heel goed doet.

Droger kopen bij Expert

Conclusie

Bouwkwaliteit, onderhoud en droogfrequentie spelen een belangrijke rol bij de gemiddelde levensduur van een wasdroger. Het stofvrij en schoon houden van de droger heb je zelf in de hand en als je dit goed bijhoudt, heb je vaak langer plezier van je droger. Ben je op zoek naar een nieuwe wasdroger? Op Expert.nl vind je een groot assortiment wasdrogers, of kom voor een persoonlijk advies langs bij een van onze Expertwinkels.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt