Navigatie

Advies over luchtreinigers


Luchtreiniger kopen? Wij adviseren je graag!

Wanneer je een luchtreiniger gaat kopen, valt er veel te kiezen. Er zijn meerdere soorten, met verschillende filters en een uiteenlopende capaciteit. Dit leggen we je hieronder uit, waarbij we je vertellen waar je op moet letten bij het kiezen voor de juiste luchtreiniger voor jou. Bij Expert koop je luchtreinigers van onder andere AEG, Clean Air Optima, Boneco, Sharp en Venta. Wil je liever persoonlijk advies? Kom dan naar een van onze 140 winkels.

Bekijk alle luchtreinigers bij Expert

Wat doet een luchtreiniger?

Per dag ademt een mens zo’n 22.000 keer in en uit. Daarom wil je dat de lucht die je inademt, schoon is. Over het algemeen is de lucht binnenshuis dat niet. Soms kan het wel twee tot tien keer zo vervuilend zijn als de buitenlucht. Een luchtreiniger is dan een verstandige aankoop, omdat dat zorgt voor een schone, gezonde lucht. Afhankelijk van het soort, haalt een luchtreiniger stof, pollen, tabaksrook, haar van huisdieren, nare geurtjes en ook bacteriën en virussen uit de lucht.

Er zijn verschillende soorten luchtreinigers te koop. Het hangt van jouw wensen en eisen en de ruimte waar hij in komt te staan af, welke luchtreiniger het beste bij jou past.

Luchtreiniger met koolstoffilter

Met koolstoffilter

Een luchtreiniger met een koolstoffilter heeft een dik filter met actieve koolstof erin. Koolstof heeft de eigenschap dat er allerlei stoffen aan kunnen binden. Dit apparaat zuigt dus lucht op, waarna de stofdeeltjes in de lucht aan het koolstof vast blijven zitten. Vervolgens wordt de verschoonde lucht weer de ruimte in geblazen.

Luchtreinigers

Met HEPA-filter

HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air. Efficiënt is een luchtreiniger met een HEPA-filter zeker, doordat het luchtdeeltjes met een diameter van 0,3 micrometer (een duizendste van een millimeter) kan opvangen. Het kan dus ook bacteriën uit de lucht filteren, want deze hebben meestal een diameter van 0,3 tot 22 micrometer. Dit apparaat heeft een effectiviteit van 99,97%. Het kan rook en virussen minder goed tegenhouden.

Luchtreinigers

Met UV-filter

Dit soort luchtreinigers heeft niet een echt UV-filter, maar een UV-lamp. De lamp geeft ultraviolette licht af, wat bacteriën, virussen en huisstofmijt in de lucht doodt, waardoor de lucht wordt gereinigd.

Luchtreinigers

Met ionisator

Een ionisator in een luchtreiniger zendt negatief geladen ionen de lucht in. Deze ionen gaan aan vuil en stofdeeltjes zitten, waardoor ze zwaarder worden en op de grond vallen. Hierdoor wordt de lucht gezuiverd. Het is een zeer effectieve manier van luchtreiniging en wordt op dit moment dan ook het meest gebruikt. Het haalt niet alleen stof uit de lucht, maar ook pollen, schimmels en sigarettenrook.

Wat is de capaciteit van een luchtreiniger?

Capaciteit – Hoeveel lucht kan de luchtreiniger reinigen?

De capaciteit van een luchtreiniger geeft aan hoeveel lucht het in een uur kan reinigen. Dit wordt aangeduid in m³. Een grotere ruimte heeft vanzelfsprekend een hogere capaciteit nodig. Het is dus belangrijk om te weten hoe groot de ruimte is waarin het apparaat zijn werk moet doen. Daarbij is niet alleen het oppervlak belangrijk, maar ook de hoogte van de ruimte. Dat bepaalt uiteindelijk de kubieke meter.

Maar niet alleen de grootte van de ruimte is belangrijk. Je moet ook rekening houden met het soort vervuiling, het aantal mensen en/of dieren die in de ruimte zullen zijn, hoe de ventilatie van de ruimte is en wat de kwaliteit de buitenlucht heeft. Dit heeft namelijk allemaal effect op hoe vuil de lucht is en hoe lang het duurt om de lucht te reinigen. Met een grote capaciteit zal dat reinigen sneller gaan.

Wat is het type filter van de luchtreiniger?

Type filter

De lucht die een luchtreiniger opzuigt, gaat door een filter heen. Daarmee reinigt het apparaat de lucht. Apparaten hebben één of meerdere filters. Het soort geeft aan wat voor soort reiniger het is. Dit kan je hierboven teruglezen.

Het verschil in filters zit ook in of hij vervangbaar of permanent is. Een vervangbare moet je regelmatig verwisselen en een permanent filter regelmatig reinigen. Als laatste hebben sommige reinigers een voorfilter. Dat is een soort raster dat de grootste vuildelen uit de lucht haalt.

Advies over luchtreinigers en allergieën

Luchtreiniging en allergieën

Een allergie is meestal een overgevoeligheid van het afweersysteem op bepaalde deeltjes in de lucht. Bij huisstofmijtallergie ben je gevoelig voor huisstofmijt en bij hooikoorts voor bepaalde pollen. Een luchtreiniger met HEPA-filter kan deze klachten verminderen, doordat het de pollen of huisstofmijt uit de lucht haalt.

Een luchtreiniger kan de lucht natuurlijk niet 100% reinigen, waardoor er altijd pollen of stofdeeltjes achter zullen blijven. Wanneer het apparaat dan ook is voorzien van een ionisator, wordt het effect van de reiniging nog groter.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!