Navigatie

Wat is NFC op je telefoon en wat kan je ermee?

Ben je op zoek naar een nieuwe telefoon, dan ben je misschien wel de term NFC tegengekomen. Of misschien ben je het wel tegengekomen in je huidige telefoon. Maar wat is het? En wat kan je ermee? Dat leggen we voor je uit op deze pagina.

Je telefoon zit vol met allerlei technieken om te communiceren. Je kan zelf natuurlijk bellen of een berichtje sturen, maar je telefoon kan ook communiceren. Bijvoorbeeld met een koptelefoon via bluetooth, met je tv via wifi of met een andere telefoon via NFC.

Wat is NFC?

NFC staat voor Near Field Communication. Dit houdt in dat twee NFC-punten met elkaar kunnen communiceren zodra ze bij elkaar in de buurt zijn. Een bekend voorbeeld is het contactloos betalen. Door je pinpas bij een pinautomaat te houden kan je razendsnel betalen. En deze techniek is nu te vinden in veel mobiele telefoons.

Wat kan je met NFC?

Met NFC zijn de mogelijkheden eindeloos. Wat we veel zien is het verbinden van een koptelefoon met een smartphone. Houd de telefoon een paar tellen tegen de koptelefoon aan en de bluetoothverbinding komt direct tot stand. Ook kan je via NFC betalen met je telefoon, inchecken in het Openbaar Vervoer of foto’s en video’s van je camera naar je telefoon sturen.

NFC is een groeiende techniek en we verwachten dit dan ook op steeds meer plekken tegen te komen. Zo zou je er in de toekomst mee kunnen inchecken in een hotel, toegang mee krijgen tot concerten en festivals en direct informatie opvragen bij een reclamebord.

Hoe zet je NFC op je telefoon aan?

NFC staat standaard aan op je telefoon, maar wordt pas geactiveerd als de telefoon een andere NFC-chip detecteert. Heb je een Android-telefoon, dan kan je NFC uitschakelen in je instellingen onder het kopje Verbindingen. Heb je een iPhone, dan kan je NFC niet uitschakelen.

Is NFC veilig?

Bij alles waarmee je gegevens kan delen is het verstandig om na te gaan of dit veilig is. En goed nieuws: NFC is zeer veilig. Doordat het bereik maximaal 10 centimeter is, is het heel moeilijk om de gegevens stiekem te onderscheppen. En maakt je telefoon verbinding met een andere NFC-chip, dan krijg je altijd een melding, zodat je geen data deelt zonder dat je het doorhebt.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt