Navigatie

Nieuwe energielabels 2021

Wijziging energielabels tv, wassen, koelen, vaatwassen

Vanaf 1 maart 2021 krijgen televisies, wasmachines, was-droogcombinaties, vaatwassers, koelkasten en vriezers een nieuw energielabel. De nieuwe labels krijgen energie-efficiëntieklasse G t/m A, waarbij A het meest energiezuinig is. Hieronder leggen we je uit waarom er een nieuw label nodig is, hoe het nieuwe energielabel eruit ziet en wat de verschillen zijn met het oude label.

Welke apparaten krijgen een nieuw energielabel?

Alleen televisies, wasmachines, was-droogcombinaties, vaatwassers, koelkasten en vriezers krijgen vanaf 1 maart 2021 een nieuw energielabel. Tot eind november mogen ook de apparaten met het oude energielabel nog worden verkocht waardoor je het oude energielabel soms nog zal tegenkomen. Vanaf 30 november 2021 is de transitie compleet en worden alleen nog apparaten met een nieuw energielabel verkocht.

Nieuwe label

Waarom een nieuw energielabel?

De oude labels voldeden niet meer omdat veel nieuwe apparaten energiezuiniger waren dan de maximale classificatie. Wasmachines hadden bijvoorbeeld bijna allemaal energielabel A+++, waardoor de verschillen niet meer duidelijk waren te zien. Sommige merken losten dit op door nog een getal aan het energielabel toe te voegen. Bijvoorbeeld A+++ -50%, wat nog eens 50% zuiniger dan energieklasse A+++ betekende. Je begrijpt wel dat het er daardoor niet duidelijker op werd. Zeker als je bedenkt dat niet alle merken het energielabel aanvulden met een getal, waardoor bij sommige wasmachines alleen A+++ stond en bij anderen A+++ -50%.

Nieuw label A-G

Hoe ziet het nieuwe energielabel eruit?

Energieklassen A+, A++ en A+++ worden straks niet meer gebruikt waardoor de meest zuinige energieklasse voortaan weer A wordt, dus zonder een plusje. Op het nieuwe energielabel vind je de letters A t/m G. Hierbij is G het minst zuinig en A het meest zuinig. Ook is er een nieuwe meetmethode waarmee de energieklasse wordt bepaald. Daardoor is de oude energieklasse niet zomaar in een nieuwe om te zetten; alle apparaten worden opnieuw gemeten. Met de nieuwe energielabels kun je makkelijker verschillende apparaten met elkaar vergelijken en wordt jouw keuze inzichtelijker gemaakt.

Extra informatie op het nieuwe label

Naast een andere letter voor de energieklasse, vind je op de nieuwe labels ook nieuwe informatie. Zo krijgen alle nieuwe labels een QR code die je met je mobieltje kunt scannen voor meer informatie. En bij wasmachines en vaatwassers staat op het nieuwe energielabel bijvoorbeeld ook de duur van het Eco-programma en hoeveel water dit programma verbruikt.

Was-droogcombinatie

Was-droogcombinaties krijgen een gescheiden label

De grootste verandering vind je bij was-droogcombinaties. Op het energielabel van was-droogcombinaties worden voortaan de gegevens voor “alleen wassen” en voor “wassen en drogen” van elkaar gescheiden. Was-droogcombinaties krijgen daarom ook twee energieklassen. Links de energieklasse voor “wassen en drogen” en rechts de energieklasse voor “alleen wassen”.

Nieuwe symbolen energielabel wasmachine

Wasmachines krijgen een aantal nieuwe symbolen op het energielabel. Zo krijgt vulgewicht een nieuw icoon en wordt de duur van het Eco-programma aan het nieuwe label toegevoegd.

Advies over beeldformaat? Expert helpt je verder

Vulgewicht

Wasmachine energielabel | Expert helpt

Duur van het Eco 40-60 programma

Energielabel wasmachine

Gewogen waterverbruik in liter/cycli (met Eco programma)

Expert helpt je verder

Centrifuge-efficiëntieklasse

Nieuwe symbolen energielabel vaatwasser

Ook bij vaatwassers ziet het nieuwe label er anders uit. Couverts heeft een nieuw symbool en droogklasse vind je op het nieuwe label niet meer terug.

Advies over symbolen? Expert helpt je verder

Capaciteit in standaard couverts

Wasmachine energielabel | Expert helpt

Waterverbruik in liters

Energielabel wasmachine

Tijdsduur van het Eco-programma

Meer weten over Energielabels? Expert helpt je verder

Geluidsniveau in dB en geluidsniveauklasse

Nieuwe symbolen energielabel koelkasten en vriezers

Op het energielabel van koelkasten en vriezers wordt, naast een andere letter voor de energieklasse, eigenlijk niet zoveel veranderd. Wel krijgt het label een frisse, nieuwe opmaak.

Advies over symbolen? Expert helpt je verder

Totale volume van alle vrieslades

Wasmachine energielabel | Expert helpt

Totale volume van alle koelcompartimenten

Expert helpt je verder

Geluidsniveau in dB en geluidsniveauklasse

Nieuwe symbolen energielabel televisie

Op het nieuwe energielabel van televisies staat voortaan ook hoeveel energie de tv in HDR-modus gebruikt. Vaak is dat wat meer dan in de normale stand.

Advies over symbolen? Expert helpt je verder

Beelddiagonaal en aantal pixels

Wasmachine energielabel | Expert helpt

Energieklasse en energieverbruik in HDR-modus

Nieuwe labels

Wil je meer weten over de nieuwe energielabels?

Voor meer informatie over de nieuwe energielabels kun je na 1 maart 2021 kijken op de website van Milieu Centraal. Hier vind je per type apparaat een uitleg van het energielabel. Naast de energie-efficiëntieklasse van A t/m G vind je hier ook uitleg over de verschillende symbolen die je op de labels vindt. Of vraag het aan een van onze Experts. Zij bieden je niet alleen persoonlijk advies bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine of tv, maar informeren je ook graag over de nieuwe energielabels.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt